Fra flopp til topp under Klopp

Den rådyre 24-åringen fra Brasil, Firmino, har hatt tunge stunder i Nord-England.

Liverpools Roberto Firmino skyver til side Uniteds Juan Mata i den første kampen i åttendedelsfinalen mellom de to klubbene. Det er først nå den 24 år gamle brasilianeren er kommet til sin rett.
 • Kurt B.M. Haugli
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Som å skylle penger ned i toalettet. Det var ikke mange på Merseyside som skjønte at klubben hadde betalt 300 millioner for Roberto Firmino.

Noen ganger var Roberto Firmino så dårlig at de gamle travere på The Kop i sine mest ironiske stunder mente de hadde sett bedre fotballspillere i Evo-Stik Northern Premier First Division. Altså en spiller som de mente passet bedre til avansert parkfotball på åttende nivå.

 • Følg Manchester United-Liverpool direkte her klokken 21.05

Den store forandringen

I den første bataljen i Europaligaens 16-delsfinale mellom erkefiendene Liverpool og United hadde pipen fått en annen lyd. I kveld kan han bli den store helten. Mannen som kan gjøre at Liverpool fortsatt har en mulighet til å berge et trofé denne sesongen. Europaligaen er klubbens eneste mulighet.

Det hjelper på populariteten å score viktige mål. Her har Roberto Firmino akkurat scoret det viktige 2-0 målet i den første kampen mot Manchester United. David De Gea var for sent oppe med armen.

Utgangspunktet foran kveldens oppgjør er det beste. Liverpool vant 2–0 hjemme på Anfield. Og det var nettopp Firmino som med sitt mål i det 73. minutt gjorde ledelsen litt mer komfortabel foran dagens returoppgjør i Manchester.— Han er en helt annen spiller nå. Han scorer mål og han skaper mål, sa Liverpool-legenden Robbie Fowler i et intervju nylig.

Også Fowler var i villrede om hva det var klubben ville med ham og hvordan daværende Liverpool-manager Brendan Rodgers hadde tenkt å bruke den 24 år gamle brasilianeren.

Heftig prislapp

Han ble kjøpt av Liverpool i fjor sommer etter å ha spilt glimrende for Bundesliga-klubben Hoffenheim. Prisen ble så høy at den, i tysk målestokk, lille klubben ikke kunne si nei til tilbudet fra Liverpool. Forventningene sto i stil med prislappen. Men spillet til Firmino sto definitivt ikke i stil med prislappen.

Men så skjedde det ting. Brendan Rodgers fikk sparken. Inn kom tyske Jürgen Klopp. En mann som hadde opplevd Firmino i Bundesliga og visste hvilket potensial den talentfulle brasilianeren hadde. Firmino fikk plassen bak spissen i en slags tierrolle.

Den nye Suarez

Målene kom. Det gode spillet kom også etter hvert. Etter jul har Firmino vært involvert i flere mål enn noen annen spiller i Premier League. Han har scoret åtte mål i ligaen denne sesongen. Bare ett av målene ble scoret før jul. Ingen av målene ble scoret før Klopp kom til klubben.

Så fort endrer det seg i fotball. Og nå kommer skrytemeldingene like tett som meldinger om egen fortreffelighet kommer fra Donald Trump.

Jürgen Klopp har sørget for at Roberto Firmino er forvandlet til et feilkjøp til en suksess.

— Liverpool kan ha funnet en ny Luis Suarez. Denne gutten er raskere enn du tror, og han kan alle triksene i boken. Han ligner Suarez, melder Phil Thompson. Han er en av legendene fra den gode gamle tiden på Anfield.Gutten fra Maceió får også med seg noen godord fra sine medspillere.

— Han er en stor spiller og en nøkkelspiller i vårt lag, sier landsmann og lagkamerat Philippe Coutinho.

Robson tror på 32 år gammel magi

Og mens det kommer stadig mer skryt fra Liverpool-tilhengerne i retning Jürgen Klopp og Firmino, sliter Luis van Gaal fortsatt med sitt United.

Stadig blundere i ligaen og et forsmedelig nederlag mot erkefienden Liverpool i første kamp i Europaligaen svir. Det ble ikke bedre av at United i den kampen ble totalt utspilt av Liverpool i første omgang og så mer ut som et Championship-lag.

Det må noe helt spesielt til, skal United komme tilbake og nekte Liverpool en plass i kvartfinalen. Den gamle United-spilleren Bryan Robson forteller Manchester Evening News hva dette «noe spesielt» er.

Han minnes en kamp fra 32 år tilbake. Den gang lå United under 0–2 etter første kamp i kvartfinalen i cupvinnercupen mot Barcelona. De slo tilbake og Bryan Robson scoret selv to av målene i 3–0 seieren som sendte dem videre til semifinale.

— Dersom United vinner mot Liverpool, vil det være dere største seier mot dem. Det er mulig, det viste vi i 1984, men alt må gå Uniteds vei, sier Bryan Robson til Manchester Evening News.

Publisert:
 1. Europa League
 2. Louis van Gaal
 3. Jürgen Klopp
 4. Manchester United
 5. Liverpool FC

Mest lest akkurat nå

 1. To ganger fikk ekte­paret fra Jæren nei til å adoptere. Likevel dro de til Sør-Korea og hentet et barn

 2. To biler i kjedekollisjon i Jærvegen

 3. Cruiseskip forlot Stavanger – men måtte returnere

 4. – Mange gilde minner har gått tapt, men det viktigste er at farmor kom seg ut

 5. Gutt sto bak brann i barnehage

 6. Dramatikk i lokaloppgjøret - ellevill snuoperasjon