Her er ti profiler som gjør eliteserien fattigere

BLOGG: To ting er sikkert. 2015 vil gi norsk fotball nye profiler. Samtidig vil vi savne flere av dem som preget vår øverste divisjon i fjor.

Martin Ødegaard og Vidar Ørn Kjartansson topper listen til Lars Tjærnås over hvilke spillere eliteserien kommer til å savne i årets sesong.
Publisert: Publisert:

1. Martin Ødegaard

icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Når du er 16 år og så god at ledere i alle de størsteklubbene i verden ligger søvnløse i frykt for at du signerer for en annen klubb, da blir du savnet der du var. Martin Ødegaard blir likevel enda mer savnet for sin x-faktor, drømmen om hvor god han hadde blitt denne sesongen. Det er heller ikke noe minus at han varbeundret av alt fra tenåringsjenter til pensjonister.

Les også

Ødegaard fra landslaget til benken

2. Vidar Örn Kjartansson

Alle klubber drømmer om å hente en toppscorer. Fra islendingen kom inn dørene på Valle, scoret han og sluttet aldri med det. 25 ganger headet og skjøt han ballen bak motstanders keeper. Han ble den enkeltspilleren med aller størst innflytelse på et lag, og var forskjellen på en akseptabel og svak sesong for Vålerenga.

NYE EVENTYR: Mikkel Diskerud reiste til New York etter fjorårets sesong.

3. Mikkel «Mix» DiskerudSvært få fra den norske ligaen er gode nok til å komme med påi en troppsom imponerte de fleste i fjorårets VM. Mix var god nok til det. Selv om han ikke fikk brukt mesterskapet som et utstillingsvindu, ble han attraktiv nok til å bli hentet til den amerikanske ligaen, i metropolen New York. Hans klokskap og energi blir savnet på Lerkendal.

Les også

Mix lever stjernelivet i New York: - Det er en drøm

I ENGLAND: Fredrik Ulvestad er i gang i sin nye klubb, Burnley.

4. Fredrik UlvestadI dag er en direkte overgang fra norsk fotball til Premier League nesten en "stengt vei". Ulvestad greide det da han dro fra Aalesund til Burnley. Trolig var det kombinasjonen av løpskraft og kvikk ballbehandling som sikret han overgangen. At han fortsatt er relativt ung og i utvikling er heller ikke noe minus for en kjøpende klubb.

BLIR SAVNET: Gudmundur Thorarinsson har forlatt Sarpsborg.

5.Gudmundur ThorarinssonIslendingen skapte sjelden overskrifter. Han var ikke en spillertype som stakk seg fram eller som veldig ofte var involvert i scoringer. Men spør motstandere om han var enkel å møte, eller hør med medspillerne om de var takknemlige for at han hadde samme farge på drakta som dem. En tøff spiller med et relativt stort teknisk register blir sårt savnet i Sarpsborg.

BRA I GLIMT: Abdurahim Laajab har reist videre fra Bodø.

6.Abdurahim LaajabMange ganger handler en spillers gjennombrudd om å finne riktig trener. Laajab fant det i Jan Halvor Halvorsen og hans spillestil. Etter å ha mislyktes i flere andre klubber fikk spissen tillit over tid i Bodø. Han kvitterte med å score 13 ganger og beviste for skeptikerne at han holdt mål. Belønningen var en god kontrakt i Kina.

PUTTET JEVNT: Franck Boli var en viktig brikke for Stabæk forrige sesong.

7.Franck BoliIvorianeren har til felles med Laajab at han scoret 13 mål i fjor. Han gjorde det for et nedrykkstippet mannskap i Stabæk, som overrasket de aller fleste ved å ha små problemer med å overleve i øverste liga. Mye av æren skal 21-åringen ha, der han både løp— og driblet seg forbi motstandere, og var særlig viktig som en kontringsspiller.

TIL TYSKLAND: Zlatko Tripic reiste videre til Tyskland etter fjorårets Start-sesong.

8. Zlatko TripicKanskje er det overraskende for noen at han er med på listen. 22-åringen slo aldri gjennom i Molde og var ujevn også i Start. Begrunnelsen er enkel: Vår liga har for få spillertyper som han. Han er en dribler og en entertainer. Dessuten scoret han noen vanvittig vakre mål fra distanse i løpet av 2014.

FLYTTER: Herolind Shala forlot Odd til fordel for tsjekkisk fotball.

9. Herolind ShalaDag-Eilev Fagermo og Odd har bygget laget sitt rundt lokale spillere. Derfor var det tungt da Shala forsvant. Selv om de greide seg godt uten han på høsten, har han spisskompetanse som er savnet i Grenland i form av skuddfot, høyt register av finter og evnen til å kunne bekle flere roller med suksess. Har valgt å spille for Albania framfor Norge, dessverre.

Les også

Odds Shala til tsjekkisk fotball

BRA I MOLDE: Daniel Chima Chukwu.

10. Daniel Chima ChukwuPå papiret har Molde erstattet nigerianeren med Ola Kamara. Jeg tror likevel savnet etter 23-åringen kan bli overraskende stort. En ting er at han scoret ti ganger. Viktigere er det at han var et konstant uromoment. Han var overraskende sterk i lufte og tøff i kroppen og en spiller det åpenbart var lett å spille sammen med på topp hos ligamesteren.

Publisert: