Politiet har gjort avhør på Island

<p>Nå venter de på fransk politi for å komme videre i overgangssaken.</p>

Oslo 20111130.Politiadvokat Morten Stene uttaler seg i forbindelse med overgangssaken i Stabæk og Vålerenga.Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
Publisert: Publisert:
Oslo 20120325.Vålerenga - Haugesund 2-1 på Ullevaal Stadion i eliteserien i fotball.Veigar Pall Gunnarsson (t.v.) og Ugonna Anyora under kampen mellom Vålerenga Fotball og FK Haugesund på Ullevaal Stadion søndag. Foto: Lise Åserud / Scanpix
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Asker og Bærum politidistrikt har avhørt 30 personer siden de 17. november besluttet å etterforske overgangssaken rundt Veigar Páll Gunnarsson. Nå bekrefter de at de også har gjort avhør på Island for to uker siden.

— Vi har gjennomført avhør i saken med bistand fra politiet på Island, bekrefter Morten Stene, politiadvokat ved Asker og Bærum politidistrikt.

- Hvem avhørte dere der?

— Det vil jeg ikke kommentere, sier Stene til bt.no.

- Kom det frem nye momenter i saken?

— Det vil jeg heller ikke kommentere.

Venter på Nancy

Sakens kjerne er at Stabæks solgte Gunnarsson for én million kroner til Vålerenga sist sommer. Islendingens tidligere klubb, Nancy, skulle ha 50 prosent av salgssummen. Senere avslørte TV 2 at Vålerenga hadde sikret seg en opsjon på Stabæks talent Herman Stengel (16) for fire millioner kroner.

Politiet har i lengre tid ønsket å snakke med representanter fra Nancy, men da trenger de tillatelse fra fransk politi, og det tar tid.

— Vi har rettet en henvendelse til franske myndigheter om å få lov til å avhøre en fra klubben. De har mottatt henvendelsen og fordelt den til politiet der nede, men vi har ikke fått en konkret dato ennå, sier Stene.

Nye avhør av siktede

Politiet avventer avhøret i Frankrike, før de vil gjennomføre de siste avhørene i saken - oppfølgingsavhør av de fem siktede. De siktede er Inge André Olsen (sportslig leder i Stabæk), Truls Haakonsen (tidligere sportsdirektør i Vålerenga), Erik Loe (tidligere styreleder i Stabæk Fotball), Lars Holter Sørensen (styreleder i Stabæk Fotball AS), og et ikke navngitt styremedlem i Stabæk Fotball AS

- Når tror du at dere vil være klare til å avgjøre om det er grunnlag for å reise tiltale, eller om saken skal henlegges?

— Det er vanskelig å svare på. Det er en del usikkerhetsmomenter knyttet til det med Frankrike, sier Stene.

Fakta overgangssaken:

19. desember 2008: Veigar Páll Gunnarson skrev under en treårsavtale med franske Nancy, men fikk knapt spilletid.

30. november 2009: Islendingen gjorde vendereis og ble enig med Stabæk om en treårsavtale.

26. juli 2011: Gunnarssons agent opplyste at Stabæk-spissen var enig med Rosenborg om kontrakt, men at klubbene foreløpig ikke var enige om prisen.

28. juli: Gunnarsson takket nei til Vålerenga-kontrakt.

30. juli: Det ble kjent at Gunnarsson likevel valgte overgang til Vålerenga fra Stabæk.

31. juli: I sin avskjedskamp for Stabæk mot Start (4-1), scoret Gunnarsson to mål og la opp til ett.

12. oktober: TV 2 avslørte at Stabæk solgte Gunnarsson «altfor billig» (1 million kroner) til Vålerenga. Nancy fikk betydelig færre penger for videresalget og ble den store økonomiske taperen på overgangsavtalen. Kanalen hevdet at Rosenborg hadde budt 5 millioner kroner for spissen, men at Vålerenga fikk tilslaget på en femdel av den summen.

13. oktober: Norges Fotballforbund krevde all dokumentasjon på bordet for å granske saken rundt Gunnarsson-overgangen mellom Stabæk og Vålerenga.

27. oktober: Påtalenemnda i Norges Fotballforbund anmeldte Stabæk, Vålerenga og tre av klubbenes ledere for bevisste forsøk på å lure den franske fotballklubben Nancy for penger. Samme kveld trakk Erik Loe seg midlertidig fra styreledervervet i Stabæk.

31. oktober: Sportsdirektør Truls Haakonsen i Vålerenga fikk innvilget permisjon ut sesongen.

8. november: TV 2 avslørte at også Rosenborg hadde til hensikt å snyte Nancy for penger. Klubben ville gi 1 million kroner for Gunnarsson og 4,25 millioner for Johan Andersson på en avtale som skulle gå ut ved sesongslutt.

17. november: Asker og Bærum politidistrikt besluttet å etterforske overgangssaken.

22. november: Norges Fotballforbund trakk anmeldelsen av Haakonsen fordi han ikke har medlemskap i et organisasjonsledd. Han kan derfor ikke forfølges for eventuelle brudd på forbundets regler.

30. november: Asker og Bærum politidistrikt gjennomførte ransaking i klubblokalene til Stabæk og Vålerenga. Stabæks sportslig leder Inge André Olsen og Vålerengas permitterte sportsdirektør Truls Haakonsen ble pågrepet og tatt inn til avhør.

20. januar: Norges Fotballforbund avviser saken mot Stabæks sportslige leder Inge André Olsen

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk