Da Danmark-treneren gjenkjente mannen på bildet, ble han rasende

Morten Olsen har fortsatt ikke kommet over opptøyenes etterspill.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Fredag spilte Danmark 0-0 i en EM-kvalifiseringskamp mot Albania. Både før og etter kampen har en kontrovers tatt mye av oppmerksomheten.

Her er bildet som satte sinnene i kok i Danmark. Dronemannen Ballist Morina poserer med albanske landslagsspillere.

Bakgrunnen for kontroversen er droneskandalen som fant sted i kampen mellom Albania og Serbia i Beograd i oktober 2014.Den høstkvelden fløy en drone med et flagg, som fremmet et politisk budskap, over stadion. Se opptøyene etter droneskandalen i videovinduet over.

Flagget forbindes med et symbol på albansk nasjonal identitet og en storalbansk løsning. En serbisk spiller rev ned flagget i frustrasjon, noe som startet opptøyer på stadion.

Kampen ble til slutt stoppet, og i juli fikk Albania medhold i idrettens voldgiftsrett. Albanerne ble dermed tilkjent en 3-0-seier.

Spenningen mellom Serbia og Albania har komplekse årsaker. Les mer om det her: — Én dårlig beslutning skapte en eksplosjon.

Dronemannen poserte med landslaget

I etterkant sto den unge mannen Ballist Morina frem med ansikt og navn: Han sto bak dronestuntet. Morina fikk mye skryt for påfunnet i hjemlandet.

I Danmark er han imidlertid ikke like populær, spesielt fordi de tre poengene han bidro til kan føre til at danskene går glipp av EM.

Det ble masseslagsmål mellom både spillere og supportere under kampen mellom Serbia og Albania.

Derfor har det skapt sterke reaksjoner at Morina poserte sammen med Albanias landslagsspillere på et bilde — bare timer før kampstart i Parken.Morinas tilstedeværelse i København fikk ikke konsekvenser i form av en ny aksjon, men etter kampen gikk Danmarks landslagssjef Morten Olsen til angrep på UEFA og det han mener er mangel på sportsånd.

— Jeg blir kvalm over det siste bildet av dronemannen og de albanske spillerne, som jeg så før jeg forlot hotellet. Den slags har ingenting med fair play å gjøre, sa Olsen til Ekstra Bladet.

Den danske landslagssjefen hadde altså håpet at de albanske spillerne tok avstand fra dronestuntet.

Les også

Danmark i trøbbel etter «fullstendig uforståelig» dronestraff

— Jeg forstår ikke UEFA

Bildet ble publisert av Albanias stjernespiller Lorik Cana på Instagram, og flere landslagsspillere figurerer. Landslagsspiller Taulant Xhaka tok også en selfie med Morina, som han publiserte på Facebook.

Portugal leder EM-kvalifiseringsgruppe I, men etter 0-0-kampen i København er det Albania som er i førersetet om andreplassen i gruppen, som gir direkte EM-plass. Albania har like mange poeng som Danmark (11), men én kamp mindre spilt.

Olsen var i harnisk etter at Albania ble tilkjent seieren over Serbia, og fremmet dessuten konspirasjonsteorier etter dommen. Fredag kveld gikk han på ny ut mot avgjørelsen.

— Jeg forstår fortsatt ikke dommen: Jeg forstår heller ikke at UEFA ikke har reagert. Det her er usportslig, sier Olsen.

Dersom Olsen og Danmark mislykkes med å passere Albania (eller Portugal), er muligheten til stede for et dansk-norsk møte i omspillsrunden.

Begge lagene kan imidlertid stadig snike seg til EM som beste gruppetreer.

FOTBALLFEBER? Vi anbefaler disse sakene om EM-kvalifiseringen:

Publisert: