Norsk langrennutøver om astmabråket: - Det ser ikke bra ut, og vi må bygge opp igjen tilliten

— Hvis jeg hadde vært i tvil hadde jeg ikke brukt medisinen som er foreskrevet, sier Kari Vikhagen Gjeitnes.

Kari Vikhagen Gjetines under et renn i Holmenkollen i februar.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Hun er en av mange norske skiløpere som bruker medisin. Kari Vikhagen Gjeitnes (31) fikk påvist astma både i 2009 og 2015. Debatten har rast i og rundt norsk langrennssport siden Martin Johnsrud Sundby ble dømt for brudd på WADAs regler for bruk av astmamedisin. Landslagslege Knut Gabrielsen tok på seg skylda for regelbruddet. I etterkant har skiforbundet erkjent at også løpere uten astma har brukt medisin.

– Det er synd for sporten at dette kommer fram på denne måten. Det ser ikke bra ut, og vi må bygge opp igjen tilliten. Den er nok litt svekket nå, sier Kari Vikhagen Gjeitnes.

Les også

Reagerer på Skiforbundets Sundby-utbetaling: - Utenkelig å betale kompensasjon

Påvist astma

Skåla-jenta bruker selv astmamedisin og har gjort det de sju siste sesongene.

– Jeg fikk påvist astma i 2009 og en ny test i fjor bekreftet at jeg fortsatt har behov for medisin. Jeg bruker det som er foreskrevet og forholder meg til det. Det er ulike leger på de ulike lagene, og jeg har ikke samme lege som Sundby, sier Vikhagen Gjeitnes.

– Hvilken medisin bruker du?

– Det er ikke sterke medisiner, for jeg er ikke veldig plaget. Jeg tar små doser av en mild medisin for at jeg ikke skal bli verre.

– Har du noen gang vært bekymret for at du skal overskride de tillatte dosene?

– Nei, alt er i orden og dobbeltsjekket. Hvis jeg hadde vært i tvil hadde jeg ikke brukt medisinen som er foreskrevet. Jeg tar absolutt ingen risiko.

– Hva tenker du om at norske løpere beskyldes for å utnytte regelverket for medisin?

– Jeg kan bare si at jeg vet hva jeg har fått utskrevet og hvilke doser jeg skal ta. Jeg vet ikke hva andre gjør og kan ikke mene noe om det, sier Vikhagen Gjeitnes.

Les også

Skitour til Norge og Sverige i 2020: - Et klart høydepunkt

Ute av landslaget

I fjor var Skåla-jenta på elitelandslaget, men denne sesongen fikk hun ikke plass i Norges Skiforbunds satsing. Derfor er hun nå en del av nystartede Team Telemark. De to andre jentene på laget er Mari Eide og Silje Øyre Slind.

– Vi har akkurat avsluttet ei samling i Gautefall i Drangedal. Vi er tre jevngode jenter som presser hverandre på trening. Jeg tror det vil gi resultater.

– Hvordan er det å trene uten de andre landslagsjentene?

– Opplegget er litt annerledes, så det er vanskelig å sammenligne. Men det er jo ingen som får spesielt god selvtillit av å trene sammen med Therese Johaug hver dag, så det er det jo på mange måter greit på slippe, sier Vikhagen Gjeitnes og ler.

Les også

Her er sju gratis medietips til idrettspresidenten: Hvis noen spør deg om reiseregninger før 2015, ikke svar at det er mange flotte folk i idretten

Dropper høydesamling

Snart reiser en del av Team Telemark til Frankrike for å trene i høyden. Det gjør ikke Kari Vikhagen Gjeitnes.

– Jeg har ikke så gode erfaringer med høydetrening så jeg står over. Jeg trenger mer hardtrening og fartstrening, og drar heller til Thorsby med Henning Skilag. I slutten av oktober reiser vi en jentegjeng til Mallorca ei uke for å trene på rulleski.

– Hvilke konkurranser satser du på denne sesongen?

– Nå er det sesongåpninga på Beito som gjelder, så kommer verdenscupen i Kuusamo. Det er klassisk sprint der og jeg liker løypa veldig godt, men det blir vanskelig siden kvota er kuttet. Skiforbundet har åtte jenter på landslaget og det er åtte plasser de har til rådighet. Målet er å gå så fort at der blir nødt til å ta meg ut, sier 31-åringen, som ble nummer fem på den klassiske sprinten i Falun-VM i 2015. ## Vil gå Marcialonga

– Helga etter er det klassisk sprint på Lillehammer. Der er sjansene større, fordi Norge har nasjonal kvote løpere i tillegg.

– Hva blir hovedmålet ditt denne sesongen?

– Jeg gjorde en dårlig sesong i fjor og har ikke satt meg så mange konkrete resultatmål. Jeg vil gå sprint i verdenscupen før jul. Etter nyttår er det mye skøyting og da vil jeg trolig satse mer på langløp. Marcialonga i Italia i januar er ett av flere sånne løp jeg vurderer å gå, sier Kari Vikhagen Gjeitnes.

Publisert: