Siri Halle: - Northug baner vei for bredden

Tidligere toppløper Siri Halle mener Petter Northugs satsing på privatlag baner vei for bredden i norsk idrett.

Siri Halle, her fra en verdenscupsprint i Davos rett før OL i Torino, mener utøvere som Petter Northug baner vei for bredden.
 • Erlend Nesje
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Brede Hangeland og Marit Bjørgen har i fellesskap skrevet et debattinnlegg i Aftenposten om «det vesentligste ved idretten». Der retter de to en pekefinger mot egenfokusering blant toppidrettsutøvere og satsingen på private lag.

Siri Halle er tidligere landslagsløper og juniorverdensmester i langrenn. Hun la opp i ung alder, men gjorde comeback 12 år senere, rett før OL i Torino. Siri Halle har både representert landslaget og stått utenfor.

Les også

Det mest vesentlige ved idretten

— Petter driver sitt eget team. Men det må også andre utøvere som ikke er ivaretatt, og dem er det mange av. Det positive ved å stå utenfor er at man ser mulighetene og prøver, sier Northug.

- Forbundet tar seg av noen få

— Petter baner vei og viser at man kan klare seg på egenhånd. Forbundet tar seg kun av noen få. Men for dem som vil prøve seg som toppidrettsutøvere på egenhånd, og som ikke favnes av landslaget, har Petter vist at det er mulig å skape sitt eget team. Dem som satser privat må prøve seg helt på egenhånd, de må ta utgangspunktet i markedet. Jeg mener markedet er mye mer fair enn forbundet. For der sitter det noen og velger ut. Mens markedet styres av tilbud og etterspørsel. Der må du gjøre deg attraktiv.

Halle forteller at hun følte seg «passiv» på landslaget.

— Jeg var selv på landslaget tidlig på 90-tallet. Og da jeg kom tilbake 12 år etter var alt klin likt. Vi var helt prisgitt forbundet, vi ble på mange måter stakkarsliggjort. Jeg skjønner godt at Petter måtte ha ny næring. Vi er jo alle forskjellige. Hvis Petter Northug tenker at han må gjøre det på sin måte for å lykkes, så ser ikke jeg noe galt i det. At det å stå utenfor landslaget stemples som egoisme, synes jeg er teit. De som sier det har gjerne en plass i det de kaller fellesskapet, som egentlig er forbeholdt utvalgte. Da er det lettere å si fra til noen «på den andre siden».

- Har du andre eksempler på fordeler ved å stå utenfor landslaget?

— På et privat lag er det lettere å stille spørsmål ved måten man løser ting på. Det gjør også satsingen mer spennende. På landslaget reiser du først til Val Senales på høsten, deretter følger Beitostølen, og så videre, de gjør det samme hvert eneste år. Men for å utvikle deg som skiløper må du også ha ny næring. Og den nye næringen står litt stille i forbundets regi. På et privat lag kan du prøve en annen vei, for eksempel en høydesamling i Bulgaria. Der kan du møte løpere fra andre nasjoner og kanskje lære litt av dem. I stedet for å gå i den samme greia, må du begynne å tenke nytt, sier Siri Halle.

Les også

 1. - Jeg skjønner at det stilles spørsmål

 2. Slår tilbake mot Bjørgen- og Hangeland-kritikken

 3. Toppenes viktige oppgjør

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

 2. Det går ikkje så bra med Knut (42) på Mallorca

 3. Disse korona­reglene gjelder nå

 4. SV krever kontantstøtte for å hjelpe folk med strømregningen

 5. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 6. Marianne Helgesen (45) lot bilen stå i 17 år. Sånn blir du kvitt kjøreangsten.