Norsk friidrettstopp vurderer søksmål etter sterke beskyldninger fra svensk idrettslegende

Svein Arne Hansen kontakter advokat etter sjokkuttalelser fra svensk legende.

Publisert: Publisert:

STERKE PÅSTANDER: Svein Arne Hansen (t.v) er opprørt etter påstandene fra den tidligere svenske idrettsstjernen Patrik Sjöberg. Foto: NTB Scanpix

 • Roar Lyngøy
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Klart jeg vil vurdere søksmål, sier Svein Arne Hansen til Bergens Tidende.

Hansen er president i Det europeiske friidrettsforbundet (EAA), som har foreslått å fjerne alle europeiske rekorder satt før 2005. Bakgrunnen at flere av rekordene mistenkes å ha blitt satt av dopede utøvere.

EEA har dessuten oppfordret Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) til å gjøre det samme med verdensrekordene. Det har fått flere stjerner til å reagere kraftig, deriblant den tidligere svenske høydehopperen Patrik Sjöberg.

Les også

Hyller forslaget om å stryke rekorder i friidrett: – Gir en sjanse til å vinne tilbake tilliten

LANGER UT: Patrik Sjöberg har europarekorden i høyde. Svensken liker dårlig at han kan miste den. Bildet er fra 1999, året da Sjöberg la opp som topputøver. Foto: MARTY LEDERHANDLER / AP

I et intervju går Sjöberg i strupen på den norske presidenten.

– Svein Arne Hansen skal fremstå som hederlig nå. Men tidligere fikk vi som han visste ikke var dopet, betalt for å gjennomføre dopingprøver. Han burde kanskje la oss som konkurrerte og var rene få beholde medaljene våre, sier Sjöberg til P4 Göteborg.

Hansen: – Kom med bevis

Sjöberg kommer med sterke påstander mot Hansen. Europarekordholderen sier at Hansen i sin rolle som ansvarlig for Bislett Games på 1980-tallet overhodet ikke arbeidet mot doping, men at han i stedet forsøkte å skjule dopingen.

Hansen selv rister på hodet av påstandene.

– Dette er jo bare tull! Jeg har jo aldri betalt noen for noen dopingtest. Vi har aldri forsøkt å skjule det. Hvor han har dette fra vil jeg gjerne vite. Kom med bevisene, sier Hansen.

– Vi har jobbet for en ren idrett i alle år, og jeg har aldri beskyldt Patrik eller noen andre for å være dopet. Jeg har heller ikke bedt Patrik om å stille opp på dopingkontroll fordi han var ren. Dette synes jeg var fryktelige beskyldninger, sier Hansen til Sveriges Radio.

FÅR KRITIKK: Svein Arne Hansen er president i Det europeiske friidrettsforbundet, som har foreslått å slette europa- og verdensrekorder satt før 2005. Det vekker sterke reaksjoner. Foto: Ørn E. Borgen

Les også

Russisk friidrettstrio innrømmer doping

– Angriper hele Bislettalliansen

Til Bergens Tidende torsdag kveld sier Hansen at han er sjokkert over uttalelsene, og at han nå er i ferd med å kontakte advokat.

– Sjöberg angriper jo ikke bare meg, men hele Bislettalliansen. Han burde vite at stevnearrangør ikke har noe med hvem som blir plukket ut til dopingkontroll, sier Hansen.

– Hvorfor tror du at Sjöberg angriper deg på denne måten?

– Jeg har aldri hatt noe dårlig forhold til Sjöberg. Men som president i EEA står jeg jo bak dette forslaget, sier Hansen.

Kontroversielt

Forslaget om å stryke europa- og verdensrekorder opprører en rekke stjerner, deriblant amerikanske Mike Powell som tidligere var verdensener i lengde. Han kaller forslaget «respektløst» og sier til BBC at han allerede har kontaktet advokat.

– Det er noen rekorder som det kan stilles spørsmål ved, jeg ser det. Men min er ekte, sier 53-åringen som har verdensrekorden i lengde på 8,95 meter. Den ble satt under Tokyo-VM i 1991 og står fortsatt.

Les også

Russisk doping: – Det er mye som gjenstår før de er inne igjen

Det endelige forslaget fra EAA skal presenteres for IAAF i august.

– De som har rekorden i dag kommer kanskje til å føle at noe tas fra dem, men dette er et steg i riktig retning. Blir det gjort på riktig måte gir det oss en sjanse til å vinne tilbake tilliten, mener IAAF-president Sebastian Coe.

Med de nye kriteriene stilles det også krav til at utøveren skal ha vært dopingtestet innen en måned før rekorden er satt.

– Jeg liker forslaget. Det understreker at friidretten har et fungerende system for dopingtester, sier Coe.

Dersom IAAF vedtar forslaget kan det bli satt i verk i løpet av 12 måneder. Da henger i så fall flere verdensrekorder i en tynn tråd, deriblant 100- og 200-meterrekordene til amerikanske Florence Griffith-Joyner fra 1988.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Mann i 60-årene kjørte gjennom bomringen med tildekkede skilt

 2. Så dypt skal det være under stupebrett

 3. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 4. Slik kan en politiker få kompensert «tapte inntekter» tross lønnshopp

 5. 100 restauranter konkurs som følge av korona

 6. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 1. Doping
 2. IAAF
 3. Sebastian Coe
 4. Sveriges Radio