Først forklarte han hvorfor Trondheim-banene er åpne. Én time senere snudde alt.

Norges Fotballforbunds pressemelding snudde alt på hodet.

Publisert: Publisert:

Ola By Rise mente fotballbanene var den arenaen med minst smittefare i dagliglivet under pressekonferansen. En time etterpå var tonen en helt annen. Foto: Morten Antonsen

 • Johannes Strand

Under Trondheim kommunes pressekonferanse noen minutter etter klokka ett, fortalte Ola By Rise hvor liten smittefare det var på fotballbanene i byen. Han kjørte nemlig rundt til seks baner i helga.

– Dette var veldig trygt, og nesten så jeg vil si at det var den arenaen med minst smittefare i det daglige livet, sa kultur-, nærings og idrettsdirektør By Rise under pressekonferansen.

En time senere var tonen en helt annen.

Stenger banene likevel

Norges Fotballforbund (NFF) kom nemlig med en pressemelding der de oppfordret til at alle landets baner stenges inntil Helsedirektoratet presiserer forbudet mot organisert idrettsaktivitet. Dette skjedde mens kommunen avholdt pressekonferansen.

– Nei, da innretter vi oss selvsagt etter det, skriver Ola By Rise i en SMS til Adresseavisen.

Senere mandag ettermiddag forteller By Rise at han fikk vite om pressemeldingen til NFF etter deres egen pressekonferanse.

– Jeg fikk vite om det etterpå. Men vi står fast ved det jeg sa på direktesendingen. Vi har et langsiktig perspektiv på dette. Men nå som NFF ber om at alle baner skal være stengt, velger vi også å gjøre det inntil vi får en ny tilbakemelding. Det ville vært veldig unaturlig om vi holdt de åtte kommunale banene åpne etter den henstillingen fra fotballforbundet, sier han.

Les også

Fotballtoppen tar selvkritikk på én ting etter banebråket

Vurderer en tilsynsordning

Før pressemeldingen fra NFF kunne Rise fortelle at de vurderte å lage et opplegg med streifvakter på de kommunale fotballbanene. Nå blir imidlertid alt stengt.

By Rise utelukker ikke at de skal teste ut en slik ordning hvis det blir mulig å holde banene åpne igjen.

– Nå får vi se hva det blir til. Vi er rigget for å se på mulig tilsynsordning på de kommunale banene, sier han.

Det har vært flere nye vendinger den siste drøye uken. Først ble det bestemt at alle baner skulle stenges, før Trøndelag fotballkrets åpnet for at det kunne være aktivitet på anleggene så lenge baneeier tillot bruk. Det samme gjorde Trondheim kommune. Vendingene har skapt forvirring og reaksjoner.

Rosenborg var blant eliteklubbene som fikk sterk kritikk da de valgte å trene i små grupper. Norsk Toppfotball gikk imidlertid ut og forsvarte RBKs treningsregime.

Nå har RBK-spillerne og trener Eirik Horneland fått ferie.

Resten av Trøndelag: Stengt

I de andre store trønderske kommunene har fotballbanene vært stengt den siste uken.

Kommunene Levanger, Verdal, Inderøy, Steinkjer og Snåsa har et regionalt samarbeid, der alle har lagt ned totalforbud mot aktivitet på samtlige idrettsanlegg.

– Det at en jente eller en gutt spiller fotball på en bane er i utgangspunktet uproblematisk. Men hvis noen barn er på banen, vil flere trekkes dit. Etter hvert blir det flere og flere. Til slutt får man en gjeng som samles. Det er naivt å tro at vi klarer å regulere barn og ungdom. Med så kraftige grep, over det ganske land, er det unødvendig å slippe opp på akkurat denne biten, sier kommuneoverlege i Levanger, Tommy Aune Rehn.

Les også

Kunstgressbaner åpner igjen: Nå reagerer idrettsledere kraftig

Før Trondheim snudde i saken, spurte Adresseavisen hva han tenkte om at de hadde åpnet opp for uorganisert aktivitet lengre sør i fylket.

– Jeg tenker at de må gjøre sine egne vurderinger. Men jeg ville ikke gjort det sånn. Personlig ville jeg ha opprettholdt stengte baner så lenge myndighetene har såpass strenge restriksjoner, sier han.

Det samme gjelder kommunene Namsos, Stjørdal og Orkland.

– Vi har stengt kommunale baner, og informert tydelig om anbefalinger knyttet til redusert sosial omgang, sier kommunalsjef kultur og inkludering i Namsos, Ann Evy Duun.

Spurte om tillatelse – fikk nei

I Stjørdal fikk et av anleggene et forslag fra Trøndelag fotballkrets om å tillate bruk av bane av inntil tre personer fra samme husstand til uorganisert trening. Det var uaktuelt ifølge kommuneoverlegen.

– Jeg anbefalte ikke å gå inn for en slik tillatelse, fordi vi umulig kan følge opp nyansert på dette. Det nasjonale forbudet gjelder, og baneeierne og idrettslagene gjør da klokt i å stenge for all bruk, sier kommuneoverlege i Stjørdal Leif Vonen.

Kommuneoverlege i Orkland Jimmy Wikell bekrefter i en SMS at de har stengt alle anleggene per dags dato.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 1. Ola By Rise
 2. Trondheim
 3. Koronaviruset
 4. Fotball