Resultatene til 17-åringen eksploderte: – Veldig bra å være Milla

HOLTET (VG) Bare 17 år gammel er hun trippel verdensmester i langrenn. Milla Grosberghaugen Andreassen kjedet seg i pandemien, økte treningsmengden mye, og fikk kjempefremgang.

PÅ OSLOS TAK: Hun er oppvokst på Holtet i Nordstrand bydel i Oslo.
Publisert: Publisert:

Milla er en av 20 utøvere på VGs liste over supertalenter under 20 år.

Oslo-jenta kan bli en stor del av fremtiden for norsk langrenn. Hun er ikke i tvil om hvor hennes største talent ligger.

– Jeg er veldig dedikert. Jeg tenker at jeg skal utvikle meg som langrennsløper i hver eneste økt, sier 17-åringen til VG.

– Det er ikke ett minutt som går til spille på treningen. Det skal være effektivt, mener pappa Ola Andreassen.

VG møter henne i hjemmet på Holtet, ikke langt fra Ekebergsletta i Oslo. Strøket er mer kjent for Norway Cup enn langrenn. Men det gror i skigruppa til Bækkelagets Sportsklubb.

Milla Grosberghaugen Andreassen ble nummer 15 i hovedlandsrennet for tre år siden. Hun var i nærheten av de beste jentene. Så kom pandemien og begrenset livet til tenåringen mye.

– Jeg kjedet meg , sier hun.

PAPPA STØTTER: Ola Andreassen har smurt datterens ski opp gjennom årene. Mor og far er fortsatt viktige støttespillere for Milla Grosberghaugen Andreassen.

Mye mer trening ble løsningen våren 2020. Det siste året har hun rundt 700 timer. Det kunne vært treningsdosen til en senior. Hun har den tidligere toppløperen, Kari Vikhagen Gjeitnes, som trener.

– Jeg hadde ikke så mye annet å gjøre i corona, og fikk gode resultater av det. Så nå har jeg trent godt, og holdt meg frisk og skadefri. Det tror jeg er årsaken til at jeg har blitt så god, sier hun

Denne vinteren har resultatene eksplodert. Fra junior-VM i Canada kom hun hjem med tre gull og en sølv. Andreplassen på sprinten var det eneste av 14 juniorrenn hun ikke vant. På pallen i de tre individuelle VM-rennene var det ellers bare to år eldre jenter.

Milla hevdet seg mot de beste norsk seniorene også. NM avsluttet sesongen. På 5 km var hun under sekundet unna å rappe bronsemedaljen fra verdenscupvinner Tiril Udnes Weng (26).

– Det er alltid gøy å yppe seg litt mot de eldre. Men jeg er fortsatt junior, smiler hun.

VM-FANGST: Milla Grosberghaugen Andreassen kom hjem med tre gull og en sølv fra junior-VM. Det er litt bedre enn Therese Johaugs statistikk fra mesterskapet (3–0–1).

Neste seniormesterskap er VM i Trondheim i 2025. Therese Johaug slo gjennom med VM-medalje som 19-åring. Frida Karlsson gjorde det samme. Milla Grosberghaugen Andreassen vil være 19 og et halvt under VM på hjemmebane.

– Det kommer kanskje litt tidlig. Men det kan jo skje. Om jeg hadde tatt meg helt dit, så ville det vært helt sykt, sier hun selv. Tenåringen sier at «alle kjenner på litt press».

– Jeg håper de fleste skjønner at det kan skje mye. Nå er jeg veldig god, men det kommer selvfølgelig nedturer. Det er jeg forberedt på. Det kan komme sykdom og skader. Jeg må stå i nedturene også. Da må man bare være være flink mentalt, mener hun.

I vårsola på Oslos tak er presset uansett til å håndtere.

UNG SUKSESS: Milla Grosberghaugen Andreassen har vunnet nesten alle renn som junior denne sesongen.

– Det er veldig bra å være Milla nå. Jeg koser meg, sier hun og strekker seg fornøyd i stolen. De eneste bekymringene nå heter tentamen og eksamen på Wang Toppidrett.

Hun mener at den private skolen er nøkkelen til mye. Hver skoledag starter med en halvannen times treningsøkt.

– Jeg tror dette ville vært vanskelig å kombinere med vanlig videregående skole, sier hun.

På kveldstid kjører hun som regel på med en ny treningsøkt. Hun sparrer ofte med motsatt kjønn i Bækkelaget.

– Jeg blir veldig inspirert av gutter, ler hun og sier hun er opptatt av å ta utfordringer.

YPPET SEG: Milla Grosberghaugen Andreassen hevdet seg mot de beste i senior-NM. Her ligger Julie Bjervig Drivenes og Maria Hartz Melling bak på NM-sprinten i januar. Hun ble nummer fem.

– De er litt hardere og tør mer. Litt mer guts, forklarer hun.

Tryggheten finner hun hjemme. Mamma Ann Kristin og pappa Ola stiller opp for datteren på de fleste fronter.

– Jeg tror nesten ikke det er noen som klarer seg uten foreldre eller nærstående. Langrenn er såpass krevende når det gjelder logistikk, utstyr og økonomi, sier faren.

Begge foreldrene, og til sammen fem fra storfamilien, heiet Milla frem til suksess i junior-VM i de gamle OL-løypene i Whistler utenfor Vancouver i Canada.

De gode resultatene har også sprøytet litt penger inn i familieprosjektet. De første sponsorene har meldt seg og hun får utstyr fra fabrikantene.

– Hun tjener ikke penger, men er selvgående økonomisk, opplyser Ola Andreassen.

VG presiserer at listen med Milla Grosberghaugen Andreassen ikke nødvendigvis er de 20 største idrettstalentene i verden. Listen er ikke rangert. Det finnes helt sikkert andre tenåringer som dukker opp for å bli den nye Erling Braut Haaland, Jakob Ingebrigtsen eller en stor stjerne i andre grener.

Publisert: