Sykdom i ro-VM: Norges gullfavoritt isoleres fra lagkameratene

Varsellampene er på i den norske roleiren. Verst er det for lettvekteren Kristoffer Brun.

SYK: Kristoffer Brun er ikke helt seg selv inn mot VM-finalen.
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

PLOVDIV: Han er isolert etter at han det siste døgnet har følt seg uggen. Brun skal ro finale i VM lørdag formiddag, men får ikke bo på rommet med sin lagkamerat Are Strandli.

Et magevirus har tatt bolig i noen av roerne. Jentene fikk ødelagt sitt VM da to av fire ble syke og beordret hjem. Deretter begynte Brun å føle seg uvel.

Derfor er det satt inn ekstra tiltak blant nordmennene. Brun må holde seg for seg selv. Håndvasken må være på minst 30 sekunder foran hvert måltid. Ingen får håndhilse eller ha kroppskontakt med andre. Og så må spesielt Brun drikke mye væske, og få i seg nok salt og næring.

Vissheten om at et virus kan herje, fikk Kjetil Borch til å ta vaskekluten i egne hender.

Da han hadde vunnet sitt semifinaleheat overlegent fredag, brukte han en drøy halvtime på å få ut syren av bena på en ergometersykkel. Samtidig gikk han inn i seg selv, ved å utestenge andre lyder, lukke øynene og gå gjennom løpet én gang til inne i hodet sitt.

Alle som ville slå av en prat, utenom landslagstrener Johan Flodin, ble vinket bort. Vestfoldingen hadde et rituale han skulle gjennom.

Deretter gikk han tilbake til hotellet i nærheten av arenaen, som egentlig er et ungdomsherberge.

Les også

Kjetil Borch kommer fra en «gullfabrikk» der mye er galt.

Hadde dårlige vaskerutiner

Han hadde fått med seg at roledelsen var på tå hev og bekymret for skikkelig magesjau hos flere.

– Jeg skal vaske rommet mitt selv. Jeg så noe jeg ikke likte. Jeg er redd for at vaskedamen bruker samme klut på alle rom. Jeg så at hun vasket tannglasset mitt bare med litt såpe på hendene, sier singelroeren.

FORHOLDSREGLER: Kjetil Borch på vasketokt på sitt hotellrom.

28-åringen mener at mange er for slappe med å ta smitte alvorlig.

– Det er en generell misoppfatning hva magevirus eller magesjau er. Folk tror at det bare holder å sprite hendene sine, men man må bruke såpe og vann og vaske hendene skikkelig. Den enkle filosofien, som Martin Helseth i landslaget har, er denne: Det er en grunn til at man kan drikke sprit og ikke såpe. Spriten dreper ikke bakteriene, sier Borch.

Må ta forholdsregler

I den norske roleirens telt, der det er tilgang på oppskåret frukt, energibarer og vann, vaskes fatene godt før nytt påfyll av bananer og appelsiner.

«Det er skjørt», kommenterer landslagstrener Johan Flodin, vel vitende om hva magevirus kan føre til.

Han mener lettvekternes mål om VM-gull har endret seg. Nå håper han inderlig at Brun ikke taper for mye på magesjauen.

Norge har lettvektsbåten i finalen lørdag. Birgit Skarstein og Kjetil Borch skal ut i hver sin finale søndag.

Han er ekstremt fokusert

Det er ingen tvil om at Kjetil Borch er i bobla. Han lar ikke noe vissvass komme mellom seg og en VM-medalje. Den ferske europamesteren kan kopiere det Olaf Tufte maktet i sitt første VM i singelsculler i 2001. Han vant gull. Akkurat det betyr null for Borch.

– Jeg blir ikke så motivert av å slå folk historisk sett. Den gangen var jeg 11 år og lekte med sprettert og surret rundt. Jeg drev ikke med roing engang. Den idretten brydde meg midt i gjøkuret.

Les også

Har du lest den utrolige historien om Borch og grisehuden?

INNSTILLING: Ekstremt fokusert, også etter at finale var sikret. Kjetil Borch ville ikke snakke med noen utenforstående de neste 45 minuttene.

Har lang erfaring

Kjetil Borch vet hva det vil si å bli verdensmester. Det klarte han i samme båt som makker Nils Jakob Hoff i 2013. Senere ble det OL-bronse med Olaf Tufte. Nå digger han å være alene i båten. Alt er avhengig av ham.

Tufte mener Borch virker solid og tror meniskskaden i slutten av desember kan ha vært positivt for bysbarnet fra Horten. For det betydde at Borch måtte være ekstra nøye under rehabiliteringen.

Det er Borch enig i. Han har hatt en ekstrem måte å takle skaden på, og mener han får igjen for det nå.

Publisert: