Er du lei av norsk fotball, Åge Hareide?

KOMMENTAR: Rosenborg slo Bodø/Glimt to ganger under Eirik Horneland. Med Åge Hareide som sjef ble klubben rundspilt. Det er ikke dommernes skyld.

RBK-sjef: Åge Hareide (til venstre) i samtale med assistent Trond Henriksen under onsdagens trening.
 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

LERKENDAL: Verden er ikke imot Rosenborg. Fortsetter Åge Hareide å skylde på andre enn klubben selv, ender det sannsynligvis med ham som forgjengerne.

Raseriet Hareide viste da motgangen kom mot Vålerenga, er et signal på en klubb med feil fokus. Eller kanskje mest: Uten fokus.

Les også

- Jeg tror det er mange trøndere som sitter og lurer på hva vi prøver på

Så klart opplever enhver fotballspiller eller fotballtrener uheldige dommeravgjørelser innimellom. Rosenborg-trener Åge Hareide gjør i hvert fall det.

- Det er helt sinnssykt. Jeg er så lei av norske dommere, freste han i pauseintervjuet under forrige Rosenborg-kamp.

Det er en trist uttalelse.

På vei til trening: Åge Hareide utenfor Lerkendal onsdag formiddag.

Oppfølgingsspørsmålet burde ha vært om han også er lei av norske spillere, norske trenerkolleger og norske klubber? Fordi alt dette henger faktisk sammen.

Er Åge Hareide lei av norsk fotball?

Les også

Dommersjefen om Hareide-uttalelser: - Manglende respekt

For det første får Hareide og Rosenborg, som alle fotballag og spillere, i all hovedsak de dommerne de fortjener. De beste dommerne dømmer Champions League, en turnering Hareides Rosenborg ikke er i nærheten av. De svakeste dommerne dømmer 6. divisjon.

Les også

RBK-stjernen: Savner tydelig spillestil

RBK har dommere på et nivå mellom disse, de beste i landet. Som alle andre gjør de feil innimellom. Men, som jeg antar Hareide innser når han har analysert høstens kamper, gjør Rosenborg-spillerne sannsynligvis langt flere feil i løpet av en kamp enn dommerteamet. Kan hende gjør til og med Hareide det.

Avgjørende: Torsdagens kamp mot Mjøndalen blir helt sentral for om Rosenborg kan få mulighet til å spille i Europa neste år.

Derfor er ikke uttalelsen i kampen mot Vålerenga bare respektløs. Den er også uheldig for RBK, fordi den signaliserer til hele Rosenborg-laget, organisasjonen og fansen, at det er omgivelsene som kan være årsak til den nitriste perioden RBK er inne i.

Hvilket ikke stemmer.

Rosenborg har, ene og alene, sørget for å bli frakjørt i gullkampen. Uten en synlig plan, verken på banen eller utenfor.

Les også

Verst er inntrykket av flåseri

Å messe om svake dommeravgjørelser er ikke bare sløsing av energi. Det kan bidra til at fokuset på det Rosenborg-spillerne faktisk kan gjøre noe med blir svakere.

- Det er ikke lett å være ansvarlig for det her, du føler du blir utsatt for justismord gang etter gang, fortsatte Hareide etter kampslutt mot Vålerenga.

Les også

RBK-stjernen etterlyser tøffere vinnerkultur

En uttalelse som kan tolkes som en unnskyldning, fra en RBK-trener som har mer enn nok å ta tak i hos sine egne spillere.

Faren er at Hareides holdning smitter:

- Hver runde så er det noe tull med dommerne. De har en unik evne til å havne i fokus. Det er store avgjørelser som går imot oss hver runde nå, sa backen Erlend Dahl Reitan om dommerne etter Vålerenga-kampen.

Ingen god start: Med fire tap på rad står Åge Hareide og Rosenborg i fare for å miste sjansen til europacupspill i 2021.

Som om det er dommernes skyld at Rosenborg er i ferd med å skusle bort plassen i Europa.

Les også

Hareide tar grep: Vil holde RBK-elleveren hemmelig

Adresseavisen har den siste uken lett etter svar på hva som svikter på Lerkendal. Et år uten spill i Europa er krise for Rosenborg. Nedturen handler slett ikke bare om Hareide, men til nå har han ikke maktet å gi klubben det løftet RBK-fansen håpet på.

Hjemvendt stjerne: Markus Henriksen (i midten) trente sammen med resten av Rosenborg-laget onsdag, dagen før det viktige oppgjøret mot Mjøndalen.

Også Hareide må få tid, og det er først i neste sesong han virkelig er nødt til å vise utvikling i prestasjonene. Av få tilgjengelige alternativer var Hareide den klart beste i sommer, da Rosenborg igjen hadde satt seg i en situasjon der de måtte hente ny hovedtrener.

Les også

Svarene hans er skremmende for RBK

Spørsmålene som vil dukke opp om trenden ikke snur, er om Hareide egentlig har noe å bevise. Har han den nødvendige motivasjonen som kreves for å snu denne skuta?

Det er ikke gitt.

Markus Henriksen, som til nå har vært en stor skuffelse i sitt RBK-comeback, er usikker på om alle i dag forstår hvor høye krav som stilles i Rosenborg. Dahl Reitan tror ikke folk ser hva RBK-spillerne prøver på ute på gressmatta.

Ga seg: Etter at Rosenborg tapte 2–3 mot Bodø/Glimt i juni var Eirik Horneland ferdig som Rosenborg-trener. Her sammen med styreleder Ivar Koteng (til høyre).

Under Eirik Horneland vant Rosenborg 3-1 mot Bodø/Glimt i Abrahallen i mars. I slutten av mai vant RBK 1-0 mot samme klubb. Riktig nok var begge treningskamper.

Les også

RBKs elendige form: - Vi ser veldig få gode tegn

Da serien var i gang, ble RBK på knepent vis slått 2-3 av landets beste lag. Glimt var spillemessig bedre og vant fortjent, men noen utklassing var det ikke. Etter denne kampen var Horneland ferdig som RBK-trener.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Da RBK møtte Glimt for et par uker siden, ble trønderne latterliggjort. Det var ingen utvikling å se i positiv retning fra kampene under Hornelands ledelse i vår.

Åge Hareide har lyktes med mye i karrieren.

Til nå har han ikke bevist noe som helst i sin andre Rosenborg-periode.

Publisert:
 1. Norsk fotball
 2. Åge Hareide
 3. Eirik Horneland
 4. Bodø/Glimt
 5. Erlend Dahl Reitan

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 4. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 5. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 6. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land