Friidrettens tunge liv etter Bolt

Er han tidenes største idrettsmann?

Ikke bare løper Bolt fort, han har x-faktoren også.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Natt til lørdag norsk tid avsluttet Usain Bolt sitt olympiske liv. Selvfølgelig gjorde han det med å sikre Jamaica stafettgullet på 4x100 meter. Dermed har han tatt ni OL-gull av ni mulige. Vi sier mulige. Han har hatt ti forsøk, men med en leggskade under 200-meteren i 2004 var det ikke mulig å vinne.

LES OGSÅ:

Les også

Bolt etter historisk OL-gull: - Jeg er den største

LES OGSÅ:

Les også

Vant 200-meteren: Overlegen Bolt nærmer seg historisk trippel

Ni gull tok også Carl Lewis, men han tok "bare" fem som sprinter. Lewis tok fire av sine gull i lengde. For den eldre generasjonens skyld, kan vi nevne at også Paavo Nurmi tok ni gull. Men det var i en annen tid, andre distanser og med langt mindre konkurranse.

Usain Bolt er tidenes største sprinter. På 19 starter i mesterskap siden OL 2008 har han vunnet 18 ganger. Den 19. glapp da han tyvstartet på 100 meter i VM 2011 og ble disket.

Er han også tidenes største idrettsmann?

LES OGSÅ:

Les også

Ndure røk ut da Bolt jogget seg videre

Bolt er uerstattelig

Diamond League-arrangører over hele verden klør seg i hodet og lurer på hvordan de skal fylle sine stadioner i fremtiden. Neste år kan de få hjelp av Bolt. Han har sagt at han stiller på 100 meter i London-VM. Men så?

Bare spør Steinar Hoen. Da han fikk Bolt på startlisten, trengte han ingen andre for å få stinn brakke på Bislett. Tilnærmet slik har det vært alle andre steder. Kommer Bolt, kommer folk.

Jamaicaneren har ikke bare løpt fort, han har også hatt x-faktoren. Den bare de største stjernene har. I Bolts tilfelle er det folkeligheten og ablegøyene. Jeg har selv intervjuet ham på flytoget fra Gardermoen til Oslo. Bolt ville ikke ha limousin, han ville ta toget!

LES OGSÅ:

Les også

Bolt-gullet utløste full terrorpanikk i New York

Les også

«Snart kommer supermannen som knuser Usain Bolts rekorder»

Tok Bislett-runde i regnvær

Etter å ha løpt på Bislett, var det ikke snakk om å forte seg i garderoben. Et år tok "Lightning Bolt" seg en runde rundt banen i regnværet, skrev autografer og lot seg avbilde med fansen. Du kan ikke unngå å like en sånn fyr. Som i tillegg er verdens raskeste mann.

Slik var han også etter sitt niende OL-gull natt til i går. Han ble igjen på stadion, spilte dart, spiste chicken nuggets, kastet spydet 49 meter, hørte på Bob Marley og lot seg avbilde sammen med alle funksjonærene.

For en mann!

Ingen kan overta rollen

Alle idretter trenger en superstjerne. Golfen har hatt Tiger Woods, basketen Michael Jordan, fotballen Pelé og Maradona – og nå Ronaldo og Messi. Og for å ta det ned på vårt eget nivå: langrenn har Petter Northug.

Friidretten har hatt mange superstjerner opp gjennom årene. Carl Lewis var kanskje den største, men var ikke i nærheten av å ha samme karisma som Usain Bolt.

Friidrett er en idrett det er krevende å holde oversikt i. Den trenger en som vinner gang etter gang. Mo Farah gjør det på langdistansene, men det sier litt om populariteten at mens Bolt tjener 250 millioner kroner i året, får briten 25. Friidretten har også trengt ikonet Bolt i en tid med dopingavsløringer en masse, og der IAAF-president Lamine Diack har vært en kjeltring. Bolt har lyst opp der også.

Bolt tidenes største idrettsmann?

Er han tidenes største idrettsmann? (Han har også 11 VM-gull.) Eller er det Muhammad Ali, eller svømmeren Michael Phelps med sine 23 OL-gull? Ali er like stor som ikon, men det er ikke så mange i verden som driver med tungvektsboksing. Og det er flere milliarder som ikke kan svømme.

Alle kan løpe. Men ingen som Usain Bolt. Noen kan showe. Men ingen som Usain Bolt.

Den olympiske ild er dempet.

Publisert: