Gudjohnsen setter sin lit til Solskjær: - For Island er det en fantastisk tid. Endelig er vi i EM

Han har spilt under José Mourinho og Pep Guardiola. Før sitt kanskje aller største fotballeventyr skal Ole Gunnar Solskjær sikre EM-.formen for Eidur Gudjohnsen.

- Jeg er spent. Dette er en ny og annerledes utfordring, sier Eidur Gudjohnsen om det å bli Molde-spiller.
 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

MOLDE: Han har kanskje ikke spilt fotball i så mye vakrere omgivelser enn løkka ved Romsdalsfjorden, med vestnorske fjell kledd i hvitt som kulisse. Men Aker stadion, Molde og Tippeligaen er og blir en utpost i Fotball-Europa.

Ballelskere over hele jorden rettet blikket mot hans gamle lekegrinder Camp Nou og Stamford Bridge, mens islendingen sendte pasninger til lagkamerater som Lionel Messi eller Didier Drogba.

Les også

10 stjerner som av en eller annen merkelig grunn valgte Norge

Fredag løp han rundt i et par sure minusgrader på norsk plastgress, med spillere totalt ukjent for hans gamle publikum.

For den nå 37 år gamle er det imidlertid ikke så farlig hvor mange som følger med, så lenge Lars Lagerbäck gjør det. Landslagssjefen som avgjør hvilken rolle Islands største fotballsønn skal spille i sagaøyas fantastiske eventyr.

Solskjær ringte

20 år etter at han debuterte i nasjonens drakt som innbytter da pappa Arnor gikk av banen, skal Island spille i sitt første europamesterskap.

— For oss er det helt nytt og annerledes. Alle er veldig spente, for å si det forsiktig. En stor andel av befolkningen kommer til å reise til Frankrike. Det er en fantastisk tid, endelig er vi der, sier han til Aftenposten.

- Han har en fantastisk CV, men er fortsatt sulten, sier Ole Gunnar Solskjær om sin nyeste signering.

Gudjohnsen skulle gjerne spilt et mesterskap i blått som 27-åring, da han var på høyden av karrièren og en fryktet angriper uansett motstander.— Men om jeg nå kan gjøre det som 37-åring så blir det en fantastisk opplevelse, sier han.

Les også

Bekreftet: Gudjohnsen blir Molde-spiller

I så måte var timingen perfekt med tanke på spill i Norge. Det ble noen roligere måneder etter at kontrakten i Kina løp ut i fjor høst, og et par-tre landskamper i januar. Nå ser han frem til de daglige rutinene igjen. Med sen sesongstart i forhold til resten av kontinentet får han tid til å spille seg i form, og Gudjohnsen legger ikke skjul på at hans nye manager også spilte inn i avgjørelsen.

— Når Ole Gunnar Solskjær ringer, så tar du iallfall telefonen, smiler han.

Er han fortsatt en toppspiller?

Les også

Her er Rosenborg-islendingenes dom over Gudjohnsen-signeringen

Drømmelag

Sammen med den gamle Manchester United-legenden danner han nå det som må være den mest meritterte duoen i norsk klubbfotball noen gang.

To Champions League-trofeer, åtte Premier League-titler, seriemesterskap i Spania og Nederland, samt cuptriumfer i tre land deler de mellom seg.

Et drømmelag satt sammen av klubbkamerater fra de to karrièrene blir en oppvisning av det aller ypperste fra de to siste tiår. Vanskelig blir det allerede når manager skal velges. Går du for Sir Alex Ferguson, José Mourinho eller Pep Guardiola? Smak og behag, verdensklasse er det uansett.

Schmeichel, van der Saar eller Cech i mål? Terry sammen med Puyol, Stam eller Vidic i midtforsvaret. Midtbanen kan for eksempel ha Scholes, Xavi og Iniesta, eller man kan gå for Lampard, Keane og Makelele. Å velge angripere er nesten umulig. Messi og Ronaldo må jo med, men Drogba, van Nistelrooy, Henry, Cantona og Sjevtsjenko er ikke akkurat dårlige alternativer.

Og da er det mange som ikke engang er nevnt.

Store forventinger:

Les også

Erling Moe om Gudjohnsen: – Vi har fått inn en lederstjerne

Kjærlighet som brenner

Molde blir den tiende klubben til Gudjohnsen etter Barcelona-exiten i 2009. «Det var nå i forhistorisk tid han presterte», sa en av de gamle klubbveteranene som spiste lunsj i kantinen før fredagens trening om klubbens. Han så sin første Molde-kamp før krigen, og har sett spillere komme og gå i den blå drakten.

At det er en umotivert og avdanket verdensstjerne som nå har kommet til klubben er Gudjohnsen mer enn klar for å motbevise. Selv om lagkameratene er av et helt annet kaliber enn tidligere, sier han at motivasjonen fortsatt sterk.

— Den kommer innenfra. Der er en kjærlighet til spillet som fortsatt brenner veldig sterkt. Når du blir eldre og innser at karrièren går mot slutten, ser du at dette er det beste livet og det du liker best.

- Du har spilt under Guardiola og Mourinho. Hvordan blir det å spille under Solskjær?

— De to er jo de største navnene i spillet. Dette blir veldig spennende og jeg gleder meg. Jeg kjente han som spiller, men ikke som trener. Jeg vil tro at han har med seg mye av de beste trenerne han har spilt under.

Islands Zlatan

Solskjær selv er naturligvis veldig fornøyd med sin nye signering, og overbevist om at sommerens EM-sluttspill gjør sitt til at Gudjohnsen er topp motivert for oppgaven.

Svenskene har Zlatan, danskene Michael Laudrup. Island har Eidur Gudjohnsen, sammenligner Solskjær, som tror den nye veteranen blir en viktig mann for dem han kaller "guttene mine".

— Her snakker vi om en skikkelig ledertype. I de beste lagene er det noen internt som står frem på banen og treningsfeltet som rutinerte og som de unge kan lære av. Jeg er sikker på at vi kommer til å lære alle mann, sier han til Romsdals Budstikke.

Det er helt naturlig i forkant av store mesterskap at det blir ledig spillere som trenger en klubb for å vise seg frem og komme i form.

— Han har spilt for Island i 20 år. I EM skal han helt klart være med, sier manageren.

De kjenner hverandre fra tiden sammen i Premier League, men foreløpig er det ikke blitt tid til mimring.

— Vi har akkurat møttes, men jeg er sikker på at vi tar opp tråden etter hvert, smiler Gudjohnsen.

Da kan de jo også bli enige om kontraktslengden. Molde meldte to år, islendingen var sikker på at han hadde bundet seg for ett.

PS: Gudjohnsen kan ikke spille Europaliga-kampen mot Sevilla torsdag.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen:

Publisert:
 1. Eliteserien
 2. Molde FK
 3. Eiður Guðjohnsen

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1393127121530
2Molde1383223121127
3Viking146442518722
4Strømsgodset136252021-120
5Sarpsborg 081261528181019
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Person døde etter å ha falt ned skrent i Strand

 2. Viking vurderer politi­anmeldelse: Vil utestenge supportere etter bråket

 3. Russegutt frifunnet for å ha hatt sex med ungdomsskoleelev - må likevel betale erstatning

 4. Ektepar i Haugesund fikk tappet bankkontoen for nær 2 millioner – politiet advarer mot svindel

 5. Åpner parken over Byhaugtunnelen

 6. Disse 17 Sola-flyene er innstilt torsdag