Martin Ødegaard reagerer på påstander om seg selv: – Overhodet ikke sant

Da Martin Ødegaard forlot Drammen var han en beskjeden unggutt som struttet av energi og tro på egne ferdigheter. Siden det har det gått opp og ned, men nå er selvtilliten tilbake.

– Mediedekningen er noe man må gjennom. Kanskje er det ikke like ekstremt for alle, men du kommer ikke utenom det. Det var bare å gjøre det der og da, så legge det bort når vi var ferdig. Det var min måte å håndtere det på, sier Martin Ødegaard.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Helt fra da Martin Ødegaard (18) møtte pressen i Drammen for aller første gang i 2014, har han vært en beskjeden gutt, lite glad i å snakke med mediene. Fra tiden i Strømsgodset husker vi en gutt som briljerte på banen, men som var sjenert i møte med pressen.

Det siste året har ikke kun gått på skinner. Ødegaard har fått kjenne på følelsen av motgang. Da han dro fra Real Madrid til Heerenveen i januar, fikk han en god start, men måtte tåle å sitte mye på benken en periode.

Men nå har noe skjedd. Etter en god avslutning på sesongen i Heerenveen, er selvtilliten virkelig tilbake. Og når den har vært god tidligere, da har Ødegaard tidvis briljert på banen.

– Det har vært litt opp og ned. Det startet bra i Heerenveen, men så var jeg ute av laget en periode. Det var selvsagt kjedelig. Jeg føler jeg hadde noen gode kamper på slutten der. Jeg fikk et mål også, så jeg kommer hit med selvtillit, smiler Ødegaard.

Les også

Ødegaard avviser snarlig Madrid-retur: – Jeg tenker ikke på det

– Overhodet ikke sant

Aftenposten møter Ødegaard på Marienlyst stadion i Drammen før EM-kvalifiseringskampen mot Kosovo med U21-landslaget på mandag.

Det var her han som 15-åring tuslet rundt og snakket i telefonen før han gikk bort til journalistene som ventet en novemberdag i 2014.

Pressen flokket seg rundt han. De hadde fått beskjed om ikke å spørre om overgangen fra Strømsgodset, men både Ødegaard og mediefolkene visste at spørsmålene ville komme.

– Hva tenkte du da du gikk bort til den ulveflokken som sto der?

– Det er et godt spørsmål. Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg tenkte. Jeg gikk vel gjennom det jeg ville si. Jeg husker egentlig ikke, det var bare å gjøre det jeg skulle, forklarer Ødegaard.

Slik så det ut da Martin Ødegaard møtte pressen en sjelden gang etter gjennombruddet i 2014.

Mye har skjedd siden den gangen. Etter overgangen til Real Madrid skjermet klubben ham fra mediene. Det var også noe han ønsket selv. Ødegaard hadde opplevd et mediekjør som få ungdommer opplever. De opplevde at pressen sto utenfor huset og ventet på flyplassen etter å ha vært på besøk hos klubber.

Å dra til Real Madrid gjorde at det var mulig å roe litt ned på mediekjøret. Men da begynte ekspertene å mene ting.

– Det er bra at folk har en mening om fotball, men det er selvfølgelig mye som er rart også når du leser om ting som overhodet ikke stemmer. Det er sånn man vender seg til, at det er mye spekulasjoner og rykter. Folk vil kanskje ha klikk istedenfor en riktig artikkel.

– Hva er det drøyeste du har lest om deg selv?

– Det er ikke så lenge siden det sto at Heerenveen måtte betale 40.000 euro eller noe for hver kamp jeg spilte. Det er jo overhodet ikke sant i det hele tatt. Det er litt rart at folk bare finner på ting om meg, forklarer Ødegaard.

Les også

Ødegaard fulgte ikke advarselen fra gigantklubb: – Hvem kan si nei til de pengene?

Les også

Europeisk presse stempler Ødegaard som mislykket. Det får ekspert til å reagere.

Er blitt en leder

Det er en rekke eksperter som uttaler seg om den norske fotballstjernen. Flere har uttalt at han har gjort feil lag eller har stoppet utviklingen. Det er 18-åringen uenig i.

– Jeg er blitt sterkere, raskere og bedre fysisk. Så føler jeg at jeg har utviklet de ferdighetene jeg hadde. Jeg er blitt bedre på pasninger og med ball. Jeg føler det går fremover. Jeg er den samme spilleren, men har tatt steg siden jeg forlot Drammen, forklarer Ødegaard.

Martin Ødegaard tilbake på trening i Drammen. Til venstre følger landslagstrener Leif Gunnar Smerud med.

Allikevel ble han ikke tatt ut til A-landslagets samling til kampene mot Tsjekkia og Sverige. Mandag spiller han første EM-kvalifisering med U21-landslaget når Norge møter Kosovo i Drammen.

Ødegaard har vært en del av det norske U21-landslaget i flere år. Det har gjort han til en leder i laget, mener landslagstrener Leif Gunnar Smerud.

– Han er blitt eldre og vokst kroppslig. Han er sterkere og kvikkere. Så tar han mer ansvar for helheten. Han er yngst enda, men han begynner å bli en leder i gruppen også, forklarer Smerud.

– Jeg tror det er naturlig at jeg får litt mer ansvar. Vi er fire-fem som er igjen fra i fjor. Vi får automatisk mer ansvar fordi vi har vært med på dette før og vet hva som skal til for å bygge et lag, svarer Ødegaard selv.

Les også

Ødegaard sliter med å få spilletid: – Det har utviklet seg til å bli en stor skuffelse

– Uaktuelt med reservelagsfotball

Til høsten har Ødegaard bestemt seg for å ta et nytt år i Heerenveen. Å dra tilbake til Real Madrids annetlag var aldri noe tema.

– Det er uaktuelt å gå tilbake til Castilla. Det var jeg ferdig med da jeg dro derfra, det var derfor jeg dro. Det var et nivå jeg ville opp og bort fra, sier Ødegaard.

Med selvtilliten han har tatt med seg fra avslutningen av sesongen i Nederland, ligger alt fokuset på å etablere seg i Æresdivisjonen. Hva som skjer etter det, vet han foreløpig ikke. Men plan A er å dra tilbake til Real Madrid.

– Jeg har et mål om å spille meg inn igjen. Om det tar ett år eller tre år, så skal jeg gjøre alt jeg kan for å klare det. De har gitt meg en veldig trygghet. Jeg hører på måten de snakker til meg at de har tro på meg og at de ønsker å bruke meg i fremtiden. Det er det som gjør at jeg kan si det videre, sier Ødegaard.

Landslagstreneren har naturligvis også stor tro på sin unge stjerne. Han mener selvtilliten har alt å si. Og akkurat nå er dét noe Ødegaard har mye av.

– For spillere i den posisjonen handler det om å våge nok. Han har hatt mye selvtillit i noen perioder. Mot Kasakhstan (EM-kvalifiseringskamp for U21-landslaget i november, red.anm.) scoret han to mål og la opp til ett. Det varierer for alle spillere hvor mye man lykkes med og hvor mye selvtillit man har. Nå ser jeg, etter de siste kampene til Heerenveen, at han er i bra slag, sier Smerud.

Hør Aftenpodden Sport: Hvor gikk det galt for landslaget? Skal vi gi opp fotball og heller gå på ski? Og hva kan vi lære av Sergio Ramos?

Publisert: