Drama i Tour de France: Hjemmeyndlingen mistet ledelsen etter drikketabbe

Julian Alaphilippe fikk tidsstraff og måtte gi fra seg den gule ledertrøya.

Julian Alaphilippe startet dagen i gul trøye, men fikk ikke beholde den.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Etter dager med masse drama, velt og norsk suksess var det lenge en rolig og kjedelig etappe i Tour de France på onsdag. Belgiske Wout Van Aert vant etappen. Alexander Kristoff var beste nordmann, men ble bare nummer 14 og havnet et stykke bak i poengkonkurransen.

Det største dramaet kom etter målgang. Da ble den franske hjemmefavoritten Julian Alaphilippe observert uten den gule ledertrøya. Han fikk samme tid som resten av feltet og skulle i utgangspunktet beholdt sammenlagtledelsen, men fikk tidsstraff etter å ha tatt imot drikke da det var mindre enn 20 kilometer igjen, noe som ikke er lov. Dermed leder Adam Yates nå Touren sammenlagt.

– Dette må lagledelsen følge med på. Her må støtteapparatet følge med. De slår hardt ned på det, men det er et regelverk, og nå vil de vise at regelverket til for å følges. Jeg vil tro at er det en som sover dårlig i natt, er det massøren som står med de flaskene, kommenterte TV 2s Thor Hushovd om hendelsen.

– Twitter-troll

Etappen startet i Gap og gikk i et lettkjørt terreng. Likevel var de første timene av det svært bedagelige slaget. Bortsett fra et kortvarig og halvhjertet bruddforsøk av danske Kasper Asgreen i starten, holdt feltet seg samlet helt til spurten. Dermed var dagens innlagte spurt etter snaut 50 kilometer det eneste som hadde snev av spenning i etappens første del. Der var Sam Bennett sterkest og spurtslo Michael Mørkøv. Feltet lå samlet helt til den siste kilometeren før mål, og Van Aert var sterkest i massespurten foran Cees Bol og Sam Bennett.

Wout Van Aert jublet for seier.

– En rolig og egentlig behagelig dag, bortsett fra da vi begynte kampen frem mot mål. Jeg beklager til TV-seerne at det ikke var noen forsøk på brudd. Det var overraskende for alle egentlig, sa Edvald Boasson Hagen til TV 2 etter målgang.

Før etappen gikk det rykter i sosiale medier om en protest mot arrangøren fordi årets utgave har vært for hard, og at de 22 lagene med vilje kom til å gjøre etappen til en kjedelig affære. Dette avviste Hagen.

– Ingen av dem jeg har snakket med, mener det. Det må være Twitter-trollene som har snakket.

Tapte mot Bennett og Sagan

Alexander Kristoff hadde ambisjoner om å plukke langt flere poeng enn de ti han fikk for sin sjetteplass i spurten underveis. Seiersherren fra åpningsetappen greide aldri å få en posisjon som kunne gi ham optimale forhold. Førstemann, Sam Bennett, tok 20 spurtpoeng og samtidig over ledelsen i kampen om grønn trøye foran Peter Sagan og Kristoff.

Det ble massespurt i onsdagens Tour de France-etappe.
Les også

Sammenlagtfavoritt vant historisk tøff etappe. Så kom han med en advarsel til konkurrentene.

Det gikk såpass rolig på onsdagens etappe at det var tid til å prate sammen underveis. Maximilian Schachmann (til venstre) og German Tony Martin, begge fra Tyskland, benyttet anledningen til å ta seg en drøs.

De siste milene var feltet samlet frem mot målgang, og spurtlagene begynte å slåss om posisjonene da det gjensto drøyt 1 mil. Alexander Kristoff øynet sjansen til å gjenta suksessen fra den første etappen og lå fint til foran i feltet. De siste kilometerne havnet imidlertid nordmannen for langt bak og var aldri i nærheten av å kjempe om seieren. Van Aert fikk mye av æren for Primoz Roglics sterke seier på tirsdagens fjelletappe. På den flate etappen onsdag var belgieren uimotståelig i spurten.

– Jeg visste at dette var en etappe som passet meg, og jeg er glad for at laget ga meg sjansen til å prøve. Det blir enda søtere av at jeg greide å ta vare på sjansen. Nå har jeg min etappeseier, og heretter skal jeg jobbe enda hardere for laget, sa Van Aert i et intervju vist på TV 2.

Ny sammenlagtleder

Cees Bol fikk et perfekt opptrekk av tre lagkamerater i Sunweb-laget, men da han havnet i front på de siste meterne kom Van Aert som en kanonkule bakfra og suste forbi. Sam Bennett tok tredjeplassen og får beholde den grønne poengtrøyen etter etappen. Peter Sagan endte på fjerdeplass. Slik er stillingen i poengkonkurransen etter fem etapper: 1) Bennett (123 poeng), 2) Sagan (114), 3) Kristoff (93).

Tirsdagens etappevinner Primoz Roglic er fortsatt nummer to i sammendraget, Tadej Pogacar nummer tre.

Torsdag fortsetter Tour de France med en kupert etappe på 191 kilometer mellom Le Teil og Mont Aigoual. Rytterne kjører da på paddeflate veier helt frem til det gjenstår 35 kilometer. I avslutningen skal de klatre og gå i mål på 1560 meter over havet. Her kan det bli trøbbel for en sammenlagtfavoritt eller to.

Publisert: