Knuser rekorden for TV-rettighetene til engelsk fotball

Avtalen er verdt 59 milliarder kroner.

STIGER: Prisen for TV-rettighetene til Premier League i England øker igjen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Sky og BT Sport har sikret seg TV-rettighetene til engelsk Premier League fra 2016 til 2019 for 59 milliarder kroner (5,1 milliarder pund). Avtalen åpner i tillegg for fredagskamper.

Det opplyste den engelske toppserien selv i en pressemelding tirsdag. Prisen er vesentlig høyere enn ventet og innebærer at hver TV-overførte kamp koster mer enn 10 millioner pund (115 millioner kroner).

Avgjørelsen kommer etter en beinhard budprosess, der BT har albuet seg inn på et område som i lengre tid har vært Skys eksklusive territorium. Også amerikanske Discovery Network og Qatar-baserte beIN Sports skal ha lagt inn bud på de ettertraktede rettighetene.

Den gjeldende TV-avtalen for Premier League fra 2013 til 2016 har en vesentlig lavere prislapp enn den som nå er forhandlet fram. Prisøkningen er på hele 70 prosent.

Kamper på fredag

Avtalen som ble forhandlet ferdig tirsdag åpner også for at ti kamper per sesong legges til fredag kveld. Sky har sikret seg rettighetene til å sende alle disse.

Sky betaler 48,6 milliarder kroner for å sende totalt 378 kamper fra den engelske toppserien i perioden 2016 til 2019, det vil si 126 kamper hver sesong. TV-selskapet har også sikret seg rettighetene til de største kampene.

Teleselskapet BT betaler på sin side drøye ti milliarder for å overføre 42 kamper hver sesong.

Premier League-sjef Richard Scudamore hevder han er trygg på at en del av pengene fra den rekordstore TV-avtalen vil komme lagene i de lavere ligaene i det engelske ligasystemet til gode.

Må senke billettprisene

Samtidig signaliserer Scudamore at flere av klubbene i toppligaen må se på muligheten for å redusere prisene på sine kampbilletter.

— Klubbene vet godt at deler av produktet vårt handler om å fylle arenaene, og denne problematikken må de jobbe med i tiden som kommer, sier han.

Nettsiden Sporting Intelligence, som spesialiserer seg på fotballøkonomiske analyser, anslår at selv bunnlagene i Premier League vil kunne bokføre rundt 1,15 milliarder kroner i årlig inntekt som følge av den nye TV-avtalen. (©NTB)

Publisert: