Lagvenninnen om Johaug: – Det var forvirrende

Treneren mener at det som Therese Johaug gjør i bakken under Tour de Ski er helt unikt.

Therese Johaug virket nesten uberørt etter klatreetappen under finalen på Tour de Ski. Hun bare jublet og utenfor gjerdet står mange som er stum av beundring.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

ALPE CERMIS: Kvelden før hadde hun tatt imot Idrettsgalla-prisen som Årets kvinnelige utøver.

Kveldene før det igjen hadde det derimot sneket seg inn en liten tvil. Hun hadde gått tre skirenn uten å vinne. Uvant for Therese Johaug.

32-åringen fra Dalsbygda hadde opplevd å tape for konkurrenter i to distanserenn. Det hadde skjedd bare en gang siden hun kom tilbake fra utestengelsen.

Les også

Johaug parkerte konkurrentene i monsterbakken – vant Tour de Ski for tredje gang

Heidi Weng prøvde å følge Johaug opp bakken - det angret hun litt på etter målgang.

Sprintlettelsen

At hun dagen før finalen opp den såkalte monsterbakken gikk til semifinalen på sprinten, var likevel som en seier å regne. Hun visste veldig godt da hun sto opp søndag morgen, at det var hun som var den store favoritten. Favoritten til å vinne Tour de Ski for første gang etter den 18 måneder lange utestengelsen.

Dersom det var noen grunn til å tvile, så var den borte i det øyeblikk alvoret opp alpinbakken startet.

– Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle bruke min styrke og da fikk jeg luke med en gang, sa hun.

Heidi Weng var den eneste som forsøkte å henge seg på Johaug da hun slo til i bunnen av bakken.

– Jeg burde kanskje tenkt meg litt om og ikke gått etter. Jeg ble stokk stiv. I dag var hun bare vanvittig mye sterkere enn alle andre, fortalte Weng som ble nummer to på etappen og nummer fire sammenlagt.

Les også

Flere frykter Tour de Ski-kaos

Ingen over, ingen ved siden

Johaugs luke ble bare større og større helt til hun gikk over målstreken på toppen, mens hun smilende veivet flagg i triumf.

– Jeg er glad nå. Det er deilig å vinne Tour de Ski når såpass mange eksperter har sagt at formatet ikke passer meg. Det er artigere å kunne vinne når jeg også har tatt noen steg i sprint. Det har trigget meg, sa hun.

Mens andre løpere var nær kollaps og falt sammen som melsekker etter målgang, var Johaug uforskammet uanfektet av slitet.

Og rundt henne sto det en rekke beundrere.

– Det vi ser i bakken i dag må vi vente mange år før vi får se lignende fra andre løpere. Men at Therese kan bli utfordret i kampen om sammenlagtseieren i Tour de Ski vil nok skje, sier landslagstrener Geir Endre Rogn til Aftenposten.

Selv om Tour de Ski denne sesongen altså ikke skulle passe Therese Johaug, så hadde hun ledertrøyen da hun gikk inn i bakken. Det skjedde ikke de to tidligere årene hun har vunnet konkurransen.

Trener Geir Endre Rogn mener det kommer til å gå mange år før en har en utøver som er i Johaug-klassen.

Imponerte venninner

Ingvild Flugstad Østberg er også blant dem som lar seg imponere av det lagvenninnen presterte opp bakken.

– Det hele var litt forvirrende, men jeg var ikke sjokkert over det. Jeg vet egentlig ikke hva hun er laget av. Jeg gikk jo et bra løp, men de siste 100 meterne var grusomme.

Flugstad Østberg var også strålende fornøyd over det hun hadde fått til. Fjorårets vinner ble nummer tre i sammendraget bak Johaug og russiske Natalja Neprjajeva.

Raskere enn Musgrave

Det var ikke bare lagvenniner og konkurrenter som lot sed imponere av det hun presterte opp bakken. Britiske Andrew Musgrave er ingen dårlig skiløper, men opp alpinbakken gikk han 20 sekunder dårligere enn Johaug.

– Det overrasker meg ikke. Jeg så løpet hennes på TV, og den farten inn i bakken er helt utrolig. Jeg har ikke sjanse til å holde en slik frekvens opp der, sa han da han fikk vite at han var slått av verdens beste kvinnelige skiløper.

Det var ikke bare Musgrave av gode skiløpere som hadde problemer med å matche Johaug opp den bakken. Calle Halfvarsson hadde bare to sekunder bedre bakketid en Johaug.

Usikker på neste år

Etter målgang var Therese Johaug allerede i gang med å planlegge fremtiden. Neste sesong er VM-sesong. Foran VM i Seefeld droppet hun Tour de Ski.

Den kan komme til å skje også neste sesong.

– Jeg er usikker med tanke på at jeg lyktes veldig godt i fjor med å ikke gå touren i forkant av VM. Det blir en annen kabal som skal legges, sa hun til norske journalister etter løpet.

Nå reiser hun rett hjem til Oslo. Det blir 14 dager med trening før de neste konkurransene.

– Det skal bli godt å finne roen og finne litt tid hjemme.

Jevnt som aldri før

Både kvinneklassen og herreklassen i årets utgave av Tour de Ski har vært sjeldent jevn. Mange tidligere år har det vært slik at en løper har gått ut i suveren ledelse på den siste etappen. Men endringer av bonussekundsystemet, fellestarter og antall sprinter har gjort det hele jevnere.

Derfor var det en svært fornøyd renndirektør, Pierre Mignerey, som lot seg intervjue i målområdet.

– Dette ble bra. Men vi får vurdere til våren om det også blir fellesstart opp alpinbakken også neste år.

Publisert: