Norsk rapport kan utestenge Russland-stjerner fra OL. Nå kommer Putin på banen.

Russerne innser alvoret og kjemper febrilsk for å få med sine friidrettsutøvere til OL til siste slutt. Både Vladimir Putin og sportsminister Mutko er på banen.

President Vladimir Putin kaster seg for alvor inn i kampen om å få med russiske friidrettsutøvere i OL. Via sin talsmann Dmitrij Peskov sier han at russerne er beredt til å bekjempe doping med alle midler og straffe dem som står bak og er ansvarlige.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Vi er klare til å bekjempe doping med alle midler og straffe dem som står bak og er ansvarlige, sier president Putins talsmann, Dmitrij Peskov, bare noen timer før Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal ta sin avgjørelse etter å ha fått rapporten fra Rune Andersens uavhengige granskningsutvalg.

Det er konklusjonene i Rune Andersens rapport som langt på vei kommer til å avgjøre om russerne får stille i friidretten i Rio-OL eller ikke, selv om det formelt er Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) som tar den endelige avgjørelsen 21. juni.

Lite tyder på at IOC ville falle ned på en annen avgjørelse enn den som blir tatt i IAAF-styret. Det ville i så fall vært temmelig oppsiktsvekkende.

Etter at det ble avslørt at det var omfattende doping og korrupsjon i forbindelse med dette i russisk friidrett med røtter helt inn i statsapparatet, ble russerne utestengt fra all internasjonal friidrett sent i fjor høst. Fredag skal IAAF bestemme om utestengelsen skal opprettholdes eller avvikles. Det skjer på styremøtet i Wien.

Beskytter utøverne

— Vi gjør alt vi kan for å beskytte utøverne våre. Det har vi gjort fram til nå, og det kommer vi til å fortsette å gjøre, sa Peskov da han ble spurt om russerne har planer om å ta rettslige skritt dersom utestengelsen blir opprettholdt.

Russlands stafettlag under OL i Beijing. To av disse fire er nå mistenkt for doping. Den ene er Anastasia Kapachinskaya helt til venstre i bildet. Hun løp ankeretappen på 4x400 meter hvor Russland tok sølv bak USA. Tatjana Firova som er nummer to fra venstre på bildet, er også blant de 14 russiske idrettsutøverne som nå har testet positiv på prøver som ble avgitt etter dette løpet.

Det vil i så fall trolig betyr at russiske friidrettsutøvere ikke kommer til å delta i OL for første gang siden Los Angeles i 1984, men den gangen var det russernes egen boikott av lekene som førte til at de holdt seg unna. Det gjaldt for øvrig alle russiske utøvere.— Dersom IAAF står på at utestengelsen skal fortsette og å gjelde OL, er ikke dette en sak som kommer til å bli linket til sportsminister Mutko, sa Peskov, da han ble spurt om denne saken kunne få konsekvenser for sportsministeren.

Russerne gjør alt de kan for å komme inn i varmen igjen. Lovnadene om at antidopingarbeidet skal tas på alvor er sterke og klare, men kanskje kommer de litt i seneste laget.

Sett denne?

Les også

Rasisme og nynazisme brer om seg på russiske fotballtribuner

Åpent brev

Samtidig som president Putin kaster seg inn i saken med full styrke via sin talsmann, har sportsminister Vitalij Mutko skrevet et åpent brev til IAAF. Han ber, nærmest på sine knær, om at russerne får stille på friidrettsbanen i Rio.

Russlands idrettsminister Vitalij Mutko har hatt mye å forklare den siste tiden.

«I Russland har vi modernisert og fornyet hele antidopingsystemet vårt. Derfor vil en utestengelse av hele det russiske laget vært svært urettferdig. Det vil være snakk om en kollektiv straff som svar på et problem som også finnes i en rekke andre land», hevder Mutko i brevet.

Les også

Dopingavslørt russer: - Hvorfor kan ikke idrettsutøvere dope seg?

Han understreker også at russerne har gjort det som står i deres makt for å etterkomme de kravene som er blitt stilt til landets friidretts— og dopingmyndigheter.

Men i brevet nevner ikke sportsministeren den siste rapporten fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) som slår fast at testing og ytterligere tiltak i antidopingarbeidet fortsatt møter store hindringer i Russland.

Enkelte observatører mener IAAF kan komme til å opprettholde utestengelsen av Russland fra OL, men tillate enkelte rene utøvere å delta likevel. Det innebærer at det er flere tenkelige utfall på fredagens behandling av denne saken i IAAF-styret. (©NTB)

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor kløe i underlivet, brutal supportervold, Islands nye helter og et nakenstudio i Oslo er blant temaene:

Publisert: