EM-håp med gammel oppskrift

Norge forsvarte seg med kløkt, prioriterte duellstyrke og løpskraft, og sikret seg seieren som gir EM-håp.

PEDERSEN BLIR VIKTIG: Bergens Tidendes kommentator tror en kvikk og målfarlig Marcus kan bli avgjørende på Stadion søndag.
  • Tore Strand
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

1-0-seieren mot Bulgaria betød ikke bare at Norge stakk fra sin argeste rival i kampen om tredjeplassen. Det betyr også at Norge passerer Kroatia med seier på Ullevaal søndag.

Per-Mathias Høgmo og Norge traff med det meste i Sofia. Borte var jaget etter ballbesittelse og styring av fotballkamper. I stedet valgte Høgmo et lag som først og fremst skulle gjøre jobben med å stagge hjemmelagets offensiv.

Det klarte Norge på en glimrende måte. Budskapet var tydelig fra start av da Norge slo i rommene og satset på at Markus Henriksen og Alexander Søderlund skulle sørge for at hjemmelaget ikke fikk ro til å starte sitt eget spill.

Her sender Vegard Forren ballen i nettmaskene.

Norge var godt organisert, og det hele lignet et opplegg fra Egil Olsen sin storhetstid. For fotball handler også om tålmodighet, og det å demme opp for motstanderen. Mot Bulgaria var Norge dyktige, og smarte. De ventet på at Bulgaria ble utålmodige og startet jakten på scoringen som ville gi vertene EM-håp.Kampen åpnet med to lag som ikke tok store sjanser. Det var litt overraskende at ikke Bulgaria gikk tøffere ut, men den nye treneren Petev har tydeligvis prioritert det defensive. Dermed ble det en omgang med stillingskrig der det knapt var sjanser til noen av lagene.

Les også

Norge med viktig borteseier - nå lever EM-drømmen!

Laguttaket til Per-Mathias Høgmo fortalte at han prioriterte løpskraft og duellstyrke.

Det fikk Norge med Markus Henriksen som hengende spiss, og med Jo Inge Berget på ene flanken og Jone Samuelsen på den andre, valgte Høgmo bort mulig Martin Ødegaard-magi med det sikre og trauste.

Det fungerte, for både Berget og Samuelsen jobbet tøft og bidro til at Norge hadde stålkontroll defensivt den første omgangen. For med iherdig jobbing i midtbaneleddet, fikk det norske midtstopperparet den hjelpen de trengte. Even Hovland og Vegard Forren fremsto som en stødig duo, og kanskje noe Norge kan bygge videre på.

Les også

Matchvinneren var Norges beste

Scoringen til Vorren var like utsøkt som forarbeidet til Stefan Johansen, og et bevis på at det kommer alltid en mulighet selv om en prioriterer det defensive.

Det kom flere muligheter etter Forren-fulltrefferen da Bulgaria jaget utligning, og Norge tok godt vare på kontringsmulighetene som bød seg.

Med seier i Sofia har Norge kontroll på tredjeplassen som gir rettet til play-off-spill mot en annen gruppetreer.

Søndag kan Norge til og med ligge på andreplass med seier mot Kroatia. Det kreves nok en kraftanstrengelse som mot Bulgaria skal Norge ha muligheter mot kroatene som skuffet med kun 0-0 i Aserbajdsjan. Men det kan også bety at det kommer kroater til Ullevaal som vil vise hva de er gode for, og som vil manøvrere seg til en av de to topplassene i gruppen.

Fotballpraten i Norge har i uker og måneder dreid seg om Martin Ødegaard. Som alle andre ser jeg det enorme talentet han har. Men han har fortsatt ikke gjort stort i voksenfotballens verden, og både for spillere og Norge som lag tror jeg det var nyttig at Norge sikret seg en viktig seier som den mot Bulgaria — uten Ødegaard i aksjon i det hele tatt.

Selv de norske innbyttene oste det fysisk styrke av. Slikt trengs igjen skal Norge slå Kroatia. Så kan Ødegaard spille en jokerrolle når Norge må jakte scoringer.

Ungguttens bidrag var ikke nødvendig i Sofia. Det holdt med en nesten perfekt kamp defensivt, et dødballmål , og en jobbeøkt av norske vikinger som med 1-0-triumfen sørget for en spennende norsk EM-høst.

Publisert: