Ny vending i Fifa-skandalen: PSG-topp og Sepp Blatters høyre hånd tiltalt i korrupsjonssak

En italiensk luksusvilla er sentral i anklagene mot Jerome Valcke og Nasser al-Khelaifi.

Publisert: Publisert:

Nasser al-Khelaifi og PSG satte ny overgangsrekord i verden da de kjøpte Neymar fra Barcelona. Foto: Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN

 • Odd Inge Aas
  Journalist

Skandalene har herjet Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) de fem siste årene. Nå fortsetter skjelettene å ramle ut av skapet.

Torsdag offentliggjorde den sveitsiske påtalemyndigheten at de har tatt ut tiltale mot Valcke og al-Khelaifi. Førstnevnte var generalsekretær i Fifa fra 2007 til 2015.

Sistnevnte er mest kjent som president i den franske toppklubben Paris Saint-Germain (PSG). Han er dessuten styremedlem i Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Tiltalen går dermed rett inn i dagens maktkamp i Fotball-Europa. Det er foreløpig uklart hvordan Uefa stiller seg til tiltalen.

Sepp Blatter måtte gi seg som Fifa-president i forbindelse med skandalen i 2015. Hans mangeårige generalsekretær, Jerome Valcke ble også kastet ut. Foto: CHRISTIAN HARTMANN / REUTERS

Luksusvilla på Sardinia sentral

Al-Khelaifi har også mye makt gjennom å være leder for TV-kanalen BEIN Sports fra Qatar. De har det siste tiåret bygd seg opp til å bli en av verdens største og mektigste aktører innen fotballrettigheter. Det er i den forbindelse han nå er i trøbbel. BEIN Sports kjøpte rettighetene til flere fotball-VM og andre Fifa-turneringer.

Al-Khelafi er tiltalt for å ha oppmuntret Volcke til «kriminelt vanstyre» gjennom å tilby ham «ulovlige fordeler».

Qataren skal ha kjøpt en luksusvilla på den italienske øya Sardinia. Denne skal Valcke så ha fått benytte gratis i 18 måneder. Avtalen stoppet da Valcke måtte forlate Fifa i skam i 2015. Påtalemyndigheten mener at verdien på den gratis leien var et sted mellom 9 millioner og 18 millioner kroner. Valcke skal ikke ha oppgitt dette til Fifa, noe han var forpliktet til å gjøre.

Les også

Rapport kan gi fotballen nok en skandale: Slår alarm om «høyst mistenkelige utbetalinger»

Nasser al-Khelaifi er en av Fotball-Verdens mektigste menn. Foto: Dave Thompson / AP

Den tidligere generalsekretæren er også tiltalt for å ha mottatt bestikkelser og for å ha forfalsket dokumenter.

En tredje, ikke navngitt, person er også tiltalt. Han er omtalt som en forretningsmann i rettighetsbransjen. Det er han som skal ha bestukket Valcke i forbindelse med kjøp og salg av rettigheter i Italia og Hellas.

Valcke soner for øvrig en ti år lang utestengelse fra Fifa for en rekke brudd på de etiske retningslinjene.

Les også

City-eiernes regime kaster kritikere i fengsel. Nå går sjeikene til krig mot fotballmakten.

Alvorligste anklagen frafalt

Al-Khelafi fikk imidlertid en opptur torsdag. Den alvorligste anklagen i den opprinnelige siktelsen er nemlig ikke med i tiltalen. Han var selv mistenkt for bestikkelse av Valcke i forbindelse med kjøpet av TV-rettighetene for VM i 2026 og 2030. Disse avtalene ble inngått i den samme perioden som Fifa-toppen disponerte Al-Khelafis luksusvilla.

Qataren skal ha inngått et forlik med Fifa i saken. Dermed hadde fotballorganisasjonen trukket sin klage. Ifølge sveitsisk lov var det dermed ikke rettslig grunnlag for å ta ut tiltale.

– Etter en utmattende etterforskning over tre år er jeg glad for at alle anklager i forbindelse med VM i 2026 og 2030 er henlagt. Jeg har samarbeidet fullt ut og åpent med statsadvokaten i Sveits. Anklagene har ikke, og har aldri hatt, noe reelt grunnlag, sa PSG-sjefen i en uttalelse gjengitt av New York Times.

Han er imidlertid fortsatt siktet i en annen bestikkelsessak i Frankrike. Der er han anklaget for å ha godkjent to ulovlige utbetalinger på tilsammen 32 millioner kroner i 2011. Franske etterforskere mener utbetalingene skjedde i forbindelse med tildelingen av friidretts-VM.

Qatar arrangerte VM i 2019. Al-Khelafi nekter for å ha gjort noe galt.

Det er foreløpig ikke tatt ut tiltale i den franske straffesaken.

Det er det altså nå gjort i den sveitsiske. Det gjenstår å se om tiltalen eller en dom får videre konsekvenser for en av Fotball-Europas mektigste ledere.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fjellklatrere hentet av redningshelikopter

 2. Mamma Ingebrigtsen ble forferdet over Jakobs løp: – Han er tross alt 20 år i dag og må få bestemme selv

 3. To smittet av koronavirus i Randaberg

 4. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 5. Ekteparet ivrer for at flere skal oppleve det gode livet på Nesflaten

 6. 200 kilo poteter, 200 kilo skinke, 14 bokser eplemos og drøye 50 kilo mel går med når det skal lages komlemiddag i USA

 1. PSG
 2. Paris Saint-Germain
 3. Idrettspolitikk