Idrettslege om headeforbudet: - Heldigvis ikke vært et tema i Norge

Thor Einar Andersen kan ikke finne noe forskning som underbygger at heading bør forbys for barn.

Thor Einar Andersen har liten tro på å forby heading for barn. Her fra en samling med landslaget i 2012.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det amerikanske fotballforbundet har kommet med en plan som skal forby at barn opp til ti år header ballen. Det skal også innføres begrensninger på antall headinger under trening for barn mellom 11 og 13 år, skriver BBC.

Les også

Foreldre gikk til søksmål: Nå blir det forbudt for amerikanske barn å heade en fotball

Tiltaket kommer etter at en gruppe foreldre gikk til søksmål mot FIFA (Det internasjonale fotballforbundet) og California Youth Soccer Association for å opptre uansvarlig og ikke ta nok hensyn til og forsøke å beskytte unge spillere.

Det er spesielt frykten for hjerneskader som ligger bak søksmålet.

Sammenlignet fotballspillere og orienteringsløpere

Thor Einar Andersen var lege for det norske fotballandslaget i over ett tiår, og er i dag medisinsk leder ved Idrettens helsesenter og forsker ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges Idrettshøgskole. Han sier det ikke er noe som tyder på at å heade ballen skal være skadelig for barn.

— Meg bekjent er det ikke noen forskning som underbygger dette blant barn i denne aldersgruppen. I USA har tiltakene kommet før forskningen har dokumentert skadevirkningene. Jeg har vært barne- og ungdomstrener mer enn 20 år, og det vi ser er jo at det er veldig få barn som header. Barn i den alderen header sjelden som en del av spillet, de har mer enn nok med å kontrollere ballen med beina og resten av kroppen, sier Andersen.

Les også

Wenger vil ha flere tester: Hevder fotballen har et dopingproblem

I en studie gjort av Truls Straume-Næsheim, hvor Andersen var veileder, ble det gjort forsøk hvor man sammenlignet fotballspillere i eliteserien med orienteringsløpere, som normalt ikke header ballen. Etterpå tok man blodprøver med fokus på markører som kan indikere hodeskade og gjennomførte nevropsykologiske tester. Studien viste at det ikke var noen forskjell i testene blant de to gruppene av idrettsutøvere.

— Ingen registrerbar hjerneskade

— Elitefotballspillere fikk ikke noen registrerbar hjerneskade av å heade ballen. Så er det en amerikansk studie som har vist at unge jenter i alderen 13-18 år kan påføres små skader i hjernen ved heading. Men det samme er ikke påvist blant profesjonelle fotballspillere i Premier League, som sannsynligvis header vesentlig mer per uke og sesong enn jenter på high school i USA.

— Funnene fra den amerikanske studien kan blant annet forklares med at jenter i denne alderen i amerikansk fotball har mindre erfaring og dårligere teknikk ved heading sammenlignet med profesjonelle mannlige fotballspillere, sier Andersen.

Les også

FIFA-president Sepp Blatter lagt inn på sykehus

— Har noen i Norge tatt til orde for et slikt forbud som amerikanerne nå innfører?

- Nei. Heldigvis ikke, svarer idrettslegen.

Thor Einar Andersen sier det er ingenting som tyder på at det å heade en ball er skadelig, men han mener det er viktig at det settes fokus på eventuelle skadevirkninger. Samtidig oppfordrer han barn og unge fotballspillere om å lære seg riktig headeteknikk og å bruke riktig størrelse på ballen, som er størrelse tre for barn opp til ti år.

Amerikansk forsker hevder å ha funnet sammenhenger

Les også

«Laget hans står på kanten av en vulkan, men han snakker om det som om det er i ferd med å forandre norsk fotballhistorie»

Robert Cantu, professor i Neurokirurgi ved Boston University School of Medicine, har tidligere uttalt til Scientific American, at det å heade en ball kan være skadelig for hjernen.

— Våre funn, og funnene til andre forskere, viser at å heade en ball kan bidra til neurodegenerative lidelser. Forskere som har fulgt fotballspillere har sett en klar sammenheng mellom antall header og unormalheter i hjernen, sier Cantu, som sier det har vært sammenligninger mellom svømmere og fotballspillere, hvor svømmere ikke har de samme "unormalhetene" på hjernen som fotballspillere har.

Publisert: