- Ingen grunn til å tro at nordmenn er tatt

Idrettspresident Tom Tvedt etter nytt dopingsjokk. 31 utøvere fra Beijing hadde jukset.

Tom Tvedt er sikker på at ingen norske utøvere er blant de 31 som nå er avslørt i nye tester av dopingprøver fra OL i Beijing i 2008.
Nye tester av gamle dopingprøver viser at 31 nye juksemakere fra Beijing i 2008 er avslørt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Idrettspresident Tom Tvedt er ikke direkte overrasket over at det nå viser seg at minst 31 utøvere er tatt for doping åtte år etter konkurransene.

Samtidig er han sikker på at det ikke er nordmenn blant dem som nå er tatt.

— Jeg har ingen grunn til å tro at noen nordmenn er blant de 31 som nå er tatt for doping under OL i Beijing, sier idrettspresident Tom Tvedt. Han er også leder av Norges Olympiske Komité.

  • Norge har vært involvert i antidopingarbeidet i Russland:
Les også

Norge brukte 1,5 millioner på antidopingarbeid i Russland. Kort tid før OL kjølnet samarbeidet

Slag mot jukserne

31 utøvere fra Beijing-OL i 2008 er avslørt etter nye tester av prøver tatt under lekene for åtte år siden.

— Dette er et kraftfullt slag mot jukserne, sier IOC-president Thomas Bach.

Anders Solheim er leder av Antidoping Norge. Antidoping Norge eller WADA er ikke direkte involvert i disse nye avsløringene som ikke overrasker Solheim.

— Vi vet jo at det har foregått ting som ikke er blitt avslørt i dopingprøver tidligere. Kampen mot dopingen er bare i sin tidlige ungdom. Men det er gledelig at flere av de som jukser nå blir avslørt, ikke minst med tanke på de rene utøverne, sier Solheim som ønsker de nye avsløringene velkommen.

— Det er gode grunner til å ta vare på prøvene i 10 år etter at de blir tatt. Testingen utvikler seg hele tiden, sier Solheim.

tb1dee8a.jpg

Tirsdag gjorde Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) det kjent at 31 utøvere fra 12 forskjellige nasjoner jukset under OL i Beijing for åtte år siden. Det er nye tester av avgitte dopingprøver under lekene i 2008 som er testet på nytt med nye metoder.— At disse avsløringene nå kommer, er bare på sin plass. Kampen for å skape en rettferdig idrett må vi aldri gi opp, sier idrettspresident Tvedt.

Venter med å offentliggjøre

Navn og nasjonalitet på de 31 utøverne er ikke offentliggjort foreløpig. De nasjonale olympiske komiteene vil få informasjon om hvem de tatt utøverne er i løpet av de nærmeste dagene.

Det er gjort 454 nye tester av dopingprøver som ble avgitt under OL i Beijing. IOC har ønsket å gjøre målrette disse testene mot utøvere som kan være aktuelle for deltagelse i OL i Rio til sommeren.

Nå vil trolig rundt 30 utøvere som hadde som mål å delta i Rio ikke nå sitt mål.

IOC opplyser at de vil ta kontakt med de nasjonale forbund de nærmeste dagene med opplysninger om de utøverne som er tatt.

Flere avsløringer

De har også gjort det klart at de vil reteste prøver som ble tatt under OL i London for fire år siden og Sotsji for drøye to år siden. I en artikkel på sine egne hjemmesider opplyser IOC at rundt 250 prøver fra London i 2012 er testet på nytt.

— Jeg er ikke overrasket om det kommer frem at flere utøvere har jukset under OL i London, sier Solheim.

IOC-president Thomas Bach ber WADA også om å etterforske påstandene om juks med dopingprøver under OL i Sotsji grundig og raskt.

— Et tiltak som jeg og Norges idrettsforbund stiller seg fullt og helt bak. Og dersom WADA skulle ønske bistand fra Norge vil vi hjelpe til, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Flere saker om doping fra de siste ukene:

Publisert: