Tjærnås hardt ut mot Manchester United-spillerne: «Feige», «ukomfortable» og «vettskremte»

ANALYSE: Ole Gunnar Solskjær ble anklaget for å smile for mye etter et tap nylig. På bakgrunn av tirsdagens kamp er det neppe det som bekymrer folk som er glad i Manchester United.

Publisert: Publisert:

Ole Gunnar Solskjær (venstre) ved siden av Manchester City-manager Pep Guardiola. Foto: PHIL NOBLE / Reuters

 • Analyse: Lars Tjærnås

Robin van Persie lagde et poeng i BT Sports’ studio av at Ole Gunnar Solskjær smilte da han ble intervjuet etter at laget hans tapte mot Arsenal. Konklusjonen: Det bør en ikke gjøre, fordi det vitner om mangel på tøffhet.

Det er vås! En manager skal ikke evalueres etter antall smil i møtet med mediene. Til det er trenerrollen for kompleks. Spørsmålet etter tirsdagen bør ikke handle om Ole Gunnar Solskjær er blid nok. Det bør dreie seg mer om han er dyktig nok – og aller mest om han har de riktige folkene rundt seg til å gjøre jobben.

De første 45 minuttene fotball på en nesten fullsatt Old Trafford ga oss to svar: Manchester City er på sitt beste fantastisk gode. Manchester United har langt opp til deres nivå.

 • BAKGRUNN: Solskjærs United ydmyket av byrivalen: – Skulle nesten ikke tro de spiller i samme divisjon

Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås. Foto: Borgen Ørn E

Store skadeproblemer

Ja, jeg vet at det ikke er mer enn en måned siden United kontret og løp City i stykker på bortebane, og dro hjem med tre poeng.

Ja, jeg vet at skadeproblemene til det røde laget i byen var store før kampen, og at særlig midtforsvaret og den sentrale midtbanen var rammet hardt. Likevel tror jeg Ole Gunnar Solskjær vet inderlig godt selv at kampen i desember dessverre var mer unntak enn regel når det gjelder styrkeforholdet mellom de to.

Det er en avgrunn mellom dem i etablert angrep. Der Manchester United virker ute av stand til å bryte ned et forsvar i balanse, spiller City seg tvers gjennom med mange ulike virkemidler:

 • Så god oversikt hos så mange spillere at de til enhver tid har mange valg.
 • Så følsom timing på bevegelsene uten ball inn bak forsvarere at de er vanskelige å oppdage.
 • Fantastisk gode avsluttere fra ulike vinkler og avstander.
 • Spillere som er komfortable med å ha ball selv i veldig trange rom og med liten tid. Oppsøker ball fordi de elsker å ha innflytelse.
Les også

Manchester United-stjerne operert – ute i flere uker

Manchester United i samme fase av spillet:

 • Feige midtstoppere som igangsettere, dytter heller ballen på tvers enn å spille forbi motstandere som presser høyt.
 • Sentrale midtbanespillere, som med unntak av Fred ikke våger å motta ball fra bakre ledd hvis de kan bli satt under press
 • Mellomromsspiller i Jesse Lingard som virker vettskremt hver gang han har en rund ball i bena
 • Backer og vinger som sjelden kommer til innlegg fordi de angriper tomme rom til feil tid, og sjelden klarer å passere forsvarere én mot én.

Virket vettskremt, skriver Tjærnås om Lingard. Foto: Jon Super / AP

Nå ble det bedre etter pause. Det var noen grunner til det:

 • Byttet av Lingard med Nemanja Matic ga effekt, fordi det rett og slett ikke kunne bli verre, og fordi Matic hadde ro over seg som smittet et par av de nærmeste.
 • Laget forsvarte seg mer kompakt enn før pause. Frem til hvilen var det ofte elleve ganger en som forsøkte å erobre ball, der alle fotballtrenere i verden ønsker seg én ganger elleve.
 • De fikk betalt for kontringsstyrken, en fase av spillet der de er meget gode, og scoret et strålende mål på den måten.

Så skal vi være ærlige – og jeg er ganske sikker på at Solskjær er det samme overfor seg selv og sine spillere. Manchester City var etter hvilen mer opptatt av å kontrollere enn å dominere, fordi de hadde fått mer enn resultatet de ønsket seg før returkampen.

Jeg satt med følelsen at andre omgang kunne ha sett ut omtrent som første – om det hadde stått 0-0, eller et resultat City hadde trengt å forbedre.

Les også

Solskjær advarer dommerne før City-derbyet: – Det er en stor greie

Phil Jones (høyre) hadde ingen enkel kamp mot Manchester City. Foto: Jon Super / AP / NTB scanpix

Tvinger frem en evaluering

En kamp som tirsdag er av den typen som tvinger frem en evaluering. Den var på mange måter for avslørende for mange av de involverte til ikke å gjøre det. Den mest åpenbare konklusjonen er at det er noen spillere som rett og slett ikke holder mål.

Jesse Lingard var på vei til å bli god, men ser nå så ukomfortabel ut i alle faser av spillet at han rett og slett ikke bør få flere muligheter.

Phil Jones har i perioder vært nyttig, og har 27 landskamper for England. Det siste fremstår akkurat nå som en uløselig gåte. Han spilte fordi mange andre var skadet, men har vist så ofte så lenge nå at han er på etterskudd med en gang tempo skrus opp at han ikke kan brukes med mindre krisen er total.

Andreas Pereira har noen egenskaper med ball som er tiltalende, men det hjelper lite hvis han ikke våger å ha den. Det var dessverre påfallende, og nesten vondt, å se hvordan han gjemte seg bak ryggen på motstandere gjennom samtlige minutter på banen.

Les også

Solskjærs United må ut i omkamp

Tror ikke på spillerkjøp

Brandon Williams og Mason Greenwood kommer til å bli meget gode, og er allerede på et høyt nivå. Men – ikke uventet – det er noen steg opp til toppen fortsatt, noe kampen mot City viste.

Kan mye repareres med å hente inn spillere i januar?

Selvsagt, men det skjer neppe. Spillerkjøp handler om å finne riktig spiller til riktig pris til riktig tid. Det er krevende, fordi prisene skrus opp midt i en sesong, og dessverre for Manchester United er de heller ikke i en posisjon til å hente de beste spillerne akkurat nå.

Før de kommer dit må jobben gjøres på feltet. Den må gjøres særdeles grundig og særdeles godt. Ydmykelsen på tirsdag var for markant til gjøre den halvveis.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Helsetilsynet mener Sirdal har begått flere lovbrudd i behandlingen av gravid kvinne

 2. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 3. Brann i søppeldunk på Arkaden

 4. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 5. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 6. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 1. Manchester United
 2. Ole Gunnar Solskjær
 3. Manchester City
 4. Lars Tjærnås