Russiske dopere nekter å gi fra seg OL-medaljer: – Ingen fortjener medaljene mer enn meg

De ble i ettertid avslørt som juksemakere, men medaljene vil de beholde.

Tatjana Firova skal egentlig levere tilbake to gull fra OL-stafetter. Men hun nekter.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Jeg ønsker ikke å gi tilbake medaljene fordi jeg mener at ingen fortjener dem mer, sier Tatjana Firova til Reuters. Medaljene har hun i en safe i Moskva.

Hun vant sølv på 4 x 400 meter for Russland under OL i 2008 i Beijing. I ettertid viste det seg at hun langt fra var ren. Retesting av prøven hun avga i under OL i Beijing viste at den inneholdt anabole steroider (turinabol).

Les også

Russisk nyhetsbyrå: – 14 russere blant de dopingavslørte fra Beijing

To medaljer

Firova var også med på det russiske laget som vant sølv i OL i London fire år senere. Her ble en av hennes lagvenninner tatt for doping. Hun velger å beholde den medaljen også.

Det er seks dopingtatte russere som ennå ikke har levert tilbake medaljer som det i ettertid har vist seg at de har vunnet etter å ha brutt dopingreglene.

En undersøkelse av nyhetsbyrået Reuters viser at to av medaljevinnerne ikke ønsker å returnere medaljene. Firova er en av disse.

– Helt fra starten av denne saken bestemte jeg meg for at medaljen jeg vant i Beijing ikke vil bli levert tilbake.

– Den er et bevis på mitt arbeid, sier hun.

Les også

Norsk dopingjeger om friidretts-VM: – Vi holdes fortsatt for narr. Det er en utrivelig følelse

Vet ikke hvor diplomet er

Den russiske tikjemperen Alexander Pogorelov tok fjerdeplassen i tikampen i OL i Beijing. For den innsatsen fikk han sitt olympiske diplom. I ettertid er han tatt for bruk av samme type steroider som Firova og blitt bedt om returnere diplomet.

Alexander Pogorelov er bedt om å levere tilbake diplomet han fikk for fjerdeplassen i OL i Beijing. – Ikke aktuelt, mener han.

Han nekter å returnere noe som helst.

– Jeg vet ikke om jeg har mistet det, men jeg har ikke sett det på en stund. Selv om jeg finner det, vil jeg ikke levere det tilbake fordi jeg mener at jeg vant det på ærlig vis, sier Pogorolev til Reuters.

Anna Tsjitsjerova vant bronse i OL i Beijing. Hun nekter å levere medalje tilbake før saken hennes er behandlet i CAS.

Avventer CAS-dom

Høydehopperen Anna Tsjitsjerova er blant dem som ikke har levert fra seg medaljen. Hennes sak er fortsatt til behandling i Idrettens voldgiftsrett (CAS). Hun sier at hun kun vil levere tilbake medaljen dersom det er blir bevist uten snev av tvil at hun var dopet.

Tsjitsjerova vant bronse i høyde under OL i Beijing i 2008. Også hun ble tatt for bruk av steroidet turinabol.

Fortsatt utestengt

Det russiske friidrettsforbundet har vært utestengt fra både OL og nå det siste VM som ble arrangert i London etter avsløringer i 2015 om statsstyrt dopingprogram.

Under VM i London bestemte kongressen i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) seg for å opprettholde utestengelsen av Russland. Kongressen mener at Det russiske friidrettsforbundet og russisk antidopingarbeid ennå ikke er på det nivået som fører til at de får lov til å komme tilbake til det gode selskap.

Det russiske friidrettsforbundet har bedt alle sine dopingtatte utøvere om å levere tilbake medaljene.

Publisert: