Håper på normal sesong, planlegger for det motsatte

Mulig innreiseforbud til tross: Det er mer optimisme i Det internasjonale skiforbundet (FIS) enn det har vært.

Det ble arrangert verdenscup på Lillehammer sist desember, og Lillehammer ligger inne på kalenderen for den kommende sesongen. Det internasjonale skiforbundet håper det blir sesong tilnærmet normalt. Men reiserestriksjonen kan sette en stopper for verdenscup i OL-byen før jul. Samtidig kan koronapandemien også føre til at Norge får flere renn enn opprinnelig planlagt kommende sesong.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I løpet av de neste dagene vil skitoppene legge frem planer for kommende verdenscupsesong som i stor grad ser ut som de planene de hadde før pandemien lammet all idrett.

Men samtidig jobbes det med både en plan B og en plan C. Nyheten mandag om at Norge kan komme til å holde på sitt innereiseforbud frem til nyttår, kan fort være med på å føre internasjonale skiledere over på B- og C-planer. Norge har en verdenscuphelg i langrenn før jul, på Lillehammer første helg i desember. Den ryker åpenbart dersom innreiseforbundet ikke oppheves.

Les også

Svenskene børster støvet av gammel verdenscuparrangør i langrenn

Les også

Langrennstopp: Jobber med maskin som kan avsløre fluor-juks

Koronakrisen har allerede krevd ett arrangøroffer. Franske Prémanon skulle hatt en lang verdenscuphelg i begynnelsen av februar. De har vært nødt til å gi beskjed til FIS om at de ikke kan arrangere. Det er for mange av deres samarbeidspartnere som er for hardt rammet, til at de kan bidra økonomisk.

Kan bli lettelser

Selv om justisminister Monica Mæland slo fast at de ønsker innreiseforbudet til Norge forlenget ut året, la hun også til at lettelser i forbudet kan komme så fort det er forsvarlig.

Engelske Sarah Lewis er generalsekretær i FIS.

Generalsekretæren i FIS, Sarah Lewis, har både et håp og et ønske om at det kan bli skirenn som vanlig til vinteren, men det er ikke det hun bruker mest tid på om dagen.

– Vårt hovedfokus akkurat nå er å forberede backup-løsninger som tar høyde for de eventuelle restriksjonene som fortsatt vil være til stede kommende vinter, sier Lewis i et e-postintervju med Aftenposten.

Les også

Kaotisk planleggingsfase for FIS: En liten håndfull arrangører med mange renn aktuell løsning

Les også

Verdensmesterne med dyster spådom: – Blir det ikke rustet opp her, dør det ut

Skipresident Erik Røste har også håp om at det meste skal bli bra etter hvert.

– Vi planlegger nå for en sesong som skal gå som normalt. Men samtidig blir det lagt alternative planer. Men vi i Norge er klare til å bidra med flere arrangørsteder, sier Røste.

Avgjørende møter

Onsdag denne uken kommer verdenscupkomiteene i de forskjellige skigrenene ha sine kalendermøter. Mandag i neste uke skal styren i FIS møtes digitalt for å ta en endelig avgjørelse.

– De alternative planene vil ta hensyn til forskjellige grader av reiserestriksjoner og begrensninger for større arrangement i de forskjellige landene, sier Lewis uten at hun nå vil komme inn på hvordan disse planene ser ut.

To backup-løsninger ligger i Norge dersom ikke innreisebestemmelser stopper det.

Les også

VM-sjefen: – Naturlig at det blir spørsmål om mesterskapet nå

Les også

Bjørgen mener Norge bør oppheve høydehusforbudet

– Vi har sagt at vi kan stille med flere arrangørsteder i forbindelse med Lillehammer i desember og i forbindelse med Drammen/Holmenkollen i mars, sier Åge Skinstad, tidligere norsk langrennssjef og nå medlem av verdenscupkomiteen i FIS.

Sarah Lewis er klar på at å arrangere flere renn i geografisk begrensede områder i høyeste grad er aktuelle. Beitostølen, Gällivare (Sverige) og Rovaniemi (Finland) er mulig arrangørsteder.

– Disse løsningen er i høyeste grad med i våre vurderinger sier Lewis.

Litt optimist

Åge Skinstad er langt mer positiv til at det skal være mulig å gjennomføre en tilnærmet normal sesong nå enn for bare en måned siden.

– Vi ser at fotballigaer er i ferd med å starte opp og at det er flere tegn på at ting er i ferd med å bli litt bedre etter hvert, sier han.

Publisert:
 1. Langrenn
 2. FIS

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 4. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager

 5. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 6. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land