Skjelbred: - Vi er et lag med stor L

Stjernespillerne mangler. Men Per Ciljan Skjebred mener Norge er undervurdert.

ROSER MILJØET I LANDSLAGET: Per Ciljan Skjelbred trener på Ullevaal dagen før møtet med Ungarn. Alexander Søderlund, Omar Elabdellaoui og Markus Henriksen er de andre spillerne i bildet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Angrepsrekken i Norges siste mesterskapskamp — fra Arnhem i EM i 2000 - kan gjøre en fotballpatriot våt i øyekroken. Kantene og de to spissplassene ble bekledd av John Carew (Valencia),Tore André Flo (Chelsea), Steffen Iversen (Tottenham) og Ole Gunnar Solskjær (Manchester United).

Det hjalp ikke, Norge scoret ikke, og røk ut av mesterskapet.

15 år senere sliter de norske landslagsspillerne fortsatt med å lage mål. Per-Mathias Høgmos 24 mann store landslagstropp har til sammen 14 mål på samvittigheten. Lagets største stjerne er ..... ....... (fyll inn et navn som passer).

- Mange er i form

Men summen av de elleve som spiller, er ikke nødvendigvis svakere enn de som gikk målløse av banen i Nederland.

— Vi har vist oss frem som et godt lag. Vi er mange gode fotballspillere her, og dessuten en tett og fin gjeng som trives godt sammen. Det er viktig for å lage et godt lag, sier Alkmaars Markus Henriksen.

Les også

Markus Henriksen: - Håper å avslutte karrieren i RBK

Henriksen opererer som hengende spiss under Per-Mathias Høgmo. Han er ikke stolt av statistikken sin:

— Det har vært for dårlig med målscorere på det norske landslaget. Nå har vi mange som er i form og gjør mange mål på klubblaget. Klarer man det på klubblaget, kan man også gjøre det på landslaget, mener mannen som har levert syv mål på 12 seriekamper så langt i årets Æresdivisjon.

Han presiserer:

— Jeg er ikke fornøyd med å ha ett mål på 22 landskamper, det må jeg forbedre. Jeg håper å gjøre det allerede mot Ungarn.

Les også

Høgmos siste pressekonferanse: - Norge gikk seg litt bort etter å ha hatt mye suksess

— Ikke enkeltspillere

Kaptein Skjelbred spiller på kanten. Han har like mange mål på samvittigheten som Henriksen - på 36 kamper. Han mener det norske landslaget er undervurdert:

— Vi har gode spillere, et jevnt lag, et ungt lag, et undervurdert lag. Vi fungerer bra sammen, med en fin kombinasjon av spennende typer. Unge, frekke spillere og eldre som styrer dem på rett vei. En god blanding. Dette er et lag, vi har ikke enkeltspillere som kan avgjøre ting selv, innrømmer han.

Stjerner klarer ikke alltid å jobbe sammen. Det var i alle fall tilfellet i den nevnte Slovenia-kampen tidlig i dette millenniet. Nils Johan Semb mønstret det han rådde over av tung skyts, men resultat ga det ikke.

Skjelbred peker på denne x-faktoren som gjerne oppstår i lag som er fritt for stor individualister.

— Vi har det veldig bra sammen på fritiden, mellom møter og treninger. Det er der vi skaper tilhørigheten, grunnlaget for at vi jobber for hverandre ute på banen når vi begynner å bli slitne. Det er et lag med stor L, kan du si, mener Hertha Berlin-spilleren.

- Er det annerledes i klubblaget?

— Nå har det vært bra på dette området i de tyske klubbene jeg har spilt i. Men det er mer kynisk i Tyskland, ja. Der er vi mer kolleger enn kamerater.

Les også

- Ullevaal var som en sandhaug. Det var en skandale

Ungarn ligner

Torsdagens motstandere fra Ungarn, har et landslag med lignende tverrsnitt. Få, om noen, kjente stjerner. Men fysisk sterke og arbeidssomme menn. Og et landslag blottet for notoriske målgjørere...

Keeper Ørjan Nyland mener Høgmos Norge nå er i ferd med å tilegne seg det som trengs.

— Internasjonal matching og erfaring er avgjørende for å hevde seg på landslag. Nå er vi en fin generasjon som begynner å bli samspilte her. Det var også viktig for den gjengen som spilte sammen i EM den gangen, mener sunnmøringen.

Publisert: