Hvordan blir AaFK etter Riise?

KOMMENTAR: Betyr det noe, negativt eller positivt, for AaFK at klubbens største trekkplaster John Arne Riise har valgt å slutte på dagen?

John Arne Riise offentliggjorde mandag denne uken at han – hvert fall foreløpig – legger fotballskoene på hylla.
 • Helge Skuseth
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hvordan vil dette påvirke resten av lagets prestasjoner i den lange og krevende høstsesongen de står foran?

Det som er helt klart er at Riise ikke har klart å leve opp til de uforholdsmessig høye forventningene mange stilte til ham da han kom. I løpet av de 10 seriekampene har han spilt (7 av dem fra start) har vi aldri sett de susende langskuddene fra han fryktede og sagnomsuste venstrefot. Ikke et frispark, som gjorde ham fryktet blant alle keepere.

Men det var også tydelig at John Arne skulle spille, nesten for enhver pris. Trener Trond Fredriksen prøvde ham som anker på midten, som offensiv midtbane, på venstrekant, høyrekant, midtstopper og til slutt som venstreback. Der han egentlig hører hjemme.

For god danske

Et hyggelig problem for AaFK var at danske Mikkel Kirkeskov var hentet inn som venstreback før avtalen med Riise var klar. Kirkeskov har vært god på venstrebacken, og derfor ble Riise den rene nomaden rundt om i laget. Uten at han egentlig slo til verken her eller der.

Det AaFK mister når John Arne Riise nå slutter er en bra fotballspiller, og en spiller publikum satte pris på å se på stadion. Og også en viktig bidragsyter i garderoben, Riises vinnermentalitet er viden kjent. Samt at stallen blir én mann «short».

 • Solskjær: — John Arne skal være stolt av karrieren sin

Men ved at Riise velger å si opp selv, blir det også frigitt lønnsmidler som gjør at AaFK kan hente inn en ekstra spiller til stallen, og det trenger klubben sårt. Våren har vist at AaFK er blant de kvalitetsmessig svakere klubbene i vår øverste serie, forsterkninger er høyst påkrevd dersom ikke høsten skal bli ekstra kald og mørk.

Og vi snakker om behov for både to og tre nykommere av klasse.Nå kan også trenerne sette opp laget uten å måtte fundere på hvor de skal plassere eldstebror Riise. En byrde er kanskje løftet fra Trond Fredriksens skuldre.

Angrer ikke

Henrik Hoff sier at klubben slett ikke angrer på at de tok sjansen med Riise. Og det er korrekt, Riise har slett ikke spilt noe svakere enn mange av sine yngre medspillere. Samtidig har han vært mye benyttet som AaFK-ambassadør både ut mot næringslivet og for fansen, og han har gjort en ypperlig jobb der.

En jobb han trolig kan fortsette, i og med at han sier at han ikke skal flytte fra Ålesund. Men dømt kun etter sportslige kriterier har Riise-eksperimentet vært en fiasko. Han klarte aldri å prestere noe i nærheten av det han gjorde i glansdagene, om noen hadde forventet det.

Uansett hadde John Arne fortjent en bedre sorti enn dette, men han er såpass sjølkritisk at han så selv at storhetstiden på banen ikke ville komme tilbake. Og nå må både han og AaFK se framover.

Les også

 1. Solskjær: - John Arne skal være stolt av karrieren sin

 2. Han ville vise dem – og gjorde det

 3. Magien var borte

 4. Riise: - Jeg klarer ikke gjøre det som skal til lenger

Publisert:
 1. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 3. Regjeringen går bort fra råd om jevnlig testing

 4. Slått i ansiktet på spisested i Sandnes

 5. Lokalt talent hentet av Ingebrigtsen – vil gjøre som Viking-stjerneskudd

 6. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje