Den tidligere Viking–spilleren gjør seg bemerket i Belgia: – Han plager motstanderen

Kristian Thorstvedt får skryt av belgisk journalist før Norges kamp mot Østerrike.

Kristian Thorstvedt på Gardermoen tirsdag, før avreise til Wien.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Flere lokale spillere er tatt ut på Norges nødlandslag som møter Østerrike i Wien i kveld. Én av dem er Kristian Thorstvedt, som ble en favoritt blant Viking-fansen før han dro videre til Genk og belgisk fotball. Den belgiske journalisten Kjell Doms, som følger Genk tett for storavisen Het Laatste Nieuws, skryter av Thorstvedt.

– Thorstvedt har vært god. Han er en «son of a bitch» på banen. Han er en jævel, en som plager det andre laget, kommer under huden på motstanderne. Han har også kvalitet. En veldig god spiller som jobber fra boks til boks. Jeg er mye mer imponert over ham, sier Doms, som også ble spurt om lagkameraten i Genk, Mats Møller Dæhli.

– Han er en mye større leder enn Dæhli i Genk, sier Doms.

Thorstvedt har startet de siste åtte kampene for Genk, som står med sterke fem seire og to uavgjort på de siste sju.

Kaptein Dæhli

Dæhli, som har slitt med spilletiden i Belgia, er Norges kaptein i Wien onsdag kveld.

– Jeg har vært satt ut av troppen de siste fem ukene, men formen er fin. Jeg har trent alt og har ingen skadeproblemer.

360 minutter fordelt på åtte kamper er alt Dæhli har fått siden Sander Berges gamle klubb kjøpte ham i januar. Han har scoret ett mål, like før Europa stengte ned i mars.

Denne høsten har vondt blitt til verre: Dæhli har spilt 20 minutter med ligafotball siden august, ikke fått spilletid siden september og ikke vært i kamptroppen siden 3. oktober. Det var neppe slik han så for seg fremtiden da han ble kåret til årets akademispiller i Manchester United i 2012.

– Han har vært en enorm skuffelse, for å være helt ærlig, lyder dommen fra Doms.

Skader og benken

Dæhli ble hentet av tyske Hannes Wolf. Den tidligere Stuttgart- og Hamburg-treneren kjente godt til nordmannen etter å ha sett ham i St. Pauli. Han ville ha ham både som playmaker og som arbeidshest i en offensiv «gegenpress»-stil uten ballen.

De første månedene ble ødelagt av skader. Og da Dæhli begynte å finne formen og scoret sitt første mål, satte koronaviruset en effektiv stopper for all fotball.

En hardt presset Wolf ga ham sjansen igjen etter avbrekket, men prestasjonene uteble. Benken kalte.

– Han fikk tillit, men han fremstår bare ikke som den fyren som kan forbedre et lag. Han er bedre som førsteforsvarer enn som playmaker. Han kan løpe og presse, men slår aldri den avgjørende pasningen. Jeg vet ikke om han har en fremtid her, sier Doms.

Etter at Wolf fikk sparken i september, har Genk hatt tre ulike trenere: Danske Jess Thorup, belgiske Domenico Olivieri i midlertidig stilling og nå nederlandske John van den Brom. Ingen av dem virker å ha tillit til Dæhli.

– Jeg ville vært bekymret hvis det var Dæhli som skulle lede mitt landslag. Han er en grei støttespiller, men han er ikke den store lederen. Jeg håper ikke han kommer etter meg med balltre på grunn av dette, sier Doms og ler.

UTVALGT: Mats Møller Dæhli er mannen som skal lede nødlandslaget med kapteinsbindet rundt armen. Her på tirsdagens trening i Wien med Jørgen Skjelvik og Ruben Gabrielsen.
Publisert: