Tettey: - Blir min største opplevelse

I fjor varmet Alexander Tettey benken på Wembley. Mandag spiller hans Norwich om 1,4 mrd. kroner foran 90 000 tilskuere.

Et opprykk til Premier League blir en gullgruve for Norwich. Alexander Tettey og gultrøyene møter Middlesbrough i playoff-finalen mandag.
 • Roy Tommy Bråten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Jeg har trent på Wembley, og kjent på matta. Men det ble ikke spilletid så selve opplevelsen var ikke god.

Det sier Alexander Tettey til Adresseavisen før han mandag spiller opprykksfinale til Premier League, eller «verdens viktigste kamp» som mange kaller det.

Les også

Tettey og Norwich nærmer seg Premier League

Ekstraordinær fotballkamp

Da han var på Wembley i fjor var det med Norge, som spilte treningskamp og tapte 1-0, mot England. 40 000 var på tribunen, det laveste antall siden ombyggingen i 2007. Men mandag venter noe helt annet – på alle mulige måter.

— Er det din viktigste kamp?

— Jeg har vært med på en del viktige kamper, så det er nok ikke det selv om den selvfølgelig er viktig for både klubben og spillerne. Men det blir min største opplevelse i karrieren med tanke på settingen, hva det betyr, hva det spilles for, hvor det spilles og antall tilskuere. Alt dette gjør kampen til en ekstraordinær fotballkamp, sier han.

Selvmålet som ødela

Etter to dramatiske kamper mot Ipswich, er Tetteys Norwich klare for opprykksfinale til Premier League. Middlesbrough, laget som Tettey uheldigvis laget selvmål mot for en drøy måned siden, er motstander. Et selvmål som var sterkt delaktig i at det ble playoff i stedet for direkte opprykk. Nå er det glemt, og Tettey tenker kun på det som skal skje klokka 16.00 2. pinsedag.

— Hadde det enda vært et skikkelig selvmål hadde jeg gått i kjelleren den kvelden. Men jeg var kun uheldig, og det er glemt nå. Men Middlesbrough blir en tøff motstander som vi ikke har slått denne sesongen. De overrasket oss sist, og gikk aggressivt til verks i stedet for å spille ball forsiktig mellom seg fra starten av. Og får de et mål er de veldig gode til å tette igjen. Men vi har lært, og er veldig revansjelystne samtidig som vi selvfølgelig vil spille Premier League igjen, sier han.

Ryddegutten

For etter to sesonger i toppdivisjonen måtte Norwich den tunge veien ned til Championship før årets sesong. Målet var å komme rett opp igjen. Men en god start ble etterfulgt av en mildt sagt svart november, og rett etter nyttår ble manager Neil Adams avløst av Alex Neil. 33-åringen fikk fart på «The Canaries», og dermed er klubben nå bare 90 minutter unna sesongmålet.

Selv har Tettey vært sterkt delaktig i de to semifinalekampene mot Ipswich. I den første kampen var han også nær en sjelden scoring, men langskuddet smalt i stolpen. Og smelle til vil han gjøre på Wembley også, og da snakker han ikke bare om skudd. For først og fremst er det som taklingssterk og defensiv ryddegutt fra sin midtbaneposisjon trønderen skal sørge for at Norwich-forsvaret får minst mulig å gjøre.

— Og i de kampene var jeg heller ikke 100 prosent etter litt knetrøbbel. Nå derimot, er jeg helt klar, advarer 29-åringen.

God stemning

- Hvordan er stemningen i byen nå?

— Den er et hakk opp fra Ipswich-kampene (Opp<HH>gjørene kalles «Old Farm», og er kjempestore. Journ.anm.), og det sier ganske mye. Alle vet det er kamp, og alle snakker om det. Til og med naboen min skal på kampen, og de har jeg ikke sett på tribunen før, ler Tettey, som bare han kan.

Mandag kan det bli mer latter.

Les også

 1. Rio Ferdinand: - Vi holdt sykdommen hennes hemmelig

 2. Nordtveits klubb sikret mesterligaplass

 3. Ulvestad møtt av jubelbrøl i PL-debuten

 4. Ulvestad: - En fantastisk mottakelse

Publisert:
 1. Engelsk fotball
 2. Norwich City FC
 3. Alexander Tettey

Mest lest akkurat nå

 1. Person døde etter å ha falt ned skrent i Strand

 2. Viking vurderer politi­anmeldelse: Vil utestenge supportere etter bråket

 3. Disse 17 Sola-flyene er innstilt torsdag

 4. Ektepar i Haugesund fikk tappet bankkontoen for nær 2 millioner – politiet advarer mot svindel

 5. Åpner parken over Byhaugtunnelen

 6. Mesterkokk med solid resultatbedring