– Det er viktig å bryte gjennom den mannsbastionen som idretten er

Aldri har det vært så mange kvinner i ledelsen av et arrangement i Hopp-Norge, som i Raw Air i Vikersund.

Kvinnene i styret. Tone Kjemperud Kristiansen (f.v.), Lisbet Skredsvik, Ine Finsrud, Wenche Backe, Hege Bentsen, Hilde S. Grønhovd, Hege Skagen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

VIKERSUND: Turneringen er over for denne gangen, og renndirektør Walter Hofer i hopp i Det internasjonale skiforbundet (FIS) er blant de mange som gir skryt.

Det samme gjør hopperne, fordi de føler seg ivaretatt. Da polske Kamil Stoch vant turneringen sammenlagt søndag, med Robert Johansson og Andreas Stjernen ved siden av seg på pallen, var det 13.000 tilskuere som hadde opplevd en spennende avslutning.

Og går det som i fjor, vil rennet i Vikersund være et av de mest sette på TV denne vinteren. I fjor var det 17 millioner som fulgte med.

Ikke rart at president Wenche Backe i organisasjonskomiteen er fornøyd. For Vikersund skiller seg ut på mange måter, både i norsk skisport og internasjonalt. Vikersund lever opp til det Norges Skiforbund og Norges idrettsforbund er ute etter, å få inn flere kvinner på alle nivåer i idretten.

Kamil Stoch (i midten), Robert Johansson (til venstre) og Andreas Stjernen ble henholdsvis nummer én, to og tre i Raw Air-sammendraget.
Les også

Pappa Stjernen har et tilbud han håper sønnen ikke kan si nei til

Var 12 menn og én kvinne

Vikersund har tatt signalene. Generalsekretær Tone Kjemperud Kristiansen forteller at man ikke skal mange år tilbake før kvinner ikke ble regnet med. Da hun startet opp var det én kvinne, henne, i organisasjonskomiteen. Og 12 menn.

– Nå er det en kvinneliga, sier hun.

I dag er det syv kvinner, som utgjør 30 prosent. Men kvinnene har noen av de tyngste posisjonene, som president, generalsekretær, i økonomi og marked/salg.

Generalsekretæren har sett at kvinner er i klart mindretall på internasjonale møter i denne idretten, der menn også har dominert i bakken i over hundre år.

Men Vikersund er kommet langt, ved å engasjere kvinner i organisasjonen. Norge som sådan er et foregangsland.

– Men det er fortsatt en lang vei å gå også her, mener Bente-Lill Romøren. Hun er leder av hoppkomiteen i Norges Skiforbund, den eneste kvinnen i de seks grenene.

Hun er likevel stolt av at det i «hennes» komité er like mange kvinner som menn. Sammen med Anette Sagen og Anniken Mork er det tre av seks.

Men for å få frem enda flere kvinner som ledere og trenere i fremtiden, har Norges Skiforbund satt i gang et stort prosjekt.

Der er de tre tidligere landslagshopperne Sagen, Line Jahr og Gyda Enger med.

Les også

Johansson om den historiske seieren: – Jeg skal sove godt i natt

Best balanse med kvinner og menn

Tilbake i Vikersund mener kvinnene på ingen måte at mannfolkene skal skyves over sidelinjen.

– Det viktige er å ha en god miks. Det er ikke slik at vi har tenkt å overta alt, ler Kristiansen.

Hun tror likevel at kvinner i mange sammenhenger, også i idretten, har et annet fokus.

– Ja, når det gjelder medmenneskelighet og det å snakke med folk, som også betyr noe i et stort arrangement. Men man må også ha bein i nesen og være raus.

Det Vikersund har jobbet mye med er å få en flat struktur i organisasjonen, fordi alle er like viktige. I Vikersund er det 1000 frivillige. Hvis parkeringsvaktene eller de som skal rigge i anlegget dropper ut, faller alt sammen.

– Kulturen er at det ikke er forskjell på folk.

Omsetning på 18 millioner

President Wenche Bache var frivillig i 25 år før hun ble visepresident og deretter president for en organisasjon med omsetning på 18 millioner kroner.

Hun mener at fordi Vikersund har klart å få med mange kvinner, så er det blitt en god organisasjon, som ikke minst står klar til å ta på seg nye oppgaver.

Vikersund har søkt om VM i skiflyvning i 2022, noe som skal avgjøres på en kongress i Hellas til sommeren. Går det i boks, vil det bli ti år siden forrige gang det var VM på samme arena.

Hun forteller at det er kommet en rekke gode tilbakemeldinger etter årets arrangement, og det er gull verdt.

– Vi må hele tiden være på tå hev for å utvikle produktet, sier hun.

Alle skal ikke tenke likt

Pressesjef Hilde S. Grønhovd har tatt seg av medier og TV-selskap fra flere land den siste perioden.

Hun tror at mange kvinner i en organisasjon påvirker og er en styrke.

– Ja, det bidrar til at organisasjonen blir dynamisk. Hvis en gruppe eller en arbeidsplass er for homogen, enten det er med bare menn eller bare kvinner, tenker alle likt. Jeg tror på balanse, at den beste blandingen gir best resultat. Det er viktig å bryte gjennom den mannsbastionen som idretten er.

Grønhovd mener at kvinner må ta mer plass, bli gitt tillit og få muligheten til å vise at de kan.

Det er Bente-Lill Romøren, leder av hoppkomiteen i NSF enig i.
Hun var i Vikersund i helgen, sammen med blant andre Anette Sagen, som har frontet skihopping for kvinner i så mange år. Det har gitt resultater.

Neste nå kan være å få kvinner med i Raw Air, også på utøversiden.

– Vi vet at Walter Hofer ønsker det. I hopp har vi kjempet for å få med kvinner i VM og OL. Nå er tiden kommet for å slippe til kvinner i storbakken, og deretter skiflyvning, sier Romøren.

Bente-Lill Romøren (t.v.) kjemper kvinnenes sak i hopp.

Fortsatt en vei å gå

Hun liker at kvinner engasjerer seg i Hopp-Norge, men deter noe å sette fingeren på:

– Det er kun tre av 16 kretser som har kvinner som ledere, og det er kun ett team, det i Trøndelag, som har kvinnelig leder i Oddny Estenstad. Men Kristin V. Sæterøy er sjef i Holmenkollen, og Backe her, så det er stadig flere som har lederroller.

Anette Sagen kan tenke seg en slik posisjon i fremtiden. Den snart ferdig utdannede sykepleieren er glad for at hun kom med i Skiforbundets prosjekt, og skal bli fulgt opp over tre år.

– Jeg har selvsagt lyst til å bidra med det jeg kan, sier hun.

Walter Hofer er overveldet over den innsatsen som ikke bare folk i Vikersund, men i hele Raw Air har lagt ned.

Publisert: