VM blir en draktfest - her er de beste og de verste

Årets VM-drakter holder tidenes høyeste kvalitet. Her er min vurdering.

Et knippe av de flotte draktene vi får se i sommerens VM.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det merkes at det blir viktigere og viktigere for draktleverandørene å vise frem innovative drakter som supporterne liker, og som vil bli husket i årene framover. I så måte blir sluttspillet i Russland noe å se tilbake på med glede for alle draktelskere. For her er det mye flott!

EKSTERN LENKE: Alle de 64 VM-draktene finner du her

Som under EM i 2016, er det ganske mange andredrakter som skiller seg ut fra mengden. Der har designerne fått friere tøyler, tar mer sjanser, og det kan gå begge veier. Stort sett slår dette positivt ut i årets VM.

Nigerias førstedrakt fortjener ekstra fokus denne gang. Det er en drakt folk elsker eller hater, men som har vært en stor suksess kommersielt sett - alle tre millioner draktene ble solgt samme dag som de ble lagt ut for salg!

Les også

LES OGSÅ: Dette er tidenes styggeste fotballdrakter

64 drakter blir litt mye å vurdere, og ikke minst å lese om, så jeg laget en liste med gode og dårlige drakter som skiller seg ut. Jeg endte opp med de 16 beste og ni verste draktene. De øvrige - som begge England-draktene og Portugals førstedrakt - havner et sted midt imellom. La oss si at de 39 draktene som ikke er på disse listene får terningkast tre eller fire.

Når jeg har vurdert draktene, har jeg selvfølgelig fulgt magefølelsen min, og prøvd å holde meg borte fra andre sine kåringer. Dem er det som kjent mange av rett før VM. I tillegg har jeg lagt vekt på om drakten er et grunndesign rett fra katalog, og om det er gjort noen ekstrainnsats for at drakten skal skille seg ut. Små detaljer som forteller mer om hvilket land dette er, trekker blant annet opp.

DE NI VERSTE DRAKTENE

Sør-Korea førstedrakt.
Grade: 3 out of 6

9. Sør-Korea førstedrakt

Det sier en del om standarden på årets VM-drakter når denne kommer på verste-listen. Jeg synes likevel den fortjener det, siden denne holder seg slavisk til Nikes grunndesign, uten nevneverdige elementer som gjør at den skiller seg ut.


Spania andredrakt.
Grade: 3 out of 6

8. Spania andredrakt

Spania har hatt noen gode andredrakter de siste årene, ikke minst den som ble brukt i EM i 2016, men denne gang lykkes Adidas ikke helt. Fargen er litt rar, og passer liksom ikke til Spania. Den monokrome logoen trekker også ned.


Les også

LES OGSÅ: Ny Bayern-drakt helt i toppklasse

Russland førstedrakt.
Grade: 3 out of 6

7. Russland førstedrakt

Adidas har gitt også vertsnasjonen en drakt med klart retro-preg, men denne gang blir det retro uten å tilføre noe moderne. Da blir det feil for meg. Denne skal være en hyllest til draktene fra slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Jeg var ikke så begeistret for disse draktene den gang, og har ikke skiftet mening nå. Litt for mye «rett fra katalog»-følelse for meg. Jeg synes drakten som ble brukt under prøve-VM i fjor var mye, mye bedre.


Marokko førstedrakt.
Grade: 3 out of 6

6. Marokko førstedrakt

Marokko var såpass redde for forfalskninger at man ventet til det siste med å vise fram drakten. Det må ha vært en viss skuffelse da den kom, for dette er en ganske så standard Adidas-drakt anno 2018.


Iran førstedrakt.
Grade: 3 out of 6

5. Iran førstedrakt

Iran har i utgangspunktet ingen avtale med en draktleverandør, men har bestilt drakter fra Adidas i anledning VM-sluttspillet. Da blir det jo «rett fra katalog», bokstavelig talt. V-halsen trekker opp.


Iran andredrakt.
Grade: 3 out of 6

4. Iran andredrakt

Iran. Rett fra katalog. Ikke så mye mer å si, eller forvente.


Serbia førstedrakt.
Grade: 2 out of 6

3. Serbia førstedrakt

Puma prøver med en ganske så tradisjonell Serbia-drakt, men lykkes ikke helt. Stripene på ermene gjør at drakten dessverre gir et inntrykk av å være fra rundt 2008. Ti år gamle draktdesign har vi dessverre ikke tid til...


Tunisia første- og andredrakt.
Grade: 2 out of 6

1. Tunisia første- og andredrakt

Verste VM-drakt 2018-prisen deles mellom de to draktene til Tunisia. Uhlsport er mest kjent som leverandør av keeperhansker. Her har de fått en draktkontrakt, og det virker som det er brukt mer tid på hanskedesign enn på drakten. Noen små elementer nede langs siden, ellers er dette kjedelige drakter.

Les også

LES OGSÅ: Norges beste drakt gjennom tidene


DE 16 BESTE DRAKTENE

Danmark førstedrakt.
Grade: 5 out of 6

16. Danmark førstedrakt

Danskene sniker seg med på beste-listen. Delvis fordi dette er en klassisk Danmark-drakt i beste Hummel-tradisjon, men mest fordi det er en detalj i fronten som bare understreker at dette er Danmark: Krysset som spiller på uniformene til den kongelige livgarde på Amalienborg slott i København.


Japan andredrakt.
Grade: 5 out of 6

15. Japan andredrakt

Japan skuffer litt med førstedrakten, som for meg er sånn midt på treet denne gangen. Andredrakten er derimot en elegant drakt der det er en liten Adidas Equipment-referanse på skulderen. Pluss for gråfargen, som en sjelden ser hos landslag.


Marokko andredrakt.
Grade: 5 out of 6

14. Marokko andredrakt

Jeg må innrømme at jeg har stor sans for dette grunndesignet fra Adidas. Det får så være at denne muligens er rett fra katalog, men jeg liker det. Pluss for Adidas-striper ned langs sidene. Litt rart at den tynne stripen nederst ikke er grønn, siden dette er Marokko.


Portugal andredrakt.
Grade: 5 out of 6

13. Portugal andredrakt

Det som kunne vært en ganske ordinær, hvit andredrakt, løftes av et abstrakt mønster i fronten som skal spille på Portugals tradisjoner som sjøfartsland. Jeg liker det!


Australia andredrakt
Grade: 5 out of 6

12. Australia andredrakt

Denne ser jeg for meg at mange ikke en gang får med seg er en fotballdrakt. Her har designerne benyttet sjansen med at VM-drakter ikke har sponsorer, til å lage noen skråstriper i dynamiske farger. Det gir liv til det som ellers ville vært en ganske ordinær drakt.


Les også

LES OGSÅ: Denne drakten får vi dessverre ikke se i VM

Sør-Korea andredrakt
Grade: 5 out of 6

11. Sør-Korea andredrakt

Jeg var ganske negativ til Sør-Koreas førstedrakt, men har har designerne tydeligvis fått litt friere tøyler. Her er det liv, her er det dynamikk, her kan det til og med være at motspillerne kan bli litt forstyrret av mønsteret i fronten på draktene.

Les også

LES OGSÅ: Eliteseriedraktene 2018: Rykker rett opp til topplassen


Frankrike andredrakt.
Grade: 5 out of 6

10. Frankrike andredrakt

Ved første øyekast ser drakten litt halvskitten ut, men ved nærmere øyensyn kommer det fram små striper i rødt, hvitt og blått - trikoloren. Smart, snedig og en flott drakt.


Brasil andredrakt.
Grade: 5 out of 6

9. Brasil andredrakt

Brasils førstedrakt i dette VM er et eksempel på at mange fotballforbund ikke tør å ta for store sjanser med de ikoniske draktene - som blant annet Brasil, Frankrike, England og Argentina har gjort under dette VM. Brasils andredrakt gir derimot en herlig statement om at Brasil er landet med flest VM-titler, og at de ikke er redde for å vise det med store stjerner på fronten.


Mexico førstedrakt.
Grade: 5 out of 6

8. Mexico førstedrakt

Adidas har satset mye på retro-elementer i draktene sine, men her har de noe merkelig valgt et element som aldri har vært på en Mexico-drakt - Equipment-kolleksjonen (Her kan du se Liverpools drakt fra 1991/92 som eksempel). Mønsteret på sidene spiller på dette, og det gjøres ganske så vellykket - i en litt mer moderne versjon.


Argentina andredrakt.
Grade: 5 out of 6

7. Argentina andredrakt

Argentinas førstedrakt er ganske standard vare, og de lyseblå og hvite stripene er det uansett ikke så mye å gjøre med. I andredrakten har derimot designerne fått litt mer spillerom, og kommet opp med kanskje den beste argentiske andredrakten noen gang. Klare henvisninger til Equipment-perioden tidlig på 90-tallet, spesielt drakten fra 1993/94 er ganske lik.


Spania førstedrakt.
Grade: 5 out of 6

6. Spania førstedrakt

Spanias drakt er svært lik den som ble brukt i VM i 1994. Versjonen er noe modernisert, og dette er en flott drakt. Likevel mangler den det lille ekstra for å nå helt opp. Fiffig grep med at Adidas-stripene er lenger fremme på skulderen enn vanlig.


Kroatia andredrakt.
Grade: 5 out of 6

5. Kroatia andredrakt

Kroatias førstedrakt er som vanlig med røde og hvite ruter. Nyvinningen finner en i andredrakten, som også er i ruter, men i en mørkere blå/svart-farge enn vanlig. Meget elegant løsning av det som må være en vanskelig drakt å designe, siden rutene må med.


Colombia førstedrakt.
Grade: 6 out of 6

4. Colombia førstedrakt

Adidas sine retrodrakter i dette sluttspillet er en stor suksess, etter min mening. Også Colombias supportere er nok fornøyd med denne drakten, som henter inspirasjon fra 1990-utgaven. Stripene er litt mer diffuse enn på originalen, men det er ingen tvil om at dette er en Colombia-drakt, og at Adidas har laget den.


Tyskland andredrakt.
Grade: 6 out of 6

3. Tyskland andredrakt

Blant draktkjennere er originale versjoner av Vest-Tysklands drakter fra VM i 1990 sett på nærmest som «The Holy Grail». Når Adidas da kommer med en drakt som er tett opp mot andredrakten, må det jo bli toppkarakter. Her er den flotte drakten modernisert og oppdatert, og den er like bra. Bare å håpe at det blir mye bruk for den under sluttspillet!


Nigeria førstedrakt.
Grade: 6 out of 6

2. Nigeria førstedrakt

Dette er VMs store draktsnakkis, særlig etter at det ble klart at den ble utsolgt samme dag som den ble lagt ut for salg. Tre millioner drakter ble revet bort. Flott å se at det av og til lønner seg å ta noen sjanser!

Dette er en drakt som fanger tilskuernes oppmerksomhet umiddelbart, den skriker etter oppmerksomhet. Nike sier at drakten er inspirert av flere suksesser på 90-tallet, og da passer det jo litt at drakten har et 90-tallspreg.

Og de mange v-ene på drakten? Det er selvfølgelig ørnevinger - laget heter jo «Super Eagles»!


Belgia førstedrakt.
Grade: 6 out of 6

1. Belgia førstedrakt

Her er det faktisk ingen ting å trekke! Adidas kom med to glimrende Belgia-drakter til EM i 2016, og følger her opp med en moderne tolkning av 1984-drakten. Den tolkningen er helt i toppklassen. Mønsteret på fronten ble i sin tid tatt fra Ivan Lendls tenniskolleksjon, men går det ikke an å tenke seg at dette skal forestille belgiske vafler?

1984-versjonen er til og med forbedret, siden det ikke er et hvitt felt bak mønsteret på framsiden av drakten. Bare for å gni det inn at dette er en klassedrakt, så er Adidas-stripene lagt en rødtone mørkere enn resten av drakten, og de er dermed vanskelige å se med en gang. Modig branding av Adidas. Til sammen gir det en helhet som holder til å kåre dette til VMs beste drakt.

Hva synes du? Legg inn kommentar nederst på siden!

Publisert: