Hjemmenasjonen er ute av VM. Etter tapet hyllet Putin spillerne som helter.

Mesterskapet gir internasjonal prestisje, det er med å vise at Russland er en av verdens stormakter, som krever å bli tatt hensyn til, hevder Russland-ekspert.

Vladimir Putin og Russland har ønsket hele fotballverden velkommen. Mesterskapet stemples allerede som en suksess.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Det russiske VM-eventyret tok omsider slutt, da laget tapte for Kroatia etter straffesparkonkurransen i kvartfinalen, lørdag kveld.

Les også

Videoen etter kampen provoserte russerne: – En grusom vits

Likevel må laget sies å ha levert bedre resultater enn ventet.

Den gigantiske nasjonen var rangert lavest på FIFAs verdensranking, bak lag som Panama, Tunisia og Saudi-Arabia, men var likevel bare to kamper unna finalen i det prestisjetunge mesterskapet.

Denis Tsjerysjev scoret Russlands første mål, men det hjalp ikke til avansement.

Det var nok til å høste anerkjennelse hos landets president, Vladimir Putin.

– Putin fulgte kampen, og heiet på laget. Vi tapte i en rettferdig og flott kamp, men guttene er fortsatt helter for oss. De ofret alt på banen, og vi er veldig stolte av dem, sa en av presidentens talsmenn til lokale medier ifølge ESPN.

Les også

Denne snakketrenden får TV 2-profilen til å stusse: – Skjønner ikke hva de vil skjule

– Kan i aller høyeste grad være fornøyd

Journalist og forfatter Halvor Tjønn har tidligere jobbet som utenrikskorrespondent i Aftenposten.

Tjønn var stasjonert i Moskva i ti år, og mener Putin har all mulig grunn til å være fornøyd med mesterskapet.

– Det at Russland kom til kvartfinalen var naturligvis veldig bra for Putin, men det viktigste er at arrangementet har foregått knirkefritt. De har fått vist frem flotte stadioner, det har ikke vært noen episoder eller skandaler, og ingenting galt har skjedd så vidt jeg vet.

– Presidenten kan i aller høyeste grad være fornøyd, slår han fast.

Halvor Tjønn
Les også

Fengselsvaktene er en merkelig blanding av flyvertinne og politi. Fotball-fangene har fått et helt eget fengsel i Moskva.

Viste styrke

Tjønn er overbevist om at Putin-regimet hadde mange ting i tankene da de meldte seg som arrangør av årets VM.

– Vladimir Putin tenker langsiktig. Idrett, folkehelse, folketall og alle de demografiske tingene ligger hjertet hans veldig nært. Dette er veldig viktig for ham, fordi det dreier seg om nasjonens stilling i verden både i det 21. og 22. århundre, sier han.

Sterk: Russlands spiss Artem Dzyuba er litt av en kraftspiss. Sammen med resten av laget har han vist seg å være en sterkere motstander enn først antatt.

Den russiske ledelsen hadde ikke bare blikket på sitt eget land. De ville også vise seg frem for resten av verden, mener eksperten.

– De ville vise resten av verden at de har kommet opp av gjørmen som de befant seg i på nittitallet. Da ville et arrangement som dette vært utenkelig.

Han viser også til det politiske aspektet av den russiske suksessen.

– De som hevder at idrett og politikk ikke har noe med hverandre å gjøre, tar helt feil. Dette gir internasjonal prestisje, det er med å vise at Russland er en av verdens stormakter, som krever å bli tatt hensyn til.

Les også

Neymars oppførsel splitter brasilianerne: – Han later ikke engang som han er ydmyk

– Har full kontroll

Russland har virkelig vist seg fra sin beste side denne sommeren.

Røstene som kritiserte landet for sine omdiskuterte holdninger til blant annet homofili og rasisme, har i stor grad stilnet.

Les også

Videoen etter kampen provoserte russerne: – En grusom vits

Men hvilke forholdsregler har det russiske regimet måtte ta i forkant av mesterskapet?

– De har helt sikkert sørget for å ha full kontroll i alle byene. Slik viser Putin at han har kontroll, både overfor innland og utland. Det har vært jaktet på alle som kunne forstyrre arrangementet, og det viser at de svære sikkerhetshullene de slet med på begynnelsen av 2000-tallet er tettet igjen, slår han fast.

– Putins makt er helt reell. Det er ikke noe som ligger på overflaten, men noe som stikker dypt i det russiske samfunnet, sier Tjønn.

Russland arrangerte også vinter-OL i 2014.

Publisert: