Krisemøter om OL i Tokyo

IOC tviholder på at OL skal arrangeres som planlagt i juli og august. Færre og færre tror det er mulig.

Tirsdag innledes en rekke møter for å vurdere om det er mulig å arrangere OL i juli og august. Foto: AP Photo / Jae C. Hong / NTB scanpix.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Tirsdag skal det være både et videomøte med de ulike lands olympiske komiteer og toppmøte i IOC for å diskutere koronakrisen og hvordan den påvirker utsiktene til å få arrangert sommerlekene.

Mens det forventes at Uefa tirsdag vil gå inn for å utsette EM i fotball i juni og juli, har beskjeden fra IOC-president Thomas Bach vært at det for OL fortsatt er plan A som gjelder, nemlig at sommerlekene i Tokyo åpnes 24. juli.

En meningsmåling mandag viste at 70 prosent av japanerne nå ikke tror at OL kan gjennomføres i sommer.

IOC-medlem Dick Pound har tidligere sagt at IOC må bestemme seg innen mai om OL går av stabelen. Men dette støttes angivelig ikke av et flertall av IOC-medlemmene.

Les også

Hevder fotball-EM blir utsatt: Slik kan Champions League og Europa League avgjøres

– Det var Dicks idé. Det er stadig fire måneder til OL og vi arbeider stadig ut fra at OL starter 24. juli, sier Australias IOC-medlem John Coates.

Selv om Bach ikke har villet vike fra OL-planen, innrømmer han at koronaviruset skaper «alvorlige problemer» for avviklingen av kvalifiseringsøvelsene.

Til nå er det bare 55 prosent av de rundt 11.000 utøverne som skal delta som er kvalifisert, og i disse dager foregår det ingen kvalifiserende idrett av noe slag.

Blant annet er kvalifiseringsturneringen i håndball for kvinner i Montenegro, der Norge skulle delta i neste uke, utsatt på ubestemt tid. Det er heller ingen som tror at den samme turneringen for menn i Trondheim i april lar seg gjennomføre.

Dersom koronapandemien skulle ende med at OL må avlyses eller utsettes, er det ikke første gang. Også i 1940 skulle lekene vært arrangert i den japanske hovedstaden.

Publisert:
 1. OL
 2. IOC
 3. Tokyo
 4. Koronaviruset

Mest lest akkurat nå

 1. Mener utlendinger i Norge burde prioriteres i vaksinekøen

 2. Kronprinsparets hund er død

 3. Så mye tjener de på cupfesten

 4. Får ikke lov å rive to sjøhus i sentrum: - Vil kunne skape svært uheldig presedens

 5. Lokalt lag trekker seg: – Veldig kjedelig

 6. Sildafjelltunnelen stengt på grunn av trafikkuhell