Hevder Moyes kan få sparken innen 24 timer

Nærmest samtlige engelske medier melder at David Moyes er ferdig i Manchester United etter sesongen.

FÅR SPARKEN: David Moyes er snart ferdig som Manchester United-manager, melder engelske medier. Sky Sports hevder at han kan være ferdig allerede innen 24 timer.
 • Odd Inge Aas
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Manchester United gikk på et nytt nederlag da det ble 0-2-tap mot David Moyes sin gamle klubb Everton søndag.

Mandag ettermiddag skriver flere engelske aviser, deriblant The Guardian, at Moyes er i ferd med å få sparken som United-manager.

Ifølge avisens kilder er avskjedigelsen ikke til å unngå, etter at Moyes skal ha «mistet garderoben».

Sky Sports melder at manageren kan få sparken allerede nå og at han kan få beskjeden innen 24 timer. Ettersom Manchester United er et børsnotert selskap i USA, må klubben komme med uttalelse — hvis Moyes får sparken - før New York-børsen åpner i morgen 15.00, norsk tid.

Bård Skaar Viken er leder i Manchester Uniteds norske supporterklubb. Han virket ikke veldig lei seg over nyheten da aftenposten.no snakket med ham mandag ettermiddag.

— Med resultatene United har hatt den siste tiden ville han fått det veldig vanskelig med å få fansen med seg. Har han mistet garderoben er det veldig vanskelig å vinne den tilbake. Det er lettere for klubben å bytte manager enn å bytte en hel spillerstall, sier Skaar Viken.

Petter Myhre følger Premier League tett som ekspert for TV 2. Han blir overrasket om klubben fjerner Moyes før sesongen er over.

— Men at temaet ville komme opp regnet jeg med. Samtidig er de en klubb som har levd på kontinuitet i veldig mange år, og fått ros og mange titler på det. Samtidig er det mye lettere når laget gjør det bra, og verre når det går dårlig. Og de har hatt en dårlig sesong, sier han, og fortsetter:

— Det er ikke sikkert at det er så annerledes enn andre fotballedere når alt kommer til alt.

Ikke Champions League

De engelske avisene skriver at eierne, Glazer-familien, og visepresident Ed Woodward nå diskuterer om klubben skal fortsette med skotten eller ikke.

Manchester United ligger på 7. plass i Premier League, er ute av Champions League, og får ikke spille i den europeiske storturneringen neste sesong. Også spill i Europaligaen kan ryke.

Ifølge The Guardian har presset vært stort på Moyes siden 0-3-tapet for Liverpool forrige måned.

David Moyes erstattet Sir Alex Ferguson så sent som sist sommer. Han signerte da en seksårskontrakt etter mange gode sesonger som Everton-manager.

Den tidligere Vålerenga-treneren Myhre synes det er vanskelig å si om det er riktig eller feil å sparke Moyes.

— Vi kjenner ikke til det som skjer internt i klubben. Har han mistet garderoben, er det noe utenomsportslig som har skjedd? Vi vet ikke, sier Myhre.

Han trekker frem flere grunner til at det har sviktet for United under Moyes.

— De har hatt skader på flere av de viktigste spillerne, laget overpresterte i fjor og de vant mange av kampene marginalt. Da lå ofte under tidlig i kampene, men så snudde de fordi Robin van Persie leverte som han gjorde.

— De andre toppklubbene har også blitt bedre enn i fjor, og det gjør virkningen ekstra stor.

Klopp inn?

Å erstatte Ferguson skulle ikke bli lett, og det var ventet at Moyes ville få tid på seg. Men United-ledelsen skal være bekymret over manglende utvikling, og er usikre på om Moyes er rett mann til å bygge opp igjen laget.

Moyes har brukt over 600 millioner kroner på nye spillere som Juan Mata og Marouane Fellaini. De har ikke slått til.

Hvem skal så ta over hvis Moyes får fyken?

Borussia Dortmunds Jürgen Klopp nevnes, det samme gjør Diego Simeone i Athletico Madrid, Paris Saint-Germains Lauren Blanc og Nederlands landslagssjef Louis van Gaal. Sistnevnte er oddsfavoritt hos Sky Bet.

- Gått en vei

Det kommer som en overraskelse på den norske supporterlederen at United nå ser ut til å bytte ut Moyes før årets sesong er helt over, i og med tidligere rapporter om at han kom til å få mer tid på seg til å bygge eget lag.

— Men det har egentlig bare gått en vei den siste tiden, sier supporterlederen, som mener både spillere og resten av trenerapparatet må ta sin del av skylden for at det har gått så dårlig denne sesongen.

— Problemene er sammensatte, men spesielt offensivt har det manglet en tydelig plan. United har gått fra å være best i Premier League til å bli tannløse og uten fantasi.

Den nye tilværelsen har vært vanskelig å tilpasse seg til for suksessvante fans.

— Det har vært en ganske seig sesong, ja. Jeg tror alle forventet motgang da Ferguson ga seg, men at det skulle gå så ille tror jeg ikke det var mange som trodde. Toppen av kaka er jo at det er Liverpool som ser til å vinne serien, sier Skaar Viken om erkerivalen fra Anfield.

Noe langvarig opphold i skyggenes dal har han imidlertid ikke tro på.

— Jeg tror United er tilbake i toppen allerede neste sesong. Det tror jeg de ville vært også med Moyes som manager. Med de spillerne som kommer, og de som allerede er der, vil United snart være et topplag igjen, sier supporterlederen optimistisk.

Myhre mener United nå må gjøre en skikkelig opprenskning i spillerstallen, og det må skje uavhengig av om Moyes fortsetter eller ikke.

— Stallen er ikke god nok. Jeg har sagt i to sesonger nå at de trenger en kreativ midtbanespiller og to backer som kan gå rett inn på laget. Nå trenger de minimum en midtstopper, kanskje to. De må grave dypt i lommeboka, og de må treffe. Det holder ikke å bare bytte trener.

SPORTSDØGNET:

Publisert:
 1. Engelsk fotball
 2. Manchester United

Mest lest akkurat nå

 1. Camilla stygt skada under handballkamp i Storhallen: – Dei tribunane skulle aldri ha stått der

 2. Nå skal flere tas

 3. Mange prøvde seg i konkurransen – nå er fem finalister klare

 4. Else-Marie (76) gravde opp hagen for å huse Svitlana og barna: – Nå er det bare glede

 5. Andy Fletcher i Depeche Mode er død

 6. Hun trodde hun giftet seg med drømmemannen. «Ganske ille», skriver Frode Thuen om det han får høre