Dette spørsmålet sliter Søderlund med å svare på

Rosenborg i Champions League eller Norge i EM?

KJENTMANN I ITALIA: Alexander Søderlund har vært innom flere italienske klubber i karrieren. Her utenfor spillerhotellet i Roma. I kveld kan han avgjøre på Olympiastadion. Foto: NTB-SCANPIX
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

ROMA (adressa.no): Det beste er selvsagt «Ja takk, begge deler». I kveld kan RBK-spissen være mannen som sender nasjonen i ekstase og Norge til EM i Frankrike.

I 25 graders varme på femstjerners-hotellet Roma Cavalieri Hilton, hvor en kvart liter cola koster ni euro og gjestene nipper til hvitvin på hvite duker ved bassengkanten, stimlet i går det tallrike norske pressekorpset rundt Alexander Søderlund.

Toppscoreren i eliteserien, som laget sitt første landslagsmål mot Malta lørdag, er like brennende het som oktobersola i Roma om dagen.

— Det blir litt mye trøkk. For så vidt er det greit, men jeg liker best å ligge på hotellrommet, sier Søderlund når Adresseavisen møter ham et stort døgn før Norges viktigste landskamp på lange tider.

Spissen hevder han har et svært avslappet forhold til det som skal skje i kveld.

Diskuterer Russland

— Jeg pleier aldri å tenke mye på fotballkamper før det gjenstår noen timer. Jeg er ikke mer spent enn foran en vanlig Rosenborg-kamp. Ganske avslappet.

- Som en vanlig seriekamp for Rosenborg?

— Ja, det blir litt sånn altså. Det er viktig å blokkere ut ting. Det har jeg blitt god på etter hvert.

For ham og romkamerat Stefan Strandberg er verken Italias startoppstilling eller norske angrepstrekk noe stort diskusjonstema.

— Vi snakker litt om Russland. Stefan holder på å lære seg litt språk. Så snakker vi om fotball. Alt mulig egentlig.

Sliter med å rangere

Han er i ferd med å fullføre en stor sesong for Rosenborg. Landslaget kan i kveld nå sitt første mesterskap på 16 år.

- Hva er viktigst for deg, EM eller Champions League?

Søderlund drar lenge på det, sliter med å svare, før han konkluderer nokså diplomatisk:

— Det er ganske likt altså. Jeg har voldsomt lyst på et seriemesterskap. Det ser ut som det kan gå i orden, men nå er det først og fremst EM som er viktigst.

Når kampen starter klokken kvart på ni i kveld er det Alexander Søderlund som etter all sannsynlighet blir Norges fremste angrepsvåpen. Tolv år etter sitt første møte med italiensk fotball, da han var innom Lecce på prøvespill, kan han bidra til et historisk norsk fotballøyeblikk.

Reisen dit har vært lang.

Prøvespill som 16-åring

— Det var merkelig da jeg var i Italia som 16-åring. Jeg hadde ikke peiling på hvordan ting var.

Søderlund hadde med seg familien og trente i to uker med Serie A-klubben Lecce. Han fikk tilbud om kontrakt, men takket nei.

— Jeg hadde nettopp skrevet under for FK Haugesund, så da bar det hjem for å bli ferdig med skolen.

- Hva var det du ikke hadde peiling på?

— Jeg var bare 16 år. Det er viktig å ha venner og familie rundt seg, og heller ta utlandet når det blir tid for det.

En helt annen verden

Etter prøveoppholdet i tenårene har han vært innom flere klubber i utlandet, deriblant Treviso og Lecco i Italia.

— Det var spesielt, en helt annen verden. Du har ikke det samholdet som du har i Norge. Alle tenker på seg selv, det er vanskeligere og tungt å komme utenfra når du ikke kan språket. Men det var et godt nivå og en fin erfaring.

- Drar du ut igjen hvis du får sjansen?

— Jeg har ikke tenkt noe særlig på det. Jeg har nesten to og et halvt år igjen av kontrakten med Rosenborg. Neste år kan det bli Champions League. Men hvis det kommer en kjempegod klubb kan jeg liksom ikke si nei.

Publisert: