Fossum fikk råd av barndomskompisene Ødegaard og Celina før proffovergangen

Iver Fossum har gjort unna sitt første halvår i Bundesliga. Søndag kan han få landslagsdebuten.

Nå er Strømsgodset-trioen alle i utlandet. F.v Bercant Celina, Iver Fossum og Martin Ødegaard.
 • Odd Inge Aas
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

21.45: PORTUGAL — NORGE

BRAGA: - Vi spilte jo sammen vi tre på guttelaget til Strømsgodset for mange år siden. Det er morsomt at vi er i hvert vårt land nå og at vi får det til.

Iver Fossum (19) smiler over tanken om «gamle dager» i Godset-drakta, den gangen da ingen av de langs sidelinjen kunne vite at innen få år skulle trioen som herjet med motstanderne i Buskerud være i stallen til hver sin klubb i en av de tre store ligaene i Europa.

Nå rykket riktignok Fossum ned sammen med lagkameratene i Hannover etter vinterens overgang fra Norge, Martin Ødegaard (17) må foreløpig nøye seg med spill for annetlaget i Real Madrid, mens Bercant Celina (19) heller ikke er fast inventar i kamptroppene til Manchester City.

Likevel, tenåringstrioen har rukket å markere seg, og for Fossum var det godt å kunne rådføre seg litt med kameratene da han skulle flytte fra trygge omgivelser til en tysk storby.

— Jeg har hatt god kontakt med dem, jeg snakker med dem ofte. Jeg har visst hvordan de har hatt det. Jeg har jo fått forberede meg selv og vite hvordan det er å spille i utlandet og bo i en annen kultur, sier Fossum.

Fikk du med deg denne?

Les også

Landslagsspillerens proffliv: - En medspiller nektet å sentre til meg i 1,5 år

Har spilt mer enn forventet

Søndag kan han få sin debut på A-landslaget når EM-klare Portugal skal begynne å spisse sin mesterskapsform mot et noe b-preget norsk lag.

Fossum er en av spillerne fra ungdomslandslaget som får sjansen i fraværet av flere av de mer etablerte spillerne. Med ni kamper på det øverste nivået i Tyskland er han iallfall forberedt på hva som kommer. Mot seriemester Bayern München var han dessuten svært nær scoring.

Iver Fossum, her i duell med Joshua King.

— Det var utrolig surt at den ikke gikk inn. Jeg traff ikke rent nok, dessverre. Det hadde blitt 1-1, og en veldig stor opplevelse å score der, sier han om kampen på et fullsatt Allianz Arena.Nedrykk var ikke en del av planen da han dro til Hannover i vinter. Målet foran neste sesong er å gå rett opp igjen, noe Fossum tror det er gode muligheter til. Iallfall om laget spiller på samme måte som de gjorde mot slutten av den som nå er avsluttet.

— Jeg brukte litt tid på å komme i gang, men etter det fikk jeg omtrent spille hver kamp. Det var litt mer enn forventet, forteller den beskjedne karen fra Hurum.

Tøft møte med tysk disiplin

Etter overgangen fra Godset bar det rett på treningsleir med det nye laget. Der fikk han virkelig smake hvordan tyskerne legger grunnlaget for en ny sesong.

— Det var tre treninger om dagen, og det var ikke rolige treninger heller. Jeg var veldig sliten den første tiden, men da jeg ble vant til det følte jeg meg veldig fin og i bedre form enn noen gang. Det var veldig bra når jeg kom inn i det, sier Fossum.

Og om han den gang hadde troen på at trioen på Godsets guttelag en dag skulle spille i hver sin store liga?

— Ja, selvsagt har man jo troen og håpet på det. Du kan aldri vite hva som skjer. De to var jo helt fantastiske når de var på guttelaget, jeg skjønte fort at de kom til å spille i de store ligaene.

Flere saker om landslaget:

Les også

 1. Norge mot Portugal: Dette kan bli stygt

 2. Norges fotballkomet: - Kun et par kamper hvor jeg ikke ble truet med benbrudd

 3. Berisha-brødrene kan glippe for Høgmo

 4. Høgmo roser Joshua King: - Du ser han har spilt mye i Premier League

 5. Samuelsen (19) hentet inn i landslagstroppen

Publisert:
 1. Herrelandslaget fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Ordfører om helseministerens bekymring: - Tror hun har misforstått noe

 2. Massetesting på skole etter koronautbrudd

 3. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger

 4. Her skjer helgevolden i Stavanger sentrum

 5. Importkongens enorme lager er igjen sprengt etter eventyrlig vekst

 6. Aberdeenflyet fra Stavanger måtte snu