«Med tap mot Aserbajdsjan og rundjuling mot Tyskland, mister vi troen på alt»

KOMMENTAR: Norge skal bli en god fotballnasjon igjen, lover toppfotballsjef Nils Johan Semb. Da må seier over Aserbajdsjan være en nødvendig begynnelse.

Nils Johan Semb har lovet at Norge skal gjenreises som fotballnasjon.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I et marginspill som fotball er det vrient både å forlange og dele ut garantier. Men nå har A-landslaget skuffet oss så lenge at det ikke holder å si at spillerne i hvert fall gjør sitt beste, og at Aserbajdsjan er en god fotballnasjon, vrien å slå.

Ola Bernhus

Det er på tide at laget, det vil si hver enkelt spiller, opptrer som om landslaget er viktig og yter deretter.
For vi skal jo bli en fotballnasjon som verden frykter – igjen. NFF har planer. Det har toppfotballsjef Semb fortalt i en kronikk i Aftenposten (8. august).

Det er lange planer, for det tar tid å gjenreise en fotballnasjon.

Den lange veien

NFF bruker penger på dette, store penger. Og vi som følger litt med her ute, synes vi fortjener å få litt igjen for interessen, selv om vi ikke er så mange som før.

Norge bør slå Aserbajdsjan, mener Aftenpostens kommentator.

Nå må Lars Lagerbäck sørge for å gi oss noen oppmuntringer.

Kan det skje? Nja, det skal jo ikke så mye til, vi blir glade for lite, og Lagerbäck har alles tillit. Seier over Aserbajdsjan fredag er naturligvis en forutsetning, et forsvarlig tap mot Tyskland tre dager etter kan forsterke inntrykket av fremgang.

Sagt motsatt: Med tap mot Aserbajdsjan og rundjuling mot Tyskland, mister vi troen på alt. Da hjelper det ikke engang at toppfotballsjef Semb fortsatt synes at norsk fotball er bra.

Les også

Tjærnås: Mangelen på gode ledere har gjort landslagets nedtur enda mer brutal enn den trengte å bli

Fagmetodikk

Bra eller elendig, den skal bli bedre, ifølge nevnte kronikk. Svarene er Landslagsskolen, kvinneutredning, nye sportsplaner, kvalitetsklubb-prosjektet. Sagt på en annen måte: utredninger, debatter, evalueringer, møter, presentasjoner. Vel og bra. Nødvendig. Det jobbes bredt og systematisk i NFF.

Men skaper det begeistring? Er det nok til å få norsk fotballungdom på et høyere nivå, målt i internasjonale prestasjoner? Behersker de ballen, farten og de lure løsningene ute på banen? Eller går utviklingen enda raskere der ute?

Lars Lagerbäck og Norge møter Aserbajdsjan fredag kveld.

Sakte, sa Drillo

Da Drillo nylig ble invitert av TV 2 til å si at norsk fotball egentlig er ganske bra, kunne han ikke følge opp invitten. Vi ser jo hvor sakte det går, sa Drillo.

Ja – og vi tenkte at hurtig fotball krever teknikk på et annet nivå enn det norske spillere ligger på for tiden. Kanskje den røde tråden som de snakker om i NFF, bare bør inneholde ett ord, på alle nivåer og i alle aldre. Ferdigheter.

Si det slik til barna fra de er små: tren teknikk, spill mye fotball, hele tiden, hurtig, glem alt annet, vent med øvelser og lagorganisering. Så får vi se om vi er nærmere de andre om noen år.

Men så lenge – vi venter, nei vi forlanger, seier over Aserbajdsjan, som en første oppmuntring.

Hør Fjørtoft røpe hemmeligheter fra 90-tallets suksesslandslag, rådene til Hegerberg og NFF og Lagerbäcks prosjekt:

Publisert: