Dopingbeskyldninger, korrupsjon og svindel: Nå skal alt frem i lyset

Mer brannslukking etter IBU-skandalene.

Siden sesongen ble avsluttet i vår har internasjonal skiskyting vært rammet av flere skandaler. Nå har det internasjonale forbundet bestemt seg for at alt skal på bordet. Det er satt ned en uavhengig granskningskommisjon som skal finne ut hva som kan ha gått galt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg frykter ikke en granskning. Heller tvert om. Dersom IBU har lik i skapet, skal de ut, sier Tore Bøygard. Den tidligere skiskytterpresidenten i Norge er nå nyvalgt styremedlem i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Både den nye presidenten i IBU, Olle Dahlin og Bøygard håper og tror at omdømmet til skiskytternes organisasjoner skal fremstå i et helt annet lys fremover.

– Vi er stolte over å kunne offentliggjøre opprettelsen av denne kommisjonen, heter det fra president Dahlin.

Skandale etter skandale

Dopingbeskyldninger, korrupsjon, svindel, politietterforskning og avsatte ledere.

Det siste halvåret har ikke brakt mange gode nyheter til dem som driver en av Mellom-Europas mest populære vinteridretter. Det internasjonale skiskytterforbundet har fått ny president, svenske Olle Dahlin, og nå har de satt i gang det som skal være en opprenskning.

Les også

Dette er korrupsjonsmistenkte Anders Besseberg: Omstridt, mektig og i trøbbel

Tirsdag denne uken ble den uavhengig granskingskommisjon som skal grave frem alt som tidligere ikke har tålt dagens lys, opprettet.

Tidligere skiskytterpresident Tore Bøygard sitter i IBU-styret som nå jobber knallhardt for å rydde i fortidens synder.

Det er den britiske advokaten Jonathan Taylor som skal lede granskningen. Han får med seg den østerrikske advokaten Chistian Dords og den tyske advokaten Anja Martin. I tillegg vil kommisjonen bli supplert med en tidligere utøver som skal utpekes av utøverkommisjonen i IBU.

– Taylor og hans medlemmer i kommisjonen skal jobbe helt uavhengig og helt uten føringer fra IBU, sier kommunikasjonsdirektør i IBU, Christian Winkler, til Aftenposten.

Les også

Norsk skiskyttertopp fikk pengegave fra russer: – Jeg oppfattet det som et forsøk på smøring. Korrupsjon altså.

Full offentlighet

Det er ikke satt noen tidsfrist for når de skal kunne avgi sin rapport. Neste høst skal IBU holde en ekstraordinær kongress hvor de, blant flere tiltak, skal vedta en ny grunnlov for organisasjonen. Det kan hende at rapporten fra Taylor-granskningen da også er klar til behandling av kongressen.

– Resultatet av granskningen skal være offentlig, sier Winkler og annonserer at hemmelighold er noe som hører fortiden til.

Den direkte årsaken til at IBU nå er nødt til å få gransket all sin virksomhet ligger ikke minst i siktelsen mot den tidligere presidenten Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch. De er begge under etterforskning av politiet i Østerrike for korrupsjon og svindel i forbindelse med håndtering av dopingprøver for russiske utøvere.

I kjølvannet av denne skandalen som førte til at begge de to var nødt til å trekke seg fra sine stillinger, reagerte også den Internasjonale olympiske komiteen (IOC). De stoppet utbetalingene av tilskudd til IBU.

I forrige uke ble dette vedtaket opphevet og IOC er tilbake som bidragsyter.

Les også

Dahlin vant presidentvalget i IBU

Tiltak for åpenhet og ærlighet

Det skal sies at Olle Dahlin ikke har ligget på latsiden etter at han ble valgt som ny president etter Besseberg som hadde hatt presidentvervet i 25 år sammenhengende.

– Vi er på rett vei. Vi har en forpliktelse overfor våre utøvere, våre fans, våre eiere til å etterforske skikkelig det som har skjedd i fortiden slik at vi kan lære.

IBU har siden den nye presidenten ble valgt, fått sitt system for antidopingarbeid gransket. Det fikk godkjent-stempel med en merknad om at det kunne være større grad av åpenhet.

Det er bestemt at det skal avholdes en ekstraordinær kongress neste år. Der vil nye vedtekter og lover for organisasjonen bli behandlet og trolig vedtatt.

Det er vedtatt nye etikklover, det er opprettet en etikkommisjon, det er ansatt en person med ansvar for etikkarbeid og det er innført regler for håndtering av varslinger.

Publisert: