Norge skjermer sine største stjerner etter fiaskoen – får kritikk av tidligere landslagsprofiler

– Kun sportslig begrunnelse bak dette, sier landslagets medieansvarlige.

Mandag startet arbeidet med å gjenreise det norske laget etter den skuffende EM-starten.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

APELDOORN/TRONDHEIM: Blåmandagen etter den begredelige EM-åpningen ble litt bedre av at solen oversvømte det norske landslaget med lys og varme, men regn og vind hadde nok uansett vært å foretrekke fremfor den tunge følelsen av null poeng.

Etter en lett treningsøkt gjorde spillere og trenere sitt beste for å forklare kollapsen dagen i forveien, og hvilke grep som må til for at torsdagens kamp mot Belgia skal holde liv i drømmen om kvartfinale.

De eneste som ikke måtte forholde seg til pressens mer eller mindre kritiske spørsmål var de to største stjernene, Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen. De ble skjermet fra mediene.

Det er en vurdering de to tidligere landslagsprofilene Lene Mykjåland og Lise Klaveness mener er feil.

– Det er mye kulere å svare på spørsmål når det går bra, men det er det for alle. Det handler om å vinne og å tape sammen.

– Jeg tenker det er viktig å stå i det også når det går dårlig, det tror jeg man vokser på som spiller, sier Mykjåland.

Les også

Norge ble rundspilt – refses av ekspert: – Helstryk

Ada og Andrine Hegerberg under mandagens trening.

Burde ikke fått valget

Klaveness peker på at det norske laget alltid har hatt kultur for at alle møter pressen.

Da mener hun det blir feil å endre på det etter et tap, selv om etterspørselen er større på duoen enn på resten av spillerne.

Klaveness skjønner godt at Hegerberg og Hansen valgte å ha mediefri når de først fikk muligheten. Det ville hun selv ha gjort om hun fikk tilbudet.

– Men jeg synes ikke de burde fått det valget. Både på lang og kort sikt tror jeg at de vil prestere bedre om de lærer å stå i slike ting.

– Det gir en følelse av at ledelsen rygger litt, mener NRK-eksperten, som ser plusser og minuser ved løsningen.

– Her mener jeg imidlertid at de kommer ut i minus.

Mykjåland mener det også er en misbrukt anledning til å sette et endelig punktum for åpningstapet. Nå vil det i stedet bli en ny runde med nye spørsmål på tirsdagen.

Les også

Nesten halvparten av norske TV-seere så Norge bli rundspilt i EM-åpningen

Avhengig av duoen

Jan Ove Nystuen er medieansvarlig for landslaget. Han sier at det var han og landslagstrener Martin Sjögren som tok beslutningen søndag kveld.

– Det er en ren sportslig vurdering og handler om totalbelastningen for de to. Det er for at de skal være best mulig forberedt til den viktige treningen tirsdag, sier han.
Sjögren forteller at landslaget har en strategi for å fordele mediebelastningen på spillerne.

– Dere vil jo snakke med Caroline og Ada hver dag, gjerne hele dagen om det var muligheter for det. Det er godt at de også får en pause, sier svensken.

Han frykter ikke at ledelsen heller er med og skaper ekstra støy rundt laget.

Mandag var smilet tilbake hos Caroline Graham Hansen etter at hun var langt nede søndag kveld.

– Må tro mer på egne ferdigheter

Kaptein Maren Mjelde unner sine to medspillere en fridag fra journalistene.

– Nå skal alle lade batteriene og være mest mulig klare for torsdagen. Det var en avgjørelse som Martin og Jan Ove tok. Den respekterer vi så absolutt. Vi er avhengige av at de er opplagte på torsdag, sier Chelsea-proffen.

Etter å ha sett kampen om igjen, konkluderer hun med at spillerne må tro mer på egne ferdigheter.

– Det klarte vi ikke, og det må vi erkjenne. I gjennomgangen så vi at vi egentlig hadde bedre tid enn vi trodde, sier hun.

Mjelde innser at utgangspunktet i gruppen er langt fra ideelt, men ser likevel muligheter.

– Mange av oss har vært i denne situasjonen før. Vi må bare bygge oss opp og vise oss fra en bedre side.

Keeper Ingrid Hjelmseth synes også det er fint at angrepsduoen slipper pressen for en dag.

– Det er mye trykk på de og de får mye oppmerksomhet. Det kreves kanskje mer av dem og stilles høyere krav til dem hele veien. Det er greit at de får ladet batteriene litt.

Vil ha mer variasjon

Også for trener Sjögren ble det en smertefull opplevelse å se gjennom kampen på nytt. Da konkluderte han med at den andre omgangen var så dårlig som han hadde følelsen av underveis.

– Vi brukte midtbanen i altfor liten grad. På forhånd hadde vi snakket mye om å bruke bakrommet bak deres trege midtforsvarere, men nå ble det til at vi nesten bare prøvde på det. Spillerne er ambasiøse og lojale mot beskjedene, så det er mitt ansvar, sier han.

Mot Belgia torsdag vil han se mye mer variasjon i spillet, og en midtbane som involveres mye mer.

De nåværende TV-ekspertene Lene Mykjåland (til venstre) og Lise Klaveness (til høyre) jubler for norsk mål i en landskamp i 2010. Målscorer Cecilie Pedersen i midten.
Les også

Én spiller skiller seg ut på Tjærnås-børsen: – Hun oste autoritet

– En panikkreaksjon

Reidar Sollie, sportsleder i Dagsavisen og leder i Norske sportsjournalisters forbund, mener i likhet med Klaveness at dette er feil strategi å skjerme spillerne.

– I etterkant av den svake prestasjonen mot Nederland hadde det vært bedre å ufarliggjøre situasjonen. I stedet skaper man mer stress, sier Sollie.

Han drar parallellen til Tour de France, hvor de fremste utøverne er tilgjengelig for mediene både like før og like etter krevende etapper.

Vinner ikke Norge mot Belgia torsdag, kan laget i praksis være utslått før siste runde i gruppespillet.

– En slik skjerming vil ta seg dårlig ut dersom de også taper neste kamp, mener Kjetil Kroksæter, sportskommentator i Adresseavisen.

Kommentator i Adresseavisen, Kjetil Kroksæter.

– Det er et brudd på den norske strategien. Hadde det vært planlagt, ville det fremstått bedre. Man skal passe seg for å få et «dårlig taper»-stempel, og det er et ledelsesansvar, mener Kroksæter.

Han synes den plutselige skjermingen fremstår som en panikkreaksjon.

– Jeg har i utgangspunktet forståelse for å beskytte de største stjernene i enkelte tilfeller, men det er uheldig at det oppstår på denne måten, sier Kroksæter.

Publisert: