Frykter rasisme og homohets under VM: – Har fremmet dette hatet i mange år

En fersk rapport slår fast at russisk fotball ikke har klart å bli kvitt hatropene fra tribunene. Torsdag starter VM.

Publisert: Publisert:
Supporterne til Spartak Moskva har vært involvert i flere tilfeller av rasisme det siste året.

Den neste måneden vil hele verdens øyne være rettet mot Russland og det som av flere ansees som Vladimir Putins største prestisjeprosjekt siden han inntok presidentkontoret for første gang i 2000.

Det er vanskelig for en nasjon å finne et større utstillingsvindu enn fotball-VM.

For Putin kommer den 64 kamper lange fotballfesten i en tid hvor Syria-krigen og sanksjoner etter giftangrepet i England har preget nyhetsbildet og forholdet mellom Russland og Vesten.

I idrettsverden har den store dopingskandalen fra Sotsji-OL og utestengelsen fra årets vinterleker vært den dominerende saken de siste årene.

Under EM i Frankrike for to år siden gikk russiske fotballpøbler berserk i Marseilles gater, før de senere angrep engelske supportere på tribunen.

Russlands sterke mann har satt i verk omfattende tiltak for å unngå en reprise av de skandalescenene.

Les også

Fotballspillere må droppe vannpipe, eksotisk te og biff fra Argentina. Slik skal russerne unngå ny dopingskandale i VM.

– Det eneste som kan gå galt er marihuana, narkotika eller at noen finner på å sniffe ett eller annet, ifølge den…

– Fremmedfrykten har rotfeste

En av de største bekymringene før mesterskapet sparkes i gang torsdag er at rasisme og homofobi skal skjemme arrangementet.

En fersk rapport fra FARE-nettverket viser en økning i slike tilfeller på russiske fotballarenaer det siste året.

Sammen med SOVA-senteret i Moskva har organisasjonen som jobber mot rasisme og diskriminering i internasjonal fotball kartlagt tribunekulturen i Russland de seks siste årene.

Siden juni i fjor har de registrert 80 tilfeller av diskriminering på tribunene, noe de mener bare er toppen av isfjellet og at problemet egentlig er mye større.

51 av dem kategoriseres som ytre høyre- eller nynazistiske symboler og slagord, 16 av dem som rasistiske og 12 som homofobi.

Organisasjonen mener at antallet rasistiske tilrop viser at «fremmedfrykten fortsatt har et dypt rotfeste blant mange russiske fans».

I rapporten slås det fast at økningen i homofobiske tilrop er et resultat av «en utbredt og institusjonalisert homofobi i samfunnet, legitimert gjennom lovgivningen».

Vladimir Putin innførte en omstridt «propagandalov»

– Fremmer homohat

I 2013 ble det vedtatt en lov som sier at «homoseksuell propaganda mot mindreårige» er forbudt i Russland.

Svetlana Zakharova i det russiske LGBT-nettverket sier at det nylig kom en rapport som viser en dobling av hatkriminalitet mot homofile de siste fem årene.

– Russiske myndigheter har fremmet dette hatet i mange år. Jeg er sikker på at de vil gjøre sitt beste for å beskytte utenlandske besøkende, men jeg tror ikke det er mulig. En person som løfter regnbueflagget i en russisk folkemengde er ikke trygg og kan bli utsatt for vold, sier Zakharova.

Skal trene i Tsjetsjenia

Menneskerettighetsorganisasjoner har i forkant av VM reagert sterkt på at Egypts landslag skal bo og trene i Groznyj i Tsjetsjenia.

I fjor avslørte en russisk avis at homofile tortureres og sperres inne på et hemmelig fengsel i den russiske republikken. Ifølge Amnesty International var minst tre blitt drept.

Zakharova mener FIFA sender et signal om at det er greit for dem med forfølgelse av seksuelle minoriteter når de legger en treningsleir til Groznyj.

– FIFA viser også at de ikke forstår hvorfor slike handlinger bør fordømmes og at de ikke mener at en forbrytelse mot menneskeheten er grunn nok til å flytte leiren, sier hun.

Les også

Flere stjerner går glipp av VM

Flere store navn er skadet, for kontroversielle, eller rett og slett for dårlige for troppen.
Ramzan Kadyrov er leder i den tsjetsjenske republikken, hvor homofile lever under svært vanskelige kår.

Apelyder fra tribunen

Rasisme i russisk fotball har skapt overskrifter flere ganger det siste året.

Da Russland 27. mars møtte Frankrike i St. Petersburg, ble kampen skjemt av apelyder mot flere av de svarte spillerne på det franske laget, blant annet stjernen Paul Pogba.

Det russiske fotballforbundet fikk 240.000 kroner i bot av FIFA.

Under en kamp mellom Spartak Moskva og Liverpool i U19-utgaven av Champions League ble Liverpools nigeriafødte nederlender, Bobby Adekanye møtt av apelyder og -gester fra tribunen da han kom inn som innbytter.

Spartak-fansen har ved flere tilfeller hetset Lokomotiv Moskvas brasilianskfødte keeper, Guilherme Marinato. Målvakten har nå russisk statsborgerskap og har vært i landslagstroppen.

Under Moskva-derbyet i fjor runget det en sang om bananer og hvorfor i alle dager landslaget trenger en apekatt i mål.

Andre eksempler er guvernøren i Prmorsky Krai som sa at «vi vil ha russiske spillere, det vil ikke spille noen negere her» om den lokale klubber FC Luch-Energiya, og FC Amkars direktør, Denis Maslov som i et intervju med Sport Express sa at han ikke håpet å møte noen homofile i fotballen.

Les også

Her er de nye reglene før årets fotball-VM

For første gang i VM kan lagene få bruke fire innbyttere.
Paul Pogba var en av de franske spillerne som ble møtt med rasistisk hets under en treningskamp i Russland tidligere i år.

FIFA har tatt grep

FIFAs generalsekretær, Fatma Samoura sier at organisasjonen har nulltoleranse for all form for diskriminering og at spørsmålet blir tatt på alvor.

For første gang er det på plass et overvåkingssystem som skal avsløre brudd på reglene. Det er også nytt at dommerne nå kan stoppe kampen hvis det forekommer diskriminerende tilrop, sanger eller lignende.

Det vil da bli gitt en advarsel over høyttaleranlegget om at kampen ikke settes i gang igjen før hetsen stopper.

Etter nok en advarsel kan dommeren velge å avbryte kampen helt hvis diskrimineringen fortsetter.

Publisert: