Hovland avsluttet svakt i The Open: – Et lite antiklimaks

Etter tre dager med storspill, stoppet det opp for Viktor Hovland på finalerunden i den 150. utgaven av The Open. Det gjorde det ikke for Cameron Smith, som leverte en superrunde og vant sin første majorturnering.

STANG UT: Det var lite som gikk veien for Viktor Hovland søndag.
Publisert: Publisert:

Etter noen svake måneder, hadde Viktor Hovland (24) gjort omtrent alt riktig under tre første rundene i årets The Open på ikoniske Old Course på St. Andrews. Det gjorde at han fikk muligheten til å jakte karrierens største seier, men etter å ha gått 16 slag under par på de første tre rundene, avsluttet nordmannen med en runde to slag over par søndag.

Med det endte han på en delt fjerdeplass, seks slag bak vinner Cameron Smith. Australieren gikk hele åtte slag under par på søndagens runde og endte 20 slag under par, en tangering av Henrik Stensons turneringsrekord fra 2016.

Cameron Young ble nummer to, ett slag bak Smith, mens McIlroy ble nummer tre, to slag bak.

Hovland sier i pressesonen etter runden at det for ham var en drøm bare å sette seg i en slik posisjon før finalerunden, men at han rett og slett ikke hadde det beste spillet sitt søndag.

Kun tre spillere leverte en dårligere avslutningsrunde enn nordmannen.

– Det var et lite antiklimaks etter gårsdagen. Jeg forventet at jeg skulle være med i toppen litt lenger, sier han.

– Det er jo litt kjipt, men det blir ikke siste gangen jeg har sjansen til å vinne en av disse majorene. Det er bare å lære så mye som mulig ut av det. Det er selvfølgelig skuffende, men hvis jeg lar det gå til meg for lenge, så hjelper ikke det noe. Det er bare å lære så mye som mulig av det, og neste gang spiller vi forhåpentligvis litt bedre, sier Hovland, som sier det både er «litt bittert» og «frustrerende» at han ikke spilte bedre søndag.

GIKK TIL TOPPS: Cameron Smith vant en majorturnering for første gang i karrieren. Australieren vant også Players Championship, av mange kalt «den femte majoren» tidligere i år.

Dermed må golf-Norge fremdeles vente på den første majorseieren på herresiden (Suzann Pettersen har vunnet to majorturneringer på kvinnesiden), men det er første gang en norsk herrespiller har endt topp ti i en majorturnering. Hovland hadde fra før en delt 12. plass som beste resultat, fra U.S Open i 2019 og The Open i fjor.

– Det er masse positivt etter litt dårlig resultater de siste par månedene. Jeg hadde selvfølgelig likt å vunnet denne uken, men det viser at ting er på riktig vei. Jeg må bare fortsette å jobbe videre, og så blir det bra.

For den delte fjerdeplassen kan Hovland innkassere 6,65 millioner norske kroner i premiepenger, og han vil holde seg på en niendeplass på verdensrankingen.

FANT IKKE RYTMEN: Viktor Hovland fikk det ikke til å stemme på finalerunden.

En glohet putter var med på å sende Viktor Hovland opp i ledelsen - sammen med Rory McIlroy - før den siste runden i årets siste majorturnering, selveste The Open.

De to hadde fire slag ned til de nærmeste forfølgerne før runden, men verken Hovland eller McIlroy fosset ut fra start på finalerunden. Hovland spilte stødig, men slet med å få birdieputtene til å rulle i. På hull 4 kom dagens første feil, da han ikke helt klarte å bedømme farten på birdieputten fra 20 meter og måtte gå av med en bogey.

Birdieputtene fortsatte å trille utenfor på de neste hullene, samtidig som Rory McIlroy noterte seg for en birdie på hull 5 og 10. På sistnevnte hull havnet Hovland selv i problemer, men klarte å redde par. Da nordmannen så vartet opp med dagens første birdie på hull 12, levde fremdeles seiershåpet. Men allerede på hullet etter ble det en bogey - etter at Hovland måtte slå seg sidelengs ut fra bunkeren etter utslaget.

Hovland var da 15 slag under par for turneringen, og hadde tre slag opp til McIlroy. Samtidig hadde også Cameron Smith kommet seg til 18 under par, mens også Cameron Young hadde kommet seg ett slag foran Hovland.

Nordmannen var dermed avhengig av en superavslutning på de siste fem hullene, tilsvarende den åpningen Cameron Smith hadde fått på de siste ni hullene. Australieren noterte seg for sin femte birdie på rad da han gjorde birdie på hull 14, og gikk opp i ledelsen alene.

Det siste lille seiershåpet til Hovland forsvant med en bogey på hull 16.

Smith ledet etter to runder, men slet stort på lørdagens runde. Søndag var han imidlertid i det umulige hjørnet og kunne til slutt juble for sin første seier i en majorturnering.

Publisert: