«Den nye helten som kan skaffe mange TIL-millioner»

KOMMENTAR: Flere klubber kan forsøke å hente Aron Sigurdarson allerede i sommer.

Publisert: Publisert:

Aron Sigurdarson sikret Tromsø-poeng borte mot Molde med sin 1-1-scoring. Foto: NTB Scanpix

 • Rune Robertsen
  iTromsø
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

TIL konkurrerte ut klubber som Molde, Brann og Strømsgodset, og sikret seg Aron Sigurdarson i vinter for en million kroner. Fortsetter 23-åringen å levere noe i nærheten av hva han viste mot Molde søndag ettermiddag, kjenner jeg til at klubber kommer til å stå utenfor Alfheim-portene for å sikre seg islendingen – og det allerede i august.

Sigurdarson var på alles lepper både før og etter TILs serieåpning som endte med 1–1 i Molde. Før oppgjøret var mange spente på hva denne landslagsaktuelle venstrekanten hadde å komme med etter flere gode prestasjoner i vinter – både i treningskamper for TIL, og ikke minst på det islandske landslaget.

Etter 70 minutter viste han hvorfor TIL-ledelsen brukte mye tid og energi på å hente ham til Tromsø på en avtale ut 2018. En herlig enkeltmannsprestasjon og besluttsomhet endte i at islendingen fra skrått hold satt ballen under Molde-keeperen, og utlignet til 1–1. Fire minutter senere burde debutantspiss Thomas Lehne Olsen utnyttet en fantastisk pasning fra nevnte Sigurdarson og sendt TIL opp i 2-1-ledelse.

Les også

Sto på Solskjærs blokk før han endte i Tromsø

Ekstremkvaliteter

Sigurdarson har ikke vært like god verken på alle treninger eller kamper for TIL i vinter. Derimot har han periodevis vist ekstremkvaliteter som har vært mangelvare de siste årene i TIL. En venstrekant som tør å utfordre motstanderne, stole på egne kvaliteter, score mål og legge krempasninger må tas vare på. For andre klubber er slike spillere sjelden vare, og lett å få øye på når de lykkes.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Da Sigurdarson i januar var på prøvespill overbeviste han TIL-ledelsen såpass mye at de ønsket å finne økonomiske løsninger for å hente 23-åringen til Alfheim. Kort tid etter scoret Sigurdarson på A-landslaget mot USA i debuten, og da eksploderte interessen. Brann og Strømsgodset kom på banen. Det samme gjorde flere klubber i Sverige og Danmark, samt tre konkrete toppklubber i den amerikanske eliteserien.

Les også

Sigurdarson hedret sin avdøde far da han sikret sterkt TIL-poeng

Aron valgte uansett å dra til Tromsø fordi inntrykket var så bra av byen, lagkameratene og resten av klubben. At overgangssummen på cirka en million kroner allerede nå betalt seg er det vel liten tvil om – trass i at det bare er spilt 90 minutter eliteseriefotball. Leverer Sigurdarson bra i vårsesongen og en EM-plass med spilletid sikres kan tilbudene fra nye klubber fort komme i august. Markedsverdien vil etter det jeg kjenner til være minst en tidobling av den opprinnelige kjøpesummen. Potensielt enda mer, trass i at gammelklubben Fjölnir på Island har krav på 15 prosent av overgangssummen fratrukket den ene millionen TIL allerede har betalt.

Kan fort havne i en større klubb

For TILs del bør de håpe at Sigurdarson blir værende i Tromsø, og at det ikke kommer et tilbud klubben ikke har råd å si nei til. At det er litt pussig å skrive at en spiller kan forsvinne fra TIL bare kort tid etter at han er kommet kan jeg skjønne. Men fotballen i dag er blitt slik at dersom en klubb med penger velger å hente en spiller fra en klubb uten blir overgangen stort sett alltid en realitet.

TIL er det vi på engelsk kaller en ”selling club” – en selgende klubb. Konsekvensen er nådeløs. Spiller en profil som Aron Sigurdarson for bra i TIL-drakten, og i tillegg presterer godt i et utstillingsvindu som EM er havner han fort i en større klubb.

Skjer det for en sum TIL kan leve med kan de slå seg selv på brystet å høste anerkjennelse og kredibilitet for et scoop Sigurdarson er. Nedturen blir størst for dem som er på Alfheim, og vil se profiler som den islandske 23-åringen.

Det er bare å ta turen opp på Alfheim kommende fredag mot Start. TIL har lovet attraktiv fotball på Alfheim. Mot en bunnkollega bør det være overkommelig.

Publisert:

Les også

 1. BØRSEN: Slik spilte «Gutan»

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt13112045172835
2Molde14101340152531
3Odd138142114725
4Vålerenga136521817123
5Rosenborg1363422111121
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Smitteutbruddet i Haugesund: - Involverer flere hundre mennesker

 2. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elżbieta

 3. Tre nye smittetilfeller i Sandnes siste døgn - knyttet til Polen og Hurtigruten

 4. Fritidsbåt totalskadet i brann

 5. Gjedebo-millioner til Innovation Dock - starter opp i Sandnes

 6. Stavanger-kvinne blir tidenes yngste deltakar i «Mesternes mester»

 1. Eliteserien
 2. Tromsø IL
 3. Rune Robertsen