Slik kan sesongen i engelsk fotball spilles ferdig

Det står igjen 92 kamper i engelsk Premier League og sju i FA-cupen. Her er seks spørsmål mange lurer på.

Publisert: Publisert:

Jürgen Klopps Liverpool-lag er seks poeng fra Premier League-tittelen, men laget må vente iallfall til juni før det etterlengtede seriemesterskapet er i boks. Foto: Jon Super, AP / NTB scanpix

 • NTB

Når kan det spilles kamper?

8. juni nevnes nå som tidligste mulige dato for oppstart av kamper igjen, men det kan også bli senere. Det avhenger av når britiske myndigheter slipper opp på tiltakene mot viruspandemien. Dagens tiltak varer til 7. mai.

I fredagens videomøte mellom Premier League-klubbene ble det skissert at sesongen kan spilles ferdig i løpet av 40 dager fra første spilte kamp. Det regnes at spillerne trenger tre uker med trening før de kan spille kamper igjen.

Hvordan blir treningen?

I første omgang kan det bli trening i små grupper, slik det allerede har vært gjennomført en stund i land som Tyskland og Norge. Når det åpnes for det, kan full treningsaktivitet gjenopptas.

Hvordan spilles kampene?

Det er nesten helt sikkert at kampene vil bli spilt uten publikum resten av sesongen. Det vil gjennomføres strenge smitteverntiltak på arenaene, og det vil være streng kontroll med hvem som får være til stede. Før hver kamp skal alle spillere, trenere, dommere, funksjonærer og TV-produksjonspersonale testes for koronaviruset. De som eventuelt tester positivt blir isolert.

 • LES MER: Derfor ble Liverpools koronagrep en PR-katastrofe

Det kommer til å bli tomme tribuner når Premier League-sesongen sparkes i gang igjen. Foto: Jon Super, AP / NTB scanpix

Dette betyr at minst 200-300 personer må testes før hver kamp. Det er mulig bare om tilstrekkelig antall tester er tilgjengelige uten at det går ut over dem som trenger det mest. Mulig økt belastning på helsevesenet ved skader vil også være med i vurderingen når tidspunktet for oppstart bestemmes.

– Politi må også være til stede selv om kampene spilles uten publikum, for en del supportere vil reise til arenaene selv om de ikke kommer inn, skrev West Ham-viseformann Karren Brady i en avisspalte lørdag. Dermed blir også tilgang til politiressurser en del av puslespillet.

Hvorfor er det viktig å fullføre sesongen?

Premier League-klubbene kan miste innpå 13 milliarder kroner i TV-inntekter dersom sesongen ikke spilles ferdig, og for flere klubber vil inntektsbortfallet kunne være ødeleggende. Tapte billett- og kampdagsinntekter kommer uansett i tillegg til dette.

Mange klubber har også mye å tape sportslig dersom sesongen skulle bli annullert, for eksempel Liverpool som er bare seks poeng unna sin første Premier League-tittel noensinne og det første seriemesterskapet på 30 år.

Premier League-trofeet vil denne sesongen bli delt ut senere på året enn noen gang tidligere dersom sesongen i det hele tatt spilles ferdig. Foto: Rui Vieira, AP / NTB scanpix

Hvor mange kamper gjenstår for hver klubb?

Arsenal, Aston Villa, Manchester City og Sheffield United har 10 Premier League-kamper igjen å spille, de 16 andre lagene har igjen ni kamper.

I FA-cupen er man kommet fram til kvartfinaler, der dette er kampene: Leicester – Chelsea, Newcastle – Manchester City, Sheffield United – Arsenal, Norwich – Manchester United. Altså mangler mellom ni og 13 kamper for hver klubb før sesongen er over.

Hva med europacupene?

Uefa håper å fullføre både mesterligaen og europaligaen, men gir nasjonale klubbturneringer fortrinnsrett. Det er antydet at europaligafinalen i Gdansk spilles 26. august og mesterligafinalen i Istanbul 29. august. Det er ennå ikke bestemt når og hvordan de siste cuprundene før finalene skal avvikles.

Kilder: Premier League, Sky Sports, BBC, NTB.

(©NTB)

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Everton6411149513
2Liverpool64111514113
3Aston Villa5401125712
4Leicester City6402138512
5Tottenham Hotspur6321168811
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Stor uenighet. Politisk hastverk. «Fem personer»-regelen kom på tvers av råd

 2. Beboer på Lervig sykehjem har testet positivt for korona: – Spesiell og uavklart situasjon

 3. Vil legge ned 180 barne­hage­plasser neste år: Disse kommune­delene blir rammet

 4. - Litt blonder er tydeligvis alt som skal til

 5. Venninnene kjøpte 800.000 over pris­antydning. Dette er grepene som kan gi heftige bud­runder

 6. Heftig grisevær i en uke framover

 1. Premier League
 2. Engelsk fotball
 3. Liverpool FC