Forklaringene spriker i Piiroja-saken

<p>Alle skylder på alle i Fredrikstad...</p>

Sercan Yildirim (R) of Turkey fights for the ball with Raio Piiroja of Estonia during their World cup 2010 qualifying soccer match at the Kadir Has Stadium in Kayseri September 5, 2009. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY SPORT SOCCER)
 • Are Bye
 • Lars Magne Sunnanå
 • Marius Vik
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

OSLO (aftenposten.no): Aftenposten sitter på to fakturaer som har skapt trøbbel for FFK. Den ene handler trolig om Raio Piirojas forhold til klubben. Den andre står det Abgar Barsoms og Morgan Andersens navn på. Ingen vil vedkjenne seg denne. Dette sier de involverte i saken som er under etterforskning:

Morten Huth , daværende adm.dir., attesterte for million-utbetalingen til Sverige:

— Avtalen (med Sport Invest GhmB) var inngått før jeg kom inn i jobben. Det var den som satt med det sportslige ansvaret som hadde myndighet til å inngå denne type avtaler, sier han.

Frem til oktober 2007 hadde Morgan Andersen både det sportslige og det administrative ansvaret i FFK. Da han ble sykmeldt, gikk Huth inn og tok det administrative ansvaret, mens Per Morten Haugen fikk det sportslige. Det er Andersens navn som er oppgitt som referanse på fakturaen fra Sport Invest GmbH.

 • Les også: Ny person siktet i Piiroja-saken

- Ikke kjent med Sport Invest

Per Morten Haugen , sportslig ansvarlig 2007-2008, fikk utvidet ansvar da Morgan Andersen ble sykmeldt:

— Jeg forhandlet avtalen med Abgar Barsom og agenten hans Martin Dahlin. Den avtalen er grei. Det var mye frem og tilbake med Barsom før vi ble enige, og etter det jeg husker fikk han en god kontrakt med god lønn. Klubben gikk for det, og tok avgjørelsen. Jeg overtok oppgavene til Morgan, men jeg hadde ingen fullmakter. Det var styret som måtte ta avgjørelsen, de hadde signaturrett.

— Jeg kjente ikke til firmaet Sport Invest GhmB før denne fakturaen kom på trykk i Aftenposten. Jeg har ikke forhandlet med dette firmaet.

— INGEN FULLMAKTER: Per Morten Haugen avviser å ha forhandlet med Sport Invest GhmB (Foto: Are Bye).

Carl-Morten Gjeldnes , leder av klubbstyret i FFK 2007-2009:

— Sport Invest er ikke et selskap jeg var kjent med i 2008. Det var ikke rutinen at enkeltkontrakter ble behandlet i klubbens styre.

Glenn Schiller , svensk agent:

Ifølge selskapsregisteret i Zürich, der Sport Invest GmbH var registrert, eide Glenn Schillers Leisure Group halvparten av aksjene. Den andre eieren var selskapet Global Connexion Ltd. Sport Invest GmbH t ble slått konkurs i 5. mai 2010. — Vi gjorde en annen forretning, men ikke med Fredrikstad. Jeg har ikke vært innblandet, jeg hadde aksjer, sier han til Aftenposten.

— Det eneste jeg har gjort med FFK er for lenge siden da jeg hjalp til da Anders Grönhagen ble trener i klubben, sier han til svensk TV4. ## - Ingen kontakt med FFK-systemet

Mats Pettersson , svensk forretningsmann:

— Jeg har ingen kommentarer til noe av dette, sier Pettersson til TV4. TV4 melder at pengene som ble overført fra FFK, havnet på en adresse der Pettersson holder til.

Morgan Andersen , tidligere direktør i FFK:

– Fra jeg ble sykmeldt i oktober 2007 til jeg tapte den såkalte Mikel-saken i april 2008 og forlot FFK, hadde jeg ingen kontakt med FFK-systemet. Jeg har aldri inngått noen avtale med Sport Invest, og jeg har aldri forhandlet hverken med Abgar Barsom eller Martin Dahlin. At mitt navn står på fakturanen som referanse, skyldes vel at jeg var direktør. Jeg vet ingenting om dette.

— INGEN KONTAKT: Morgan Andersen avviser at han vet noe om saken (Foto: Digitalsport).

Per Kristian Olsen , styreleder FFK Sport ASA 2006-2008:

— Jeg fikk først kjennskap til Piiroja-avtalen i 2009. Da ba jeg om å få se avtalen.

— Morgan Andersen handlet innenfor vedtatte budsjetter og det var ikke nødvendigvis en plikt å informere styreleder selv om det gjaldt en millionavtale, sa Olsen til f-b.no 14. desember.

- Ikke fordekt lønn

Aivar Pohlak , eier av estiske Sport & Net Grupp:

Hevder FFK skyldte estlenderne penger for salget av Piiroja-rettighetene.

— Dette er ikke fordekt lønn, men en avtale vi hadde med Piiroja. Fikk vi mer penger for ham, skulle han ha halvparten, sier han.

— IKKE FORDEKT LØNN: Aivar Pohlak hevder FFK skyldte dem penger (Foto: Estonian business daily Äripäev).

Raio Piiroja , tidligere FFK-spiller:

Raio Piiroja ble konfrontert med de estiske pengeoverføringene av Dagbladet sommeren 2008. Piiroja hevdet han hadde en årslønn på snaut 600.000, og at han ikke kjente til overføringene til Estland.

— Jeg er overrasket over at agentselskapet sitter igjen med så mye. Nå vil jeg ta en telefon til agenten min og høre hva dette er for noe, sa en tydelig opprørt Piiroja den gangen.

— Jeg vil snakke når saken er avsluttet. Beklager. Hilsen Raio, skrev estlenderen i en SMS til Aftenposten onsdag ettermiddag.

Morgan Andersen , tidligere direktør i FFK:

— Jeg forventer at jeg ikke lenger er siktet snart, men kanskje blir vitne. Det er en ekstra stor belastning å bli hengt ut når man har tatt alle forholdsregler for å være ryddig. Jeg har videreført en legitim avtale om speiding, med styrets godkjennelse, og jeg sørget for å gi Raio høyere lønn. Men dette er to ulike avtaler.

Aftenposten har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Per Kristian Olsen, Abgar Barsom og agent Martin Dahlin uten hell.

Les også

 1. - Flere kan bli straffeforfulgt i Piiroja-saken

 2. - Mistanken mot Piiroja er styrket

 3. Presidentene vil selv bli gransket

Publisert:
 1. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt27177354233158
2Molde27165664362853
3Viking2714675244848
4Rosenborg27127853391443
5Kristiansund27134103539-443
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Ordfører om helseministerens bekymring: - Tror hun har misforstått noe

 2. Massetesting på skole etter koronautbrudd

 3. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger

 4. Her skjer helgevolden i Stavanger sentrum

 5. Importkongens enorme lager er igjen sprengt etter eventyrlig vekst

 6. Aberdeenflyet fra Stavanger måtte snu