Frem til nå har de fleste russerne nektet. Nå erkjenner skøytehelten: – Alt er ikke fiksjon

Ivan Skobrev går mot strømmen blant Russlands OL-utestengte utøvere. Skøyteprofilen avfeier ikke alt dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov har avdekket.

Ivan Skobrev innrømmer at det må ha skjedd noe «ekstraordinært» under Sotsji-OL.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fredag var Skobrev blant ytterligere elleve russere som ble diskvalifisert fra Sotsji-OL i 2014 og utestengt fra alle fremtidige OL. Hittil har i alt 43 utøvere blitt straffet for å ha deltatt i det russiske dopingjukset.

Mange innen russisk idrett har benektet dopinganklagene, men Skobrev innrømmer at ikke alt kan ha gått helt etter boken under vinterlekene på hjemmebane.

– Jeg tror ikke alt er fiksjoner og fantasier fra Grigorij Rodtsjenkov, sier 34-åringen i et intervju til Sport-Express, ifølge VG.

– Det skjedde noe ekstraordinært i Sotsji, og det har russiske myndigheter allerede innrømmet. Og hvis alt hadde vært sant fra vår side, så hadde ikke en rekke ledere måttet gå av. Så hvorfor bedra oss selv?

Les også

Norge nekter å sende dopingkontrollører til OL

Benekter å ha levert rene prøver

Rodtsjenkov er mannen som var ansvarlig for dopinglaboratoriet under OL i Sotsji. Samme mann har også vært leder for laboratoriet i Moskva.

Dette er mannen som har varslet om alt som har foregått i russisk idrett. Han har fortalt om hvordan man under OL i Sotsji smuglet rene urinprøver inn i laboratoriet, hvordan man på forhånd hadde avlagt rene prøver, som man byttet med urene prøver under OL.

Her kan du lese mer om hva som foregikk under OL i Sotsji.

Skobrev kjenner seg derimot ikke igjen i omfanget Rodtsjenkov har fortalt om. Han mener det er grunnløst å anklage «80-90 idrettsfolk» og stempler det som «absurd» og «latterlig».

Selv benekter skøyteløperen at han leverte inn rene urinprøver i den hensikt at de skulle brukes for å bytte ut prøver tatt under Sotsji-OL.

Les også

Slik ble idrettshistoriens kanskje største skandale enda større

– Hvor kommer alt dette fra?

Skobrev, som tok bronse og sølv under OL i Vancouver i 2010, tror altså ikke at det er en konspirasjonsteori mot Russland. Det må være en grunn til at man har havnet i den situasjonen man har gjort, mener han.

– I noen av prøvene stemmer ikke DNAet overens med utøverens. I noen er det mye salt, andre prøver har skraper i seg. Hvor kommer alt dette fra? Jeg skjønner bare ikke hvordan det er mulig, sier Skobrev.

Russland er som kjent utestengt fra OL på grunn av disse bevisene.

(AFTENPOSTEN/NTB)

Publisert: