Ødegaard-missen kan ha kostet Norge EM-plass: - Jeg burde satt den

Den norske deltakelsen i U21-EM henger i en tynn tråd etter at Serbia var effektive på sine sjanser, mens Norge stanget uten uttelling.

SVAK ØDEGAARD: Real Madrid-talentet Martin Ødegaard var et symbol på det norske laget i Serbia. Skapende før pause, svak og usynlig etter hvilen.
  • Marius Schjei Dahl
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

SERBIA U21 — NORGE U21 2-0

Den største hadde Martin Ødegaard etter åtte minutter, da han skulle styre inn det viktige bortemålet etter godt forarbeid av Ghayas Zahid og Kristoffer Haraldseid på høyresiden. Dessverre ble Real Madrid-talentet for svak i avslutningsøyeblikket.

– Den var veldig stor. Den irriterer meg litt. Den burde jeg satt. Det var noe dritt rett og slett, sier Ødegaard til TV 2. Da hadde Uros Djurdevic allerede satt 1-0 mot et passivt norsk forsvar. Til slutt ble det 2-0-tap for de norske guttene i Beograd i første møte, før den avgjørende returkampen på Marienlyst stadion tirsdag.

Med bortemålsregelen som tellende i play-offen må Norge slå serberne med tre mål for å ta seg til sommerens mesterskap i Polen. Det kan bli i overkant tøft selv med hjemmebanefordel.

– Det var et par billige mål, og vi skulle gjerne hatt med oss mer, men vi er halvveis, sier landslagssjef Leif Gunnar Smerud til NTB.

– Det er ikke umulig. Vi må være mer kyniske fremover i banen. Vi har masse å spille for, fortsetter han.

Marerittstart

Smeruds menn må i hvert fall forbedre forsvarsarbeidet til hjemmemøtet i Drammen, for Uros Djurdevic & co fikk trenge altfor lett igjennom den bakre fireren til Norge. Det lille hjemmelaget skapte i Serbia håndterte gjestene svært dårlig. Med baklengsmål på hjemmebane blir det neppe noen reprise på det norske U21-eventyret som endte med bronse i mesterskapet i Israel for tre år siden.

– Det var en vanskelig bane og en jevn kamp, men jeg synes ikke resultatet reflekterer det. Sjansemessig var det ikke dårlig, påpeker landslagssjefen.

Bare fem minutter var gått da Sergej Milinkovic-Savic spilte Uros Djurdjevic vakkert gjennom alene med keeper Sondre Rossbach. Passive norske midtstoppere fikk se Partizan-spissen score sikkert og gi de norske ungguttene en kjedelig åpning på kampen.

Det manglet ikke på muligheter for et norsk bortemål, men det var heller mangelen på det lille ekstra som var problemet til U21-landslaget. Etter Ødegaards store sjanse, stanget Norge for utlikning gjennom hele første omgang. En god Ødegaard-dødball midtveis i omgangen kunne gitt resultater, men ingen hvitkledde var på rett plass til rett tid.

Etter 33 minutter fortsatte Ødegaard og Zahid å skape farligheter, men begge skuddene ble blokkert før serberne fikk klarert. Norge hadde tatt over kampen, uten at det gav utslag på måltavlen.

Serbia var åpenbart fornøyd med utgangspunktet og roet tidlig ned, men også Norge viste tidlig i andre omgang at 1-0 var et resultat de kunne leve med før returoppgjøret. Derfor fungerte de første tjue minuttene av andre omgang som perfekt sovemedisin.

Klønete selvmål

Om noen sovnet, bråvåknet de raskt etter 68 minutter da flere tusen serbere kunne juble for 2-0. Innbytter Andrija Zivkovic fikk slått inn fra høyresiden og innlegget gikk som en bue over Rossbach mot bakre stolpe. Der var Haraldseid foran mannen sin, men Haugesund-forsvareren headet ballen i eget mål i en situasjon der det burde vært mulig å fått ballen unna.

— Blytungt, oppsummerte TV 2-kommentator Marius Skjelbæk.

Svak Ødegaard

I sluttminuttene handlet selvfølgelig alt om Norge, som kunne snu utgangspunktet fra "veldig vrient" til "vidåpent" med et bortemål. Dessverre var tonene de samme som før pause, der dødballene og de siste pasningene hadde feil adresse. Birger Meling søkte Morten Thorsby i feltet fem minutter før full tid, men Serbia fikk beinet unna.

På overtid kastet Smerud inn Groningen-spiss Alexander Sørloth for Ødegaard etter en svak andre omgang av sistnevnte. En siste avslutning skulle det norske laget få etter at Veton Berisha måtte vende i en overgangsmulighet. Mohammed Elyounoussis umotiverte avslutning over mål ble dessverre veldig definerende for den norske prestasjonen i Beograd.

Publisert:
  1. Herrelandslaget fotball
  2. Martin Ødegaard
  3. Norge U21

Mest lest akkurat nå

  1. Mann knivstukket i leilighet i Stavanger - kvinne pågrepet

  2. Gjesdal-ordføreren har fått ny kreftbeskjed: – Et hardt slag i mellomgulvet

  3. Han blir sjef i Bjørn Rygg-selskap

  4. Nytt slag for Rødne: – Dette kom som lyn fra klar himmel

  5. Viking-trenernes dom: – Vi blir gode i år også

  6. De fleste ungene ble skremt og sprang bort, men fire ble med den fremmede mannen