De spanske storklubbene danker ut Premier League

Men ulike TV-avtaler gjør at det er tøffere og jevnere i England.

La Liga eller Premier League? Øverst Real Madrids Cristiano Ronaldo (til venstre) og Barcelonas Lionel Messi. Nede Manchester Citys Sergio Aguero (til venstre) og Chelseas Diego Costa.
 • Roar Lyngøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Mens engelske Premier League hadde serieåpning forrige helg, braker det løs i spanske La Liga denne helgen. Hvilken liga er egentlig best?

Det er flere faktorer som peker mot den spanske. Både England og Spania har fire deltakere i Champions League, men ser man på klubbrangeringen til Det europeiske fotballforbundet (UEFA) toppes den av Real Madrid foran Barcelona.

Deretter følger Bayern München og så Chelsea på 4. plass. Fire spanske lag er inne blant topp ti, mens det er tre engelske.

Les også

To utvisninger da Atlético temmet Real-stjernene

Hvem har størst økonomiske muskler? Igjen kommer de spanske storklubbene best ut. Real Madrid toppen magasinet Forbes' årlige liste med en anslått verdi på 3,44 milliarder dollar (21,3 milliarder kroner). Barcelona verdsettes til 3,2 milliarder kroner.

Manchester United tar tredjeplassen med en verdi på 2,81 milliarder dollar (17,4 milliarder kroner).

Solidarisk TV-avtale

Likevel uttalte Jose Mourinho seg i klar favør av Premier League da han tidligere i måneden ble spurt om forskjellene mellom de to ligaene.

– Jeg visste på forhånd at vi kom til å vinne med fire-fem mål, uttalte manageren som er tilbake i Chelsea etter å ha ledet Real Madrid.

I Premier League nevnes fem klubber med gullsjanse: Manchester City, Chelsea, Liverpool, Arsenal og Manchester United. I Spania har det i en årrekke stått mellom Real Madrid og Barcelona, helt til Atlético Madrid begynte å blande seg inn.

Et stort skille mellom den engelske og spanske toppdivisjonen er TV-avtalene. I Premier League har man en solidaritetsavtale der alle klubbene er sikret en gigantisk sum. Den nye TV-avtalen som ble inngått foran 2013/14-sesongen, og som gjelder til 2015/16-sesongen, er verdt 5,5 milliarder pund (cirka 55 milliarder kroner). De beste klubbene får mest, men til og med klubbene som ender på nedrykk i Premier League er sikret en astronomisk sum.

Slik fungerer det ikke i Spania. Her er det klubbene selv som enkeltvis forhandler frem avtalene. Det har ført til et enormt gap mellom de to store – Real og Barcelona – og de andre. Real og Barcelona tjener visstnok 150 millioner euro (1,23 milliarder kroner) hver per år gjennom sin avtale med MediaPro. Det er for eksempel tre ganger mer enn Atlético Madrid.

– La Liga hakket hvassere

Kasper Wikestad er Premier League-ekspert på TV 2, mens Petter Veland er La Liga-ekspert på C More. De svarte slik i et intervju med Bergens Tidende før jul på spørsmålet «hvilken av ligaene holder høyest nivå og hvorfor?»:

– Vanskelig. Europacupene gir en pekepinn, men dette varierer. La Liga, Premier League og Bundesliga har nok de sterkeste topplagene per i dag, men Serie A kan fort slå tilbake, og PSG står ikke mye tilbake for noen av de andre topplagene i de andre ligaene, svarte Wikestad.

– Jeg heller mot at La Liga er hakket hvassere. Topplagene i La Liga er bedre enn i Premier League, svarte Veland.

Begge er enige om at Premier League har større bredde

– Med den nye TV-avtalen har nok Premier League størst bredde. Avtalen har tillatt «småklubber» å handle stort, det har gjort ligaen mer interessant, og det er blitt verre for topplagene å vinne de «lette» kampene, påpeker Wikestad.

– Lag nummer 4-6 er hakket bedre i Premier League enn i La Liga. I august snakker man ofte om «seks-syv lag som kan vinne Premier League», mens «det kun er to lag i La Liga». Heldigvis har Atlético blandet seg inn, sier Veland.

Raidet av Chelsea

Barcelona serieåpner hjemme mot Elche søndag, mens Real Madrid og Atlético spiller mandag. De møter henholdsvis Córdoba og Rayo Vallecano.

Forrige sesong tok Atletico ligagullet. Klubben er blitt utsatt for et megaraid av Chelsea som har kjøpt den store stjernen Diego Costa pluss Filipe Luis. Dessuten er keeper Thibaut Courtois tilbake i London-klubben etter låneperioden.

På inn-siden kommer blant annet Mario Mandzukic og Antoine Griezmann, men mange tror at La Liga-tittelen denne sesongen vil gå tilbake til Real eller Barcelona.

Real har hentet inn stjernespillerne Toni Kroos og James Rodriquez. Barcelona på sin side har blant annet solgt Alexsis Sanchez og Cesc Fabregas, men inn er kommet blant andre Luis Suárez, Thomas Vermaelen og Marc-André ter Stegen.

 • Hvilken liga er verdens beste? Si din mening i feltet under!
Publisert:
 1. Spansk fotball
 2. Atlético Madrid
 3. Liverpool FC
 4. Arsenal FC
 5. Manchester United

Premier League

SVUTMP
1Chelsea139313152630
2Manchester City139222772029
3Liverpool1384139112828
4West Ham United137242416823
5Arsenal137241517-223
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

 2. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

 3. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

 4. Flere tiltak skal demme opp for omikron

 5. Endelig fikk Støre til noe

 6. Klæbo nekter å gå med skiforbundets nye sponsor