Først talte han til supporterne på puben. Så ledet tannlegen Island til VM.

Heimir Hallgrímsson (50) ladet opp på puben før han ledet Island til nasjonens aller første VM-sluttspill.

Heimir Hallgrímsson gliste bredt etter at Island hadde slått Tyrkia 3–0 i Istanbul fredag kveld.
Publisert: Publisert:

ISLAND-KOSOVO 2–0

At Island kvalifiserte seg som ett av 24 lag i fjorårets fotball-EM, var et eventyr.

At Island sent mandag kveld kvalifiserte seg for kommende sommers VM-sluttspill, som ett av 13 lag fra Europa, var intet mindre enn et mirakel.

Island er med sine 334.000 innbyggere tidenes minste nasjon i et fotball-VM. Trinidad og Tobado, som spilte VM i 2006, var inntil mandag 9. oktober 2017 klokken 22.35 det minste VM-landet med sine 1,8 millioner innbyggere.

Da var det ikke rart følelsene rant over for de fleste på Laugardalsvöllur stadion i Reykjavik.

Men det var én mann dette betydde ekstra for: En tannlege fra Vestmannaeyjar. Landslagssjef Heimir Hallgrímsson har vært med på hele reisen fra Island var en fotballminiputt til de nå begynner å bli en etablert deltager i fotballmesterskap.

Les også

Lavaørken, fjell og isbreer. Hvordan ble Island plutselig så gode i fotball?

Heimir Hallgrímsson ledet an da Island takket egne supportere etter 2–5-tapet mot EM-vert Frankrike i kvartfinalen på Stade de France.

Fast pubtur i over fem år

Landslagssjefen har holdt fast ved et spesielt ritual når Island spiller hjemmekamper: Et besøk på en pub i Reykjavik noen timer før kamp.

Det var før en privatlandskamp hjemme mot Færøyene 15. august 2012 at Heimir Hallgrímsson tok en tur på en pub der Islands supportere i Tólfan (den tolvte mann) møttes.

Hallgrímsson fortalte om lagoppstillingen og snakket om taktikken. Han viste den samme motivasjonsvideoen som spillerne skulle få se en time senere. Den gangen var det et dusin supportere på plass.

Hallgrímsson syntes det var fint å dele tankene om laget sammen med de mest trofaste supporterne og valgte å fortsette med det.

Siden har han gitt en peptalk til supporterne før hver eneste hjemmekamp. Det ble en tradisjon som han ikke vil bryte. Supportergruppen har vokst voldsomt i takt med de utrolige resultatene.

I denne VM-kvaliken har det vært over 400 supportere for å høre Hallgrímssons tanker.

– Vi har bygd et unikt forhold til fansen. Mine besøk på puben er blitt et flott islandsk tradisjon. Jeg har ønsket å beholde det unike. Det ville vært respektløst av meg å ikke gå dit selv om jeg ble hovedtrener, forteller Hallgrímsson.

Han har ønsket å beholde alt som var unikt i og rundt laget, blant annet barbesøkene.

– Jeg ser at det kanskje vil virke dumt for folk fra andre land, at landslagstreneren går på pub foran store kamper. Men jeg mener det gjør oss annerledes og jeg tror det har styrket båndene mellom supporterne og laget. Det er en nærhet som gjør oss spesielle. Vi ønsker å beholde det, sier han i et intervju med FIFA.

Les også

Island-stjernen: – I Norge er fotballen mer profesjonell, men islendere har en tøffhet som ofte tar dem langt

Gudjohnsen vil være med på et siste eventyr med Island.

Ingen lekkasjer etter møtene

Det mest utrolige er at det aldri har vært lekkasjer. Ingen lagoppstillinger på sosiale medier og ingen bilder.

– Vi ber dem om ikke å filme med telefonene, slik at det ikke skal lekke til mediene. Ingen har noensinne fortalt om hva som er blitt sagt på disse treffene.

Som spiller hadde Heimir Hallgrímsson en helt middels karrière for IBV fra hjemstedet Vestmannaeyjar. Skøyeren ble mest kjent for å ha bestilt pizza til innbytterbenken.

Han kombinerte fotballspillingen med fulltids jobb som tannlege. Ved siden av trente han også kvinnelagene til Höttur og IBV i perioder.

Høsten 2011 ble Hallgrímsson hentet inn som assisterende landslagssjef for Lars Lagerbäck. Fra høsten 2014 var han sidestilt landslagssjef sammen med mannen som i dag er sjef for Norges A-landslag.

50-åringen mente han var klar for jobben som A-landslagssjef allerede høsten 2011. Men det var ikke det islandske fotballforbundet (KSI) enige i.

– Jeg trodde jeg var i stand til å lede landslaget alene, men etter noen måneder med Lars innså jeg at jeg ville rotet det til. Han hadde autoriteten og en tydelig modell for hvordan små landslag kan ta seg til sluttspill. Nå har jeg lært masse, og når Lars slutter vil jeg være klar, sa Heimir Hallgrímsson etter Islands eventyrlige EM i fjor sommer.

I fire år jobbet Heimir Hallgrímsson og Lars Lagerbäck sammen på Island.

Lite tid til tannlegeyrket

Jo da, det viste seg at Hallgrímsson var klar. I en ganske vrien gruppe med Kroatia, Ukraina og Tyrkia kvalifiserte Island seg for VM.

Nåløyet for å komme til VM er trangere. Mens det i EM er plass til 24 europeisk nasjoner, er det kun 13 fra Europa som er på plass i Russland neste sommer.

De siste årene er et blitt lite tid for den sivile jobben. Han kombinerte en stund trenerjobben med tannlegejobben på Vestmannaeyjar.

– De siste årene har jeg knapt rukket å være der. Men det er godt å ha noe annet enn fotball å koble av med. Noen spiller golf, andre fisker ... mens jeg borer i tenner!

Men han tar ikke lenger imot bestillinger.

– Jeg kan ha en eller to klienter. Og så tar jeg noen nødstilfeller. Jeg er faktisk en ganske god tannlege.

Nå er det fest på Island, igjen, to år etter at nasjonen kvalifiserte seg for sitt første EM-sluttspill.

EM i Frankrike ble også en fest. Uten at det ble den bakrusen mange kanskje hadde regnet med.

1. desember trekkes VM-gruppene i Kreml. Da vet alle de 330.000 innbyggerne hvordan sommeren skal legges opp.

Men én ting er i hvert fall sikkert. Heimir Hallgrímsson kommer fortsatt til å bore i tenner og lade opp til kampene sammen med supporterne.

Kilder: Offside, FIFA.com, Reuters

Publisert: