I dag starter London-klubbens nye hverdag: - De har vunnet i Lotto

West Ham fikk OL-gull i gave

Håvard Nordtveit og hans lagkamerater i West Ham har fått ny hjemmebane for en brøkdel av det det ville kostet å bygge selv.
 • Espen Hansen
  Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

OL-ilden slukkes snart i Rio. Samtidig starter et nytt liv for den største OL-arenaen fra fire år tilbake.

West Ham – Bournemouth er plukket ut som dagens hovedkamp (kl. 17) i Premier League, og det er ikke fordi Håvard Nordtveit og Joshua King møtes til en norsk duell. Det er på grunn av klubbens nye hjemmebane.

— De har vunnet i Lotto, sa Arsenal-manager Arsène Wenger.

— Hunden min kunne forhandlet frem en bedre avtale på vegne av skattebetalerne, sa eieren av klubben Leyton Orient.

— West Ham har fått "århundrets avtale", slo avisen The Guardian fast.

— Alle er bare misunnelige. Dette er en avtale som er bra for alle parter, svarte David Sullivan, majoritetseier i West Ham.

 • Leicester fikk beholde Mahrez

I 112 år holdt østkantklubben til på Boleyn Ground, også kalt Upton Park. Et sted med sjel, men alderen tynget. Ikke var det enkelt å komme seg dit og området var i perioder ganske så røft. Kapasiteten på tribunen var ca. 35.000, og klubben, som har fostret storheter som Bobby Moore og Trevor Brooking, klarte aldri å ta opp kampen med de store og rike klubbene.

Laget har aldri vunnet den øverste ligaen, men har tre cupgull, det siste i 1980.

Les også

Ble hyllet som helt, men så dukket denne fire år gamle Twitter-meldingen opp

Kamp om "gullet"

Så kom OL til nabolaget for fire år siden. OL-stadion ligger mindre enn fem kilometer fra Boleyn Ground. Så da daværende borgermester Boris Johnson nærmest forlangte at en fotballklubb skulle være en viktig del av fremtiden for Olympic Stadium, var det ikke å undres på at ”The Hammers” viste sin interesse. Det gjorde også blant annet Tottenham, men det ble West Ham som trakk gulloddet.

Slik så Olympic Stadium ut under friidretten i OL for fire år siden. Fra og med søndag er det også en fotballstadion i Premier League.

Utslitte Boleyn Ground ble byttet ut til fordel for den nesten dobbelt så store olympiastadion. Fra å være en klubb med tilskuerkapasitet midt på treet i Premier League, er det nå bare Manchester United og Arsenal som har plass til flere. Drøyt 60.000 kan se nå West Ham spille fotball, og klubben solgte raskt ut hele 52.000 sesongbilletter.

Les også

Liverpool fikk bank av Premier League-ferskinger

Offentlige penger

Totalt har stadion, inkludert renovering og klargjøring for fotball, kostet over 700 millioner pund (drøyt syv milliarder kroner). West Ham har betalt 15 millioner pund av renoveringen og skal betale 2,5 millioner pund i året for å spille 25 hjemmekamper.

Resten av regningen har det offentlige tatt, akkurat som det er det offentlige – i dette tilfellet London Legacy Development Corporation – skal sørge for driften. West Ham beholder alle inntektene fra billettsalg og har også fått en hyggelig avtale når det gjelder catering.

Den totale avtalen ble forsøkt holdt hemmelig, men etter iherdig press fra supportere fra andre klubber bestemte en domstol at hele kontrakten måtte frigis. Det var da avisen The Guardian hadde lest avtalen at de kalte den ”Deal of the Century”.

Gavene fra det offentlige var rundhåndet og skapte sinne og frustrasjon i mange av de konkurrerende klubbene. Uten at vi skal dra sammenligningene for langt, går det an å hevde at Vålerenga, både hockey og fotball, har fått meget gode avtaler med Oslo Kommune.

Sikret i 99 år

De neste 99 årene (minst) skal West Ham være en del av det som nå heter London Stadium. Fotballklubben er langt ifra alene, men det er den, sammen med UK Athletics, som er største leietaker.

Martin Samuelsen er én av to norske spillere i West Ham. Også Håvard Nordtveit er i London-klubben.

Siden friidrett fremdeles skal holde til på stadion (VM arrangeres der neste år), forblir det løpebaner rundt selve fotballbanen. I engelsk fotball er intimiteten til banen viktig, og det vil bli en utfordring på den nye arenaen. Ingen andre stadion i de fire øverste ligaene har løpebaner rundt. Av de store klubbene rundt om i Europa er Hertha Berlin en av de få som fremdeles har løpebaner rundt gresset.

Etter at West Ham spilte sin aller første kamp på banen i Europa League (vant 3-0 over NK Domzale) tidligere i måneden, var det mange som irriterte seg over avstanden fra tribuneplass til kampen på gresset. Det kan hende at kikkertselgere i området går gode dager i møte.

Kilder: independent.co.uk, wikipedia, soccerstadiumdigest.com, theguardian.com,

Les også

 1. Mourinho roser Pogba etter United-comebacket: - Han spilte fantastisk

 2. Agüero og Nolito i scoringsform sikret City tre poeng

 3. Ny nedtur for norske seere: TV 2 viser enda færre Premier League-kamper

 4. Tjærnås-tipset: Derfor ender ligagullet opp i Manchester

Publisert:
 1. Engelsk fotball
 2. Håvard Nordtveit
 3. West Ham United FC

Mest lest akkurat nå

 1. Mann funnet med stikkskader i Stavanger

 2. Mandag morgen går strømprisen til værs

 3. Da PST varslet helsevesenet på Kongsberg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest bekymring

 4. Slik spredte smitten seg fra tv-kanalen til Sødal bedehus

 5. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft.

 6. Seks timer i buss som belønning for «tåblæser-seier»: – Nå dropper vi søvnen