Bekreftet: Legkov frikjennes – beholder OL-medaljen fra Sotsji

28 russiske utøvere får fullt medhold etter å ha anket utestengelsen fra OL.

Aleksandr Legkov tok gull på femmila under OL i Sotsji.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

MOSKVA/OSLO: Etter at man har bevist hvordan Russland drev med organisert doping under OL i Sotsji i 2014, er en rekke russiske utøvere blitt utestengt fra OL.

I ettertid er også hele det russiske idrettsforbundet blitt utestengt. Men en rekke russiske utøvere er altså blitt utestengt fra OL på livstid, uavhengig av utestengelsen av det russiske forbundet.

42 utøvere har anket utestengelsen til idrettens voldgiftsrett (CAS). 28 anker ble hørt. 11 ble delvis avslått, mens de tre resterende ikke er behandlet.

Les også

For første gang får vi se bevisene som felte Russland

Resultater fra Sotsji bli gyldige

Det betyr at for eksempel Aleksandr Legkov får tilbake OL-medaljen fra 2014 og også får delta i OL i fremtiden.

– I de 28 sakene vi undersøkte, fant vi ikke nok bevis på at antidopingreglementet er brutt av utøverne. Av respekt for de 28 utøverne er anken tatt til følge. Sanksjonene er annulert og deres individuelle resultater fra OL i Sotsji blir igjen gyldige, står det i pressemeldingen fra CAS.

– Russland har fått tilbake sin førsteplass på medaljelisten Sotsji-OL, sa visestatsminister Vitalij Mutko.

Det betyr for eksempel at Martin Johnsrud Sundby, som kom på fjerdeplass under femmila i OL i Sotsji, ikke får OL-medaljen sin likevel. I utgangspunktet var altså Legkov disket, men etter dagens dom får han tilbake gullet fra lekene for fire år siden.

Dette gjelder i tillegg til Legkov også langrennsløpere som Evgeniy Belov, Maxim Vylegzhanin, Alexey Petukhov, Nikita Kryukov, Alexander Bessmertnykh. Også skøyteløperen Ivan Skobrev, som tidligere har innrømmet at noe er rart i Russland, får tilbake resultatene sine fra Sotsji.

– Vi har sett på bevisene

CAS har kun sett på ankene til enkeltutøvere. Det russiske forbundet er fortsatt utestengt fra lekene som begynner 8. februar.

Spørsmålet CAS har stilt seg selv er følgende: Kan vi bevise at utøvere som Legkov var med på å dope seg og skjule bevisene? Eller kan det ha vært et system som byttet ut beviser, uten at utøverne visste om det?

Svaret ble altså at man ikke kan bevise at Legkov var med på dette.

– CAS sin oppgave er ikke å finne ut om det har foregått manipulering av dopingprøvene fra laboratoriet i Sotsji. Vi har sett på bevisene knyttet til de 39 utøverne, skriver CAS i pressemeldingen.

De resterende elleve er utestengt fra det kommende OL, men ikke utestengt på livstid, slik den opprinnelige avgjørelsen til IOC sa.

Russerne jubler

Frifinnelsen av de 28 utøverne vekker jubel i Russland.

– Rettferdigheten har seiret, sier den russiske sportsministeren Pavel Kolobkov etter at dommen fra CAS er klar.

Samtidig brukes CAS-avgjørelsen til avfeie anklagene om systematisk, statsstøttet doping i Russland.

– Dette viser at det ikke var noen dopingkonspirasjon i Russland, hevdet visestatsminister Mutko.

– Når våre utøvere, eksperter og representanter for noen av verdens beste advokatfirmaer har vært i CAS den siste uken, kunne vi si hvordan anklagerne ble ganske bleke i ansiktet, sa Mutko triumferende.

Russerne har hele tiden hevdet at bevisene var for svake, og at IOC la til grunn en kollektiv avstraffelse som ikke holdt rettslig mål.

– Vi er glade for at retten har renvasket våre utøvere og gitt dem tilbake deres medaljer, sa lederen for den russiske olympiske komité.

Bildet er fra Sotsji OL i 2014, hvor president Vladimir Putin se på utfør-konkurransen sammen med daværende sportsminister Vitalij Mutko.

Krever å få være med i OL

Av om lag 500 utøvere som Russland ville sende til OL i Pyeongchang, er det bare 169 som har fått ja fra IOC.

Nå krever russerne at utøverne som ble frifunnet også skal få være med til lekene, til tross for at fristen for å melde på på utøvere til OL gikk ut på søndag.

– Vi forventer at IOC aksepterer avgjørelsen til CAS og uten betingelser gir utøverne en rett til å delta i de kommende olympiske lekene, sa Kolobkov.

Alle russiske utøvere må få en spesiell invitasjon fra IOC for å delta i OL 2018. Disse utøverne har altså ikke fått en slik invitasjon.

– Selvfølgelig er jeg glad, men jeg er veldig lei alt dette, sa den russiske skøyteløperen Artjom Kuznetsov til russiske MatchTV.

For kort tid til OL?

For mange av utøverne er det likevel trolig altfor sent å omstille seg for å reise til Sør-Korea på så kort varsel.

Noen av utøverne har dessuten lagt opp.

De færreste av russerne forventet at det ville hjelpe å klage på avgjørelsene.

– Jeg har fortsatt å trene som planlagt, sa Kuznetsov.

I går tok president Vladimir Putin avskjed med den russiske OL-troppen. Den russiske presidenten overrasket ved å be om unnskyldning for «angrepene og press utenfra».

– Jeg ber om unnskyldning for at vi ikke har klart å beskytte dere mot dette, sa Putin.

Publisert: